Foto: Bildbyrån

Efter att ha vunnit SM-guld med Malmö FF under debutsäsongen i fjol fick Magnus Pehrsson i maj månad lämna mästarklubben, detta efter tre raka förluster. I en intervju med FotbollDirekt berättar ”MP” bland annat om intresset utomlands och sin syn på MFF:s nya framgångar.
– Självklart tror jag att det hade sett bra ut även om jag fått vara kvar. Jag fick lämna MFF för tidigt, säger Pehrsson. 

När Magnus Pehrsson presenterades som Malmö FF:s nya huvudtränare i november 2016 höjde många på ögonbrynen. Allan Kuhn, som förde MFF till SM-guld under sin första säsong i klubben. fick ändå inte vara kvar – och ersattes nu av ”MP”, som efter att ha avgått från Djurgården 2013 verkat som förbundskapten för Estland.

Pehrsson skulle dock motbevisa tvivlarna. Mer eller mindre från start till mål ledde MFF allsvenskan i fjol. I år var så klart tanken att upprepa succén – och dessutom ta klubben till ett gruppspel i Europa.

MFF spelar nu gruppspel i Europa League och svarade så sent som i torsdags för en nästintill felfri insats hemma mot Besiktas (seger 2-0). Men Magnus Pehrsson har inte fått ta del av glädjen. Nej, för den 14 maj var det slut på det roliga. Tre raka förluster mot IFK Göteborg, Djurgården (cupfinalen) och Trelleborg blev droppen för MFF-ledningen, som dagen efter TFF-matchen valde att sparka 42-åringen.

SPARKAD. Den 14 maj fick Magnus Pehrsson kicken från MFF – och höll samma dag en presskonferens.  Foto: Bildbyrån.

Sportchefen Daniel Andersson ledde laget i de återstående matcherna under vårsäsongen med blandat resultat innan den tyska tränaren Uwe Rösler presenterades under VM-uppehållet.

Sedan allsvenskan kickade igång igen i början av juli har MFF förvandlats från ett lag i kris till rena vinstmaskinen. I våras låg skåningarna långt ner i tabellen, nu ligger de fyra med häng på Europaplatserna.

På tal om Europa lyckades Malmö med det som de inte lyckades med i fjol, att ta sig till gruppspelet. Visserligen blev det inte Champions League, men likväl Europa League – där MFF har goda chanser att ta sig vidare till sextondelsfinal efter segern mot den turkiska jätten Besiktas. Dubbla vinster mot Sarpsborg härnäst och en pinne mot antingen Genk eller turkarna lär räcka för avancemang.

MFF går med andra ord som tåget igen och Pehrssons misslyckande från i våras är kanske nu ett minne blott, men till FotbollDirekt säger 42-åringen att han mycket väl kunnat skörda samma framgångar med MFF om han fått vara kvar.

– Vi hade en sämre period där på slutet, det är inget att hymla om. Byter man tränare får man ofta en effekt. Den stora grejen tror jag var uppehållet då man kunde få tillbaka skadefyllda spelare i form igen. Vi var ju inne i ett helt hysteriskt schema en period under våren där vi knappt hann träna mellan matcherna. Självklart tror jag på mig själv och att det hade sett bra ut även om jag fått vara kvar, säger ”MP”.

Är du glad över att det går så bra för MFF nu eller känner du lite ”fan också”?

– Jag har fortfarande MFF i mitt hjärta, men jag fick lämna för tidigt. Det är mitt sätt att se på det, men jag har goda vänner kvar i klubben och jag är väldigt tacksam över tiden där.

Med tanke på att det inte gick så bra i våras, är du förvånad över att MFF studsat tillbaka på det här sättet nu?

– Nej, det är snarare en förväntad framgång för MFF. Vi byggde om truppen kraftigt i vintras och alla visste, eller jag visste i alla fall, att byter man tio spelare blir det en puckel att ta sig över och sådant kan ta lite tid. Malmö är dock en så pass stark klubb att när de väl kommer över den puckeln, vilket de nu gjort, så är de tillbaka till samma slagkraftiga lag som innan.

– Som sagt, omställningen med viktiga spelare ut och nya spelare in kan ta tid, men truppen i sig var ju oerhört stark från början och dessutom förstärkte MFF med några ytterligare spetsspelare i somras, precis som vi gjorde förra sommaren. Jag hade förväntat mig något sådant här av MFF, vi hade ett liknande facit i fjol, så det är inga konstigheter.

MÄSTARE. Trots den jobbiga sortin vann ändå Magnus Pehrsson SM-guld under sitt första år i Malmö. Foto: Bildbyrån.

På tal om en nyckelspelare som försvann från MFF i vintras var Anders Christiansen, som utsågs till allsvenskans bästa spelare i fjol. Pehrsson fick klara sig utan dansken under våren, men Rösler fick tillbaka honom i juni månad – detta då mittfältsstjärnan misslyckades i Gent och köptes tillbaka av MFF. Att skåningarna nu åter har Christiansen i laget tror Magnus Pehrsson är en del i att de nu är bättre än under våren.

– Klart, han var ju seriens bästa spelare 2017 och om han inte nu är den bästa så är han i alla fall en av allsvenskans fem bästa spelare i år. Det säger väl allt… Hans egenskaper saknades i MFF under våren så det är givetvis väldigt värdefullt för Malmö att han är tillbaka igen.

Det har gått fem månader sedan Magnus Pehrsson fick sparken från MFF och ännu har han inget nytt uppdrag klart. I början av september kom dock uppgifter från Kroatien att 42-åringen var aktuell för att ta över Hajduk Split, en av Balkans största klubbar.

– Det stod det, ja. Men jag vill inte kommentera enskilda klubbar. Det har funnits alternativ sedan jag slutade och fick gå från Malmö. Det har både funnits klubbar där jag varit ett av alternativen och sedan har jag tackat nej till två jobb ute i Europa. Det rör på sig, men hittills har jag inte hittat alla parametrar som jag hoppats på. Jag är dock inte orolig. Jag vill hitta det rätta uppdraget, det är det viktiga. Det är dock inte alltid det lättaste när man har en familj som man värnar om. Då kan man inte hoppa på första bästa, utan ibland får man säga nej. Men jag känner mig trygg med att jag kommer få ett bra jobb!

OPTIMISTISK. Magnus Pehrsson ser ljust på framtiden. Foto: Bildbyrån.

Har det varit skönt att vara lite ledig nu eller hade du egentligen velat jobba direkt?

– I de flesta fall när man tvingas gå finns det ofta en period där man behöver slicka såren, men som jag uttryckte det när jag lämnade MFF så var jag beredd på att jobba vidare och jag hade kraften för det. Så det var ju inte så att jag var slutkörd och behövde återhämtning. Det gick väldigt fort de sista veckorna där i MFF när vi tyvärr fick sämre resultat. Men visst, man har haft tid att reflektera, koppla bort fotbollen och ta hand om familjen. Sommaren är ju en bra tid för det, men samtidigt inte – för det är ofta då som väldigt mycket rör på sig och olika processer drar igång. De sista två månaderna har jag själv varit aktiv och förberedd för att hoppa på nästa uppdrag.

Du har ju tidigare jobbat som expert på Viasat, men det är tränare du vill fortsatta vara nu?

– Det beror helt på uppdrag, jag tittar ganska brett. Tränarrollen är nummer ett och mitt huvudfokus är utlandet. Jag vill dock inte stänga några dörrar. Svensk fotboll är intressant, men prio är utomlands. Jag har ju erfarenhet inom andra roller också, som sportchef och tv som du själv nämnde. Som sagt, jag stänger inte ute någonting utan det handlar om att helheten fungerar.

Har du någon deadline när du vill ha nytt jobb klart?

– Nej, inte så. För mig är det viktiga att hitta rätt uppdrag, då kommer jag känna mig redo att jobba igen. I somras fanns en period då jag inte riktigt var klar över vad jag ville, men som jag sa tidigare har jag haft några intressanta alternativ. Jag får se vad som händer, det kan bli så att jag hoppar på ett tränaruppdrag om en vecka – men det kan också dröja till nästa sommar.