Hammarby har tagit in en provspelare under landslagsuppehållet – 18-årige anfallaren Musa Noah Kamara från Sierra Leone. Första chansen till att uppfylla en dröm: Att spela i Sverige.
– Det är min stora dröm att komma hit. Jag vet inte ännu hur länge det blir, jag ska bara försöka göra mitt bästa, försöka ta den här chansen, säger Kamara till FotbollDirekt.se.

Hammarby meddelade i veckan att man testar en anfallare från Sierra Leone, Musa Noah Kamara. En 18-årig anfallstalang som redan är a-landslagsman, och skulle ha spelat kval till afrikanska mästerskapen under det här landslagsuppehållet.

Men Sierra Leones landslag har stängts av från spel av FIFA, det efter att landet stängt av presidenten och generalsekreteraren i landets fotbollförbund efter misstankar om korruption. Det skulle ha spelats två AFC-kvalmatcher mot Ghana, men matcherna är uppskjutna, och istället kunde Kamara resa till Sverige för provträning med Bajen.

– Det stämmer. Jag fick debutera i a-landslaget nyligen. Men det har varit problem i förbundet. De har stängt av landslaget från spel och matcherna blev uppskjutna. Så därför fick jag chansen att komma hit och träna istället, säger Kamara till FotbollDirekt.se.

– Min agent briefade mig om den här klubben (Hammarby), sade att det var en bra klubb. Det fanns en öppning att komma hit och testa. Så det är en jättebra chans för mig att komma hit.

När FD pratar med Kamara så har han just genomfört sin första träning med Hammarby. Det är oklart hur länge hans provspel kommer bli men första intrycket av klubben är positivt. Det här är hans första provspel med en klubb utanför Sierra Leone:

– Det här är första klubben jag provtränar för. Det är första gången jag är i Europa överhuvudtaget. Det är väldigt kallt här (skratt). Men jag gillar verkligen den här klubben, alla som är här. Alla killarna i laget är väldigt välkomnande och trevliga, jag har fått ett väldigt bra intryck. Jag uppskattar det verkligen.

Flera spelare från just Sierra Leone har kommit till allsvenskan och sedan gått vidare utomlands därifrån. De bägge Banguras (Teteh och Mohamed) de kanske mest kända exemplen, ett från mer nyligen finns i Mohamed Buya Turay som lämnade Dalkurd för belgiska Sint-Truiden i somras.

Musa Noah Kamara tillhör själv en klubb med ett namn som för tankarna till en rival till Bajen. AIK Fretong, en klubb som startats upp av agenten Chernor Musa Jalloh. Klubben startades för några år sedan och man fick tillåtelse att använda AIK:s namn. Det fanns också planer på ett samarbete där talanger från Sierra Leone kunde komma till Sverige. Chernor Musa Jalloh har varit delaktig i flera värvningar till Sverige, såsom bägge Banguras. Och han representerar också Kamara.

– Jag känner självklart till alla som varit här i Sverige och spelat. Det är min stora dröm att komma hit. Jag vet inte ännu hur länge det blir, jag ska bara försöka göra mitt bästa, försöka ta den här chansen.

– Jag vet inte så mycket om klubben än, mer än vad min agent har sagt. Han säger att Hammarby är en bra klubb, en klubb som gör det bra i Sverige. Nu när jag kommit hit och tränat så kan jag se det. Fansen har jag inte sett än, jag får se om jag får se en match här.

Kamara beskriver sig själv som renodlad striker som gjort många mål.

– Jag har spelat som anfallare i hela min karriär. Det har blivit många mål. Det är bra nivå på fotbollen här. Men jag är säker på att jag kan anpassa mig.