Foto: Bildbyrån

Sören Åkeby var tränaren som släppte fram Labinot Harbuzi i Malmös a-lag. Nu, tolv år senare, sörjer han över mittfältarens plötsliga bortgång.
– Det är så oerhört ledsamt, en tragedi. Han var en fantastisk spelare och en så fin grabb, säger Åkeby till FotbollDirekt.se. 

Fotbollssverige i sorg i dag då Labinot Harbuzi plötsligt gått bort. Mittfältaren var med i det svenska U21-landslag som tog sig till semifinal i EM 2009 och han rankades av många som en av landets största talanger som Sverige fått fram.

Dessvärre fick inte Harbuzi den karriär som många hade trott. Medan lagkamrater från U21-landslaget som Marcus Berg och Ola Toivonen blev bofasta i a-landslaget blev det för Harbuzi ”bara” spel i MFF, turkiska klubbarna Gençlerbirligi och Manisaspor, Syrianska, Prespa Birlik och Malacca United från Malaysia.

Den som släppte fram Harbuzi i Malmös a-lag var Sören Åkeby, som tränade laget 2006-2007. För FD berättar han om sorgen efter dödsbeskedet.

– Det är så oerhört ledsamt, en tragedi. Han var en så fin grabb. Han kom ju fram när jag var tränare och han var fantastisk. Hade han haft en bättre vilja hade han kunnat bli en jättestor spelare och kommit väldigt långt. Han var lite bekväm av sig, men ja, en fantastisk spelare!

Hur minns du honom från tiden i MFF?

– Alltså, han var grym. Han kunde stillastående på liggande boll skicka iväg perfekta krossbollar på 50 meter, det är inte många som kan. Han hade en sådan blick för spelet, jättefina passningsfötter och en fin teknik. Killen hade allting, men hade andra saker emot sig som attityd och att han kanske inte ville lägga ner tiden som krävdes.

Han var lite lat?

– Ja, det får jag väl hålla med om. Han ville gärna ta genvägar till framgång tyvärr, men fan, han kom ändå till MFF, Turkiet, Holland (ungdomsproffs), så det är klart att han hade stora framgångar som spelare ändå!

Vissa menar att Harbuzi till och med var en större talang än Zlatan?

– Jag ska inte uttrycka mig fel, men om Harbuzi haft Zlatans huvud hade han nog kunnat vara lika bra! Zlatan har en jäkla skalle, men jag tror att det som skiljde dem åt var just huvudet…

Åkeby lämnade MFF 2007 och Harbuzi gjorde detsamma två år senare. Tränaren berättar att de inte hade någon kontakt sedan de skiljdes åt, men 66-åringen betonar flera gånger hur ont det gör i honom över att Harbuzi gått bort.

– Som sagt, det är en jättestor tragedi och jag är väldigt ledsen. Det ska ju inte vara någon skillnad om man tränat honom eller inte, det är lika sorgligt, men klart att man kom honom närmare. Man ska dock inte glömma bort hans familj, för det är allra tråkigast för dem.