Foto: Bildbyrån

Publikrace mellan AIK och Hammarby inför allsvenskans avslutning – Gnaget har chansen att bryta Bajens svit som vinnare i publikligan. Genom att öppna etage 3 på Friends Arena så kan man potentiellt sett vinna publikligan, och redan nu börjar man så smått öppna upp tredje etaget. Dessutom kan man få tillåtelse av polisen att öka kapaciteten på ståplats:
– Vi öppnar upp en sektion på etage 3 till matchen mot Malmö – med största sannolikhet så kommer vi också kunna få tillstånd från polisen om ökad kapacitet på ståplats, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

Det är AIK och Hammarby överst i allsvenska tabellen – och samma lag i topp i publikligan. Hammarby har prenumererat på segrar i publikligan sedan allsvenska återkomsten 2015, men nu har AIK chansen att bryta den sviten.

FD redogjorde i går för förutsättningarna. Två hemmamatcher återstår för bägge lagen, för AIK:s del väntar Malmö FF (29 oktober) och Sundsvall (4 november). Hammarby har Kalmar (28 oktober) och Häcken (4 november). Matcher som är klubbikonen Kennedy Bakircioglus sista hemmamatcher någonsin i Bajen.

Inför de återstående matcherna så leder Bajen publikligan, med ett snitt på 22 916 (en totalpublik på 297 911). AIK är tvåa med ett publiksnitt på 21 052 (totalpublik 273 678).

De senaste kända försäljningssiffrorna är 22 510 (Kalmar) och 22 630 (Häcken). Matcher där man kommer kunna ha runt 30 500 i publikkapacitet.

Slutsålt och fullsatt i bägge matcherna skulle ge ett publiksnitt på 23 927 (totalpublik 358 911). Ointagligt – såvida inte AIK öppnar upp etage 3 på Friends Arena.

För har fortfarande chansen att vinna publikligan, oavsett om Bajen har fullsatt i sina två avslutningsmatcher. I och med Friends Arenas större publikkapacitet så finns den möjligheten. AIK kan öppna upp det översta etaget, (etage 3), som vanligtvis är stängt.

AIK å sin sida har sålt drygt 23 000 biljetter till matchen mot Malmö FF och drygt 20 500 mot Sundsvall. Och nu meddelar man att ett första steg är taget mot att öppna upp etage 3, det i den första matchen mot Malmö.

– Vi öppnar upp en sektion på etage 3 i Malmömatchen till försäljning, det gör vi redan imorgon. Vi känner att trycket är såpass hårt. Så vi kommer börja med långsidan etage 3 på östra sidan, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se fortsätter:

– Intresset för långsidorna är stort, det är redan slutsålt till långsidorna på de första två etagen. Så därför börjar vi med att öppna upp på den sektionen i morgon.

Därutöver så finns möjligheter till större kapacitet på ståplats i MFF-matchen. I senaste hemmamatchen mot Örebro så fick AIK godkänt från polisen att utöka ståplatskapaciteten från 4 000 till 5 000 åskådare.

– Med största sannolikhet så kommer vi också kunna få en ökad kapacitet på ståplats, vilket gör att vi kan släppa upp fler biljetter där till MFF-matchen till att börja med. I dagsläget vet vi inte hur många fler platser det kan bli, men sannolikheten är stor att vi får utökad kapacitet. Det är tydligt att AIK:s samarbete med polis och räddningstjänst betalar sig, säger Fredrik Söderberg.

Vad som krävs för att vinna publikligan? Förutsatt att Hammarby har två fullsatta matcher så handlar det om närmare 90 000 åskdåre i de två sista matcherna för AIK. Exempelvis 43 000 i bägge skulle göra att man slutade på ett hemmasnitt på 23 979.

Huruvida man släpper upp etage 3 helt eller inte beror på hur försäljningen går, säger Fredrik Söderberg.

– Känner vi att det finns ett behov av det, och vi har en rimlig tidsrymd på att sälja på, dvs inte dagen innan utan att vi har en viss tidsmarginal… då är det klart att vi kommer göra det.

– Det är klart att vi hoppas sälja så mycket biljetter som möjligt. Ju fler vi säljer tidigt, desto större chanser att vi snabbt kan ta beslut om att öppna hela arenan. Vi ser att intresset är stort för de här matcherna, exempelvis är ståplats helt slutsålt i bägge matcherna. Så vi följer utvecklingen helt enkelt.