• Publicerat 11 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Svensk fotboll har sorg. Den förre Malmö FF-stjärnan och U21-landslagsmannen Labinot Harbuzi är död, rapporterar Sportbladet i dag. Han blev 32 år gammal. 

Det var under morgonen som Harbuzi segnade ihop.

Han fick hjärt- och lungräddning, hämtades med ambulans i hans hem i Malmö, men hans liv gick inte att rädda. Sportbladet har fått de inledande turkiska uppgifterna bekräftade.

– Jag vet inte vad som hänt, om jag ska vara ärlig. Jag och min fru gjorde hjärt- och lungräddning och sedan kom ambulans och brandkår tillsammans och fortsatte, säger pappan Ismet Harbuz till Sportbladet.

– Vi har anhöriga och bekanta som gästar och stöttar oss, säger han.

Labinot Harbuzi växte upp i Rosengård och debuterade för Malmö FF år 2006. Sommaren 2009 spelade han U21-EM på hemmaplan i Sverige. Då ansågs han vara en av Sveriges största talanger.

Karriären fortsatte i turkiska Genclerbirligi, Mansiaspor innan han vände hem till Sverige och Syrianska, som då spelade i allsvenskan. Efter spel i mindre klubbar i Sverige så blev hans sista klubb Melaka Utd i Malaysia.

***

Så här skrev FD om Labinot Harbuzis karriär i en sammanställning av talangerna som försvann:

Många är de unga spelare som dubbats till “nye Zlatan” – få har nog fått höra det lika ofta som Labinot Harbuzi. Detta trots att han varken liknar Zlatan fysiskt ellerspelar på samma position. Det var kanske tekniken och bollbehandlingen, mer säkert för att han liksom Zlatan är uppvuxen i Rosengård. Samt att de bägge var vänner och Zlatan själv lyfte fram vilken skicklig spelare han tyckte Harbuzi var.

För nog var det en jättetalang. Harbuzi blev ungdomsproffs redan som 15-åring. Han kunde välja mellan Ajax och Feyenoord, valde det sistnämnda och hela hans familj flyttade med till Holland.

Det var 2004. Två år senare var mittfältaren tillbaka i Malmö. Han gjorde allsvensk debut 2006 och är för alltid inskriven i historien som spelaren som gjorde premiärmålet på då nybyggda Swedbank Stadion, 2009. Karriären var då på uppåtgående och Harbuzi togs ut till U21-EM samma sommar. En sommar som slutade med proffskontrakt med turkiska Genclerbirligi. Harbuzi uppgavs få 16 miljoner för tre år i klubben.

Någonstans där vände det. Skadebekymmer, allt mindre speltid och ett kontrakt han själv bröt i förtid. Sommaren 2012 ville han hem till Sverige och starta om. Det ryktades om AIK, det blev Syrianska. Harbuzi spelade bara tre allsvenska matcher hösten och lämnade
sedan.
Plötsligt var alternativen färre, och det blev tyst kring den forne supertalangen. Han höll i gång med Malmöklubben Prespa Birlik i division 2 (sju matcher
2013) för att därefter inte synas till alls. Tills i fjol. Melaka United i Malaysia, en för de flesta tidigare okänd klubb, i en oväntad liga. Han hälsades som en stjärna, men information om hur det gick sportsligt var svåråtkomlig. Känt nu är att han fick lämna efter en säsong och söker ny klubb. Det berättade han i en intervju med 24Malmö i januari. FD liksom andra medier har försökt luska ut vad Harbuzi nu sysslar med. Född 1986 är han nyss 31 fyllda, vilket ju inte är någon ålder för en fotbollsspelare. Återstår att se var det bär av.