Andreas Isakssons karriär är på väg att ta slut. En av de största svenska fotbollskarriärerna i modern tid. Fem omgångar återstår och snart är en legendarisk Dif-generation historia.
– Det känns, det gör det. Samtalet som var början på att få hem Andreas Isaksson är ett av de mest speciella jag har haft. Det förändrade allt. ”Magic moment”, säger sportchefen till FotbollDirekt.se.

37 år.
133 A-landskamper.
Spelar för Juventus. För Manchester City. För PSV Eindhoven. Där till inte minst dubbla SM-guld och cuptitlar med Djurgården.
Andreas Isaksson konkurrerar om vår bäste målvakt genom tiderna.

Så mycket han har fått uppleva och hur han så sent som tidigare i år fick uppleva ännu en mästartitel när han vann cupen med Djurgården.
Den siste i den gyllene generation som sportchefen Bosse Andersson vid flera tillfällen satt epitet – ”Djurgårdens tre Golden Boys”.
Nu är snart alla borta.
Johan Elmander fick se sitt slut i Örgryte förra året, liksom Kim Källström som i vintras tillkännagav sitt tillbakadragande.

LÄS: DIF:S OKÄNDA SKULD – ”JAG HAR INTE SIFFRAN I HUVUDET MEN TIO MILJONER, KANSKE”

Jämte är det nu nära alltså för Andreas Isaksson.
I augusti för två år sedan så blev han starten på, efter flera tunga år av ekonomisk sanering – hur Dif för första gången på tio år på allvar iscensatte en satsning mot toppen igen. En nyckel på så många vis. Sex månader senare klev även Kim Källström ut på en presskonferens.
Två nära vänner.
Det är lätt att se hur mycket det ena öppnade upp för det andra. Förra året slutade med en tredjeplats och Europaspel.

Nu är Isaksson nära slutet av en stor karriär. Men samtidigt som Hammarbys Kennedy Bakircioglu jämt och ständigt får rubriker om sitt nära förestående slut, så är det mer i skymundan kring djurgårdsmålvakten.
– Han är värd precis allt. Han är för alltid, oavsett rubriker, inskriven som en av de största i Djurgårdens historia, understryker Bosse Andersson under fredagen för FotbollDirekt.se.

– Det här är ett namn som gjorde det möjligt att så snabbt ta oss till toppen igen. Han blev grunden och en affär som betytt och öppnat för så mycket. Det var egentligen aldrig så att vi vågade tro på Andreas i Djurgården igen. Samtalet jag hade med honom när jag insåg att han ville spela i Djurgården handlade egentligen inte alls om det. När han sedan plötsligt säger att han vill komma hem till Djurgården så…ja, det är ett av de mest speciella samtal jag haft. Dels för att en målvakt var inte alls prio för oss, men vissa saker går ju inte att säga nej till, men också för att det egentligen inte gick att våga tro på.

– Nej, han hade ju just spelat EM och varit på toppnivå där. Jag såg inte riktigt den chansen komma. Men han ville till Djurgården. Ett ”Magic moment”. Men saker var tvunget att ske snabbt. Saker och ting var tvunget att hända innan den 11 augusti. Men styrelsen kände direkt som jag att det var någonting vi bara var tvungna att lösa, till varje pris. Jag kommer aldrig att glömma när han under det där samtalet säger att, ”Jag vill spela för Djurgården igen”.

Inte Malmö FF, inget annat konkurrerade?
– Nej, inget annat var aktuellt för honom. Han hade bestämt sig för att spela hos oss igen.

Den sista riktigt stora matchen väntar kommande söndag mot AIK på ett sannolikt utsåld Tele2 arena.
I det som återstår nu så ska Isaksson uppmärksammas på flera olika vis.
– Han har tidigt sagt att det här är det sista året. Han kommer att hyllas. Han kommer att känna så enormt mycket han är en del av Djurgårdens historia.

I Hammarbykretsar pratar man om att uppföra en staty över Kennedy. Får vi se en trehövdad staty av Elmander – Källström och Isaksson ute på Kaknäs?

– Ja, du, det är en tanke som är fin. Man vet aldrig. Nu ligger inte sådant på mitt bord men det viktigaste är att alla, för alltid, är inskrivna i Djurgårdens historia. Det är mycket som är speciellt med Andreas men det kanske mest speciellt kring allt sedan han kommit tillbaka är att han fick uppleva att vinna ännu en titel. Det är känslosamt, speciellt om man tänker på vilken väldigt fin människa det här är.