Foto: Bildbyrån

Mads Fenger slog till med ett av årets mål i allsvenskan, när han drog in en frispark i krysset mot Brommapojkarna. En ovan och mycket lycklig målskytt, som fortfarande inte riktigt vågar tro på att målet mot BP i söndags hände:
– Jag minns vad som hände, men bara i små delar. Jag var tvungen att titta på den några gånger sedan när jag kom hem. Det var vackert, säger Fenger till FotbollDirekt.se.

Hammarby var illa ute mot Brommapojkarna, som hade tagit ledningen två gånger om. 2-2 med drygt tio minuter kvar mot nykomlingen, och Bajen var på väg mot den kanske största missräkningen på hela säsongen.

Då kom ett frisparksläge utanför straffområdet och fansen ropade på Kennedy Bakircioglu, som satt på bänken. Många ögonbryn höjdes när mittbacken Mads Fenger stegade fram.

Men dansken slog till med en sagolikt fin skruv över muren och upp i närmsta krysset – 3-2  (till sist grönvit 4-2-seger) från Fenger, som värvades från Randers för stora pengar i fjol. Det var inte främst det här som Bajen betalade för, och att Fenger satt och ruvade på den här förmågan att skjuta frisparkar var nog en stor överraskning för de allra flesta.

Själv säger han att han nött frisparkar på träning hela karriären, men möjligheterna att exekutera i match har varit få. Det senaste året har han dock inte tränat så mycket på det.

– Jag minns att jag slog en frispark i en match precis när jag kom till Hammarby. Sedan fick jag en ljumskskada i september i fjol och sedan dess har jag inte tränat på det. För jag var rädd att något skulle hända, att jag skulle slå upp skadan om jag gjorde det. Men vi har det vi kallar för ”dansk uppvärmning”, man kommer ut och börjar skjuta mot mål direkt. Det är så vi tränar på det. Men på grund av skadan så har jag inte tränat på det.

Men det blir väl mer för skojs skull då, om man ändå inte är påtänkt som en av frisparksskyttarna till match?

– Ja, exakt. Vi har många spelare som kan ta frisparkarna, många spelare som har bra självförtroende. Vilket är bra. Det är alltid några killar som vill ta den. Men så länge jag är med på listan, Pablo (Pinones Arce, Hammarbys assisterande tränare) väljer vilka som får ta dem.. så tar jag dem. Från och med nu (skratt).

Att det var en ovan upplevelse för mittbacken står än mer klart när man synar hans karriärsstatistik. Målet mot BP var blott det tredje målet någonsin i 28-årige Fengers seniorkarriär.

Du har gjort totalt två mål i Randers innan det här…

– Ja men de kom inte på frispark, det var på hörnor. Så nej, jag tror faktiskt inte att jag tagit frisparkar i match sedan jag var junior.

Hur kom det sig att du klev fram och tog den mot BP överhuvudtaget?

– Det var press från de andra killarna. Innan matchen gick vi igenom vilka som skulle ta hand om fasta situationer. På frisparkar var jag en av två som kunde ta den. Första frisparken var det ”Mujo” (Tankovic), då sade jag ”okej, ta den”. Sedan hade vi en till som någon annan tog… om det var ”Jille” (Jiloan Hamad) tror jag. På den tredje kände jag bara att ”jag tar den”. Lyckligtvis för min del så var inte Kennedy på planen, han hade antagligen tagit den i så fall. Men det var mest press från de andra killarna som verkligen fick mig att göra det.

Det här är ditt otvivelaktigt vackraste mål i karriären?

– Ja absolut. Det var fantastiskt. När jag kom hem efter matchen, det var fortfarande som en dimma. Alltså jag minns vad som hände, men bara i små delar. Jag var tvungen att titta på den några gånger sedan när jag kom hem. Det var vackert.

Det har varit en annorlunda säsong för Fenger, som rankades som en av danska ligans bästa försvarare innan han kom till Hammarby. 14 matcher totalt, tio från start. Då inleddes förvisso försäsongen med en tråkig rehabperiod, där ljumskskadan från i fjol slogs upp och han tvingades till flera extra operationer.

Men han är frisk sedan länge och har ändå fått spendera mycket tid på bänken. Mittbackskombon Björn Paulsen och David Fällman har varit den mest frekventa i Hammarby i år. Det här är i stort sett första gången i seniorkarriären som Fenger haft en längre period av bänknötande.

– Ja, det var väl bara de sista månaderna i Danmark i fjol (när han redan skrivit på för Hammarby), då var jag på bänken några gånger. Så det har varit ovant, men också en bra sak att pröva på. Det är klart att man hatar att sitta på bänken. Men det är en bra sak att veta hur det är, och att ha konkurrens. Det gör dig bara bättre. Som jag sade, jag vill inte sitta på bänken överhuvudtaget. Men det har varit en nyttig erfarenhet.

Var det en anledning till att Hammarby lockade, att du var för säker på din plats i Randers?

– Ja, det var väl kanske en av anledningarna. Som jag sade, det är bra att ha någon som jagar dig. Det får dig att vilja bli bättre. Inte så att vi inte hade bra spelare på min position i Danmark. Men jag var alltid en säker startspelare där.

Och nu är du redo att ta fler frisparkar…

– Åh ja, jag är redo nu. Nu vet jag att jag kan göra det. Men jag kan fortfarande inte till hundra procent tro att det hände.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att göra det efter träningarna, stå och skjuta lite. Men på grund av skadan har jag inte gjort det. I Danmark gjorde jag det hela tiden. Nu är jag redo.

Resultaten den gångna helgen spelade Hammarby i händerna. Enda topplaget som vann sin match, toppkonkurrenterna AIK, Norrköping och Malmö kryssade. Vilket gör att Bajen är tvåa inför de avslutande fem omgångarna.

Två segrar mot IFK Göteborg hemma och sedan mot BP borta efter Fengers frisparksmål, och ett trendbrott resultatmässigt. Innan dess tre förluster varav två i derbyn och en oavgjord match mot bottenlaget Sirius.

– Det har varit bra de senaste matcherna. I matchen senast, de två målen vi släppte in, det var inte bra. Ett på kontring och ett på en fast situation. Det är inte bra nog. De två matcherna innan det, där tycker jag vi spelade bra. Den första mot Elfsborg, vi spelade bra men vi fick inte in bollen. De gjorde mål medan jag var utanför planen för att få behandling. Men jag tycker vi har gjort tre bra matcher i rad nu. Vi måste bara fortsätta på det spåret.

En rolig match att starta upp med efter landslagsuppehållet också, Malmö borta? 

– Ja absolut. Man hatar när landslagsuppehållen kommer, när man är inne i ett stim. Vi är taggade längtar till att komma till Malmö. Det kommer bli en kul match.