Ronald Mukiibi, 27, har gjort över 100 matcher i Östersundströjan. Men frågan är hur många fler det blir. Med ett utgående kontrakt finns risken att ÖFK tappar honom till nästa år. Försvaren drömmer om utlandet – samtidigt som han inte vill stänga dörren för en förlängning.
– Vi har börjat prata jag och ÖFK. Sen är det klart att man ser att andra drar utomlands… men jag brukar bara tänka att det var deras tid att göra det och jag unnar dem all framgång, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det har varit ett händelserikt år för Östersunds FK.

Europaspel med på förhand helt osannolika framgångar. En tung vårsäsong resultatmässigt och samtidigt en ordförande Daniel Kindberg som utreds för ekonomisk brottslighet. En hel ledarstab försvann till Swansea och stjärnor som lämnade på löpande band i sommarfönstret.

Trots det har ÖFK visat styrka och har med fem omgångar kvar av säsongen fortsatt chansen på en Europaplats.

För 27-årige Ronald Mukiibi har säsongen på det stora hela varit positiv för honom själv.

– I början gick det väl som för hela laget. Det började knackigt men efter sommaren kände jag att jag kom igång ordentligt. Jag har fått spela kontinuerligt och varit skadefri fram tills förra matchen som jag missade på grund av en lättare skada, säger han till FotbollDirekt.se.

Graham Potters ersättare Ian Burchnall har visat förtroende för Mukiibi som fått ta ännu större ansvar efter att stjärnor som Saman Ghoddos, Ken Sema, Sotirios Papagiannopoulos och Brwa Nouri lämnat för spel i utlandet.

– Jag har fått en lite mer offensiv roll sen Ian kom hit och det har nog gynnat mig. Sen är jag en av lagets äldre spelare nu och får ta större ansvar. Mot Djurgården (2-0) fick jag även göra mitt första mål för säsongen. Jag tycker att jag hittat en skön rytm och det blir bättre och bättre.

Femma i allsvenskan med fem poäng upp till Norrköping och Hammarby på Europaplatserna. Med fem omgångar kvar och 15 poäng kvar att spela för tror ÖFK-backen fortfarande att laget har chansen att komma ikapp.

– Absolut. Vi har dessutom både Norrköping och Hammarby kvar på schemat.

Många trodde att ni var uträknade från toppstriden när Potter försvann och stjärnorna såldes. Var du inte orolig för hösten? 

– Jag har alltid haft en stark tro på oss och vårt sätt att spela. Klart att Sotte, Ken, Brwa och Saman är tunga namn att tappa. Det var ju allsvenska toppspelare i mina ögon. Att vi trots det klarat av att hänga med i toppen visar styrkan som finns i det här laget. Vi har vår identitet, vi tror på det vi gör.

– Det är bara roligt att ÖFK visar att spelare kan gå från oss till fina klubbar i utlandet. Det var nog ingen som trodde att ÖFK kunde få fram såna spelare för något år sen. Det är mina kompisar allihop så man unnar ju dem framgången. Sen får jag och vi som är kvar göra allt vi kan för att komma så högt som möjligt i år.

Mukiibis kontrakt löper ut efter säsongen och var han spelar nästa år ännu oklart. Men ÖFK vill behålla honom och försvararen är öppen för att förlänga – även om han självklart också drömmer om utlandet.

– Vi har börjat prata jag och ÖFK. Sen är det klart att man ser att de andra drar utomlands… men jag brukar bara tänka att det var deras tid att göra det och jag unnar dem all framgång. Jag är skitglad för deras skull.

– Men jag lever i nuet och tar det dag för dag. Om jag drar utomlands det får vi se i framtiden isåfall, händer det det så händer det. Men jag kommer inte dra bara för att dra utan det ska kännas rätt.

Har några andra klubbar hört av sig till dig?

– Det går jag inte in på utan du får ta det med min agent (Moses Ssewankambo) i så fall. Mitt fokus är bara på Östersund. Det är klart att jag gillar utmaningar och vet att jag har kvaliteter för att spela på en högre nivå. Men jag känner ingen stress.

I helgen väntar din gamla klubb BK Häcken på bortaplan. Hur går tankarna?

– Det är alltid speciellt. Min gamla klubb och Göteborg som är hemmaplan för mig. Familjen och vännerna bor där och kommer finnas på läktaren. Förhoppningsvis blir jag spelklar efter min skada och kan vara med och bidra. Det blir en extra krydda med tanke på tabellen där Häcken (en poäng bakom ÖFK) också har mycket att spela för. Jag ser fram emot matchen.