Foto: Bildbyrån

Daniel Sundgren visste i vintras inte om han kunde fortsätta med fotbollen efter sin sjukdom, men högervingen kämpade sig tillbaka och har varit en av AIK:s bästa spelare i år. 28-åringens namn nämns nu i landslagsdiskussionen.
– Många har snackat om det, men det är inte upp till mig, säger Sundgren till FotbollDirekt.se.

Det var i slutet av förra säsongen som Daniel Sundgren blev allvarligt sjuk. Han fick andningsbesvär och fördes akut till sjukhus. Det konstaterades att han fått blodpropp i lungorna och senare berättade AIK-spelaren att han kunde ha dött.

Det var långt ifrån säkert i vintras att Sundgren skulle kunna fortsätta med sin elitfotbollskarriär, men 28-åringen kämpade på och kom, mot de tuffa oddsen, ändå tillbaka.

Till en början var det nyförvärvet Robert Lundström som spelade till höger på AIK:s femmannamittfält, men när han slet av korsbandet i april tog Sundgren tillbaka platsen – och efter VM-uppehållet har han kanske varit hela allsvenskans bästa ytterspringare.

När FD i veckan listade de fem spelare från allsvenskan som bör vara närmast en plats i a-landslaget kom Sundgren med på den listan, men den blågula dressen är inget som han själv funderar över.

– Ärligt talat är det inget som jag tänkt på. Jag fokuserar bara på AIK och vi har viktiga matcher kvar i allsvenskan. Sedan är det klart att landslaget vore en bonus. Jag har alltid drömt om det, säger Sundgren till FotbollDirekt.se.

Med tanke på att Kristoffer Olsson nu är med i landslaget, är det en extra boost för er andra, att ni inser att ni också har chansen?

– Ja, det är alltid positivt när allsvenska spelare tas ut i landslaget, men vägen dit är lång.

Du känns glödhet i år?

– Alla vet om problematiken med sjukdomen som jag hade och det tog tid att komma tillbaka igen och vara hundra procent. Jag fick gå igenom mycket och i år till en början spelade jag mittback vilket var en position som jag kanske inte trivdes allra bäst med. Nu har jag fått tillbaka min plats till höger och visat var skåpet ska stå. Det är ganska enkelt.

Hur nära landslaget tycker du själv att du är?

– Många har snackat om att jag ska vara med, men det är inte upp till mig. Sedan har jag hört att folk tänker att min ålder talar emot, men samtidigt finns det ju andra spelare som är äldre än mig som är med där så det är klart att jag kan vara med ändå! Någon gång hoppas jag få tillhöra landslaget.

Med tanke på att såväl Felix Beijmo som Linus Wahlqvist flyttade utanför Skandinavien i somras lär du väl åtminstone vara given i januariturnén?

– Jag jämför mig inte med andra högerbackar. Men klart, spelar man i allsvenskans bästa lag och är ordinarie gör man ju något bra… Är jag sedan tillräckligt bra? Ja, det är upp till andra att avgöra.