Foto: Bildbyrån

Är Mathias Ranégie försvann från allsvenskan i fjol – för gott trodde nog många när det stod klart att han skrivit på för Syrianska i division 1. Men Ranégie öppnade själv för allsvensk comeback nyligen, och Syrianskas sportchef Can Melkemichel tvivlar inte:
– Om man tar till exempel Djurgården… han skulle inte göra bort sig i Djurgården, säger Melkemichel till FotbollDirekt.se. 

IFK Göteborg, Häcken, Malmö FF och Djurgården i allsvenskan, spel i Serie A med Udinese och fem a-landskamper – Mathias Ranégie torde vara en av de mest meriterade division 1-spelarna på senare år. Den mångåriga allsvenska profilen skrev på för Syrianska, och han står på 15 mål, tvåa i skytteligan i Division 1 Norra. Då har han bara spelat 21 matcher varav 16 från start.

Den tidigare allsvenska skyttekungen försvann från den stora scenen efter ett kortare gästspel i Häcken i fjol höst, men kan han nu vara på väg tillbaka efter ett mellanår utanför eliten? Ranégie uttryckte i intervju med FD nyligen en vilja att komma tillbaka till allsvenskan.

För Syrianska har det varit jackpot att få in en spelare som man upplever som ”för bra” för serien.

– Ja, det är klart. Han har gjort 15 mål, och då har han missat fyra-fem matcher också. Det var ju några när han var borta och träffade den sydafrikanska klubben (Ranégie var på gång till sydafrikanska Bidvest Wits) i somras, sedan var det några i början på säsongen, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel till FotbollDirekt.se.

– Det är inte så enkelt som folk tror att komma ner från en högre nivå och spela division 1. Han är ett såpass känt namn också, han blir extra hårt tagen av mittbackarna i den här serien. De vill sätta honom på plats. Men han är lugn och rutinerad, killen kan spela fotboll och göra mål.

Om Ranégie skulle vilja återvända till allsvenskan så skulle han inte ha några som helst problem att klara av det – trots att hunnit fylla 34 år så är en motiverad Ranégie mer än bra nog för allsvenskan, anser SFC:s sportchef:

– Skulle jag jämföra honom med allsvenska forwards… om man tar till exempel Djurgården som har en renodlad forward i truppen… han skulle inte göra bort sig i Djurgården. Det finns många forwards i allsvenskan där man känner att han är bättre än dem.

– Sedan är det en motivationsförmåga, är han motiverad för att spela i allsvenskan igen? Har han motivationen så kan han lätt spela där igen. Ranégie är en kille som är ganska lättränad, väger inte så mycket för sin längd. Han var inte fulltränad när han kom, han hade lite småskavanker så vi tog det lite lugnt med honom i början. Vi kände att det var viktigare att få honom hel så att han kunde vara med mer längre fram på säsongen.

I Syrianska upplevde man annars att han hade svårt med motivationen inledningsvis.

– Det var lite si och så i början, nu tycker han det är roligare. Det är klart att det är en omställning för honom att spela längre ned i seriesystemet. Nu går det bättre för laget så det har nog spelat in också.

Syrianska åkte ur superettan i fjol men har chansen att studsa tillbaka direkt – tvåa i serien, fyra poäng bakom serieledande Västerås.

– Det är klart att han blir jätteviktig nu i avslutningen med sin rutin. Han är lugnet själv, och han hittar målet.

Hur lyckades ni egentligen värva en såpass meriterad spelare?

– Vi fick höra att han var ledig och att han inte ville flytta från Stockholm, han ville bo kvar. Då kände vi att det inte är så många klubbar att konkurrera med, det var IK Frej i Stockholm som var möjligt. Men vi tog kontakt, träffade honom och han var nere och tränade med oss, kände på det lite först. Sedan kom vi överens om ett kontrakt.

– Grejen är att folk tror att Ranégie kostar mycket pengar för Syrianska. Men det stämmer inte. Han har ingen bra lön hos oss.

Inte heller i ett division 1-sammanhang?

– Nej inte det heller. Vi gjorde en deal med honom, han har en extra dag ledigt i veckan då han inte behöver vara med och träna. Det var därför vi kunde signa honom också.

Bilden är annars att han har hög lön?

– Många utanför klubben tror nog det. Att han har bra lön. Men det stämmer inte.

Återstår att se var han hamnar nästa säsong. Kontraktet med Syrianska går ut efter säsongen.

– Det är svårt att säga i och med att vi inte vet vilken serie det blir nästa säsong. Vi får sätta oss ner och snacka efter säsongen, om det går att komma överens om något. Det spelar förstås in vad vi är i för serie nästa år. Vi är självklart nöjda och glada att han är hos oss nu i år, sedan får vi se hur det blir.