Foto: Bildbyrån

En av allsvenskans bästa på 2000-talet – brasilianaren Ailton Almeida gjorde succé i Örgryte och fick en lång och framgångsrik karriär utomlands. Är en återkomst på gång nu? Ailton är klubblös och tränar med Öis:
– Han frågade om han kunde komma ner till Öis-gården och hålla igång, och det är han självklart jättevälkommen att göra. Det är kul, säger Allbäck till FotbollDirekt.se.

Ailton Almeida gjorde 26 mål på tre säsonger i Örgryte innan han såldes till FC Köpenhamn för drygt 33 miljoner kronor. Efter fem säsonger i FCK flyttade han till cypriotiska APOEL, där han var starkt bidragande när laget skrällde och gick till Champions League-kvartsfinal 2012.

Han har hunnit med spel i Ryssland (Akhmat Groznyj), Saudiarabien (Al-Hilal) och de senaste åren i Förenade Arabemiraten där senaste klubben var Al-Dhafra. Kontraktet gick dock ut i somras och nu är han klubblös.

Han tränade med Öis i våras, och nu är han på Öis-gården och tränar igen – kan det bli comeback nästa år för 34-årige Ailton? Öis klubbchef Niklas Allbäck svarar:

– Det får vi se, han är bara här och tränar nu. Vi har en jättebra dialog och relation med Ailton, han är utan klubb just nu och har boende i Göteborg. Han frågade om han kunde komma ner till Öis-gården och hålla igång, och det är han självklart jättevälkommen att göra. Det är kul, säger Allbäck till FotbollDirekt.se.

– Men om det är skarpt läge nu? Nej, det blir spekulationer och jag gillar inte spekulationer. Vi värnar om våra egna och han är en av våra egna. Vi har en bra relation och har haft sedan han lämnade oss. Så får vi se vad det leder till.

Huruvida Ailton känner att han har en till runda utomlands i sig eller om han kan tänka sig spela i Sverige och i Öis än?

– Vi har inte diskuterat det sinsemellan så, utan nu är han är och tränar så får vi se längre fram. Det är ändå lång tid kvar tills det skulle kunna bli aktuellt. Det är klart att det hade varit fantastiskt att se honom i en Öis-tröja igen, men det är för tidigt att säga något om det.

Om han väljer att spela i Sverige så blir det hos er? 

– Vi hoppas väl det. Vi har haft en bra relation hela vägen. Men det blir bara spekulationer att prata om det nu, vi tycker det är kul att han är här och tränar. Inspirerande för våra spelare också.