Foto: Bildbyrån

Mats Gren har tvingats lämna IFK Göteborg. Från Hawaii, där han befinner sig, så meddelar han FotbollDirekt, att han just nu inte vill prata. FD:s krönikör Magnus Österberg vill bromsa hetsen mot sportchefen.
– Visst, kanske lite för naiv med media men jag skulle vilja se resurser han har haft. Han har fått fronta en sanning som inte blivit sagd, säger Österberg.

Mats Gren är borta.
I mars 2014 blev han Håkan Milds ersättare men nu har det alltså kommit till sitt slut och det sker efter det hemska mötet med Trelleborg  -och där på hur Mats Gren fortsatte med att påtala klubbens orubbade förtroende för Poya Asbaghi.
Det blev de sista orden som kom från den 54-årige sportchefen som ledare för IFK Göteborg –  innan han kort där på visade sig sitta på ett plan till Hawaii och där följa sin dotter i ett av världens mest klassiska idrottsevenemang, ”Ironman”.

I dag står det så klart att han har sparkats. Beskedet ska ha kommit på telefon helt nyligen.
På onsdagsmorgonen kom så beskedet utåt på en presskonferens.
Gren får gå medan Poya Asbaghi klarar sig. FotbollDirekts krönikör anser att utvecklingen varit näst in till omöjligt att komma runt men vill samtidigt dämpa den upptrissade bilden kring sportchefen.

LÄS: EFTER MILD OCH GREN – ÖVERRASKANDE ERSÄTTAREN

– Han är ju verkligen inte ensam om ansvaret. I en storklubb som Blåvitt som handlar det om många människor med stort ansvar. Klart att Mats är ett ansikte utåt men jag undrar ju som sagt vad han haft för pengar att röra sig med. Som sagt inte ens i närheten av samma resurser som gjorde Håkan Mild så framgångsrik, anser Magnus Österberg för FotbollDirekt.se.

– Vi får väl se om, eller när, Mats väljer att prata. Men jag tror nog att den verkliga bilden bakom dagens Blåvitt kan bli känslig för många inblandade.
– Sedan har Mats ett stort ansvar, självklart. Hur han tagit media och misslyckade spelarköp. Men som sagt… med vilken budget? och hur han länge inte ens kunde koncentrera sig på enbart sportchefsrollen, utan tvingades sitta på dubbla stolar. Bara en sådan sak. Men samtidigt så är han en av ytterst ansvariga – liksom man måste vara medveten om kring vilka förutsättningar man går in i någonting. IFK Göteborg är självklart en storklubb men de senaste åren har det helt enkelt inte varit en attraktiv klubb att komma till.

Men vad anser du totalt sett? Rätt att sparka Mats Gren, eller inte?
– Men det är förmodligen det. Liksom det är rätt att människor innan honom har försvunnit. Samtidigt så tror jag att fler förändringar måste till. Alltså, i bland blir det fel i en klubb och så går det bara till sist inte längre. Det kan drabba vilka som helst. I grunden ska man ju kunna hitta rätt spelare även med lite pengar – å andra sidan är det svårt att få den arbetsron i en storklubb som IFK Göteborg. I bland tvingas man bara börja om, människor får gå och det är det som sker just nu.
– Sedan ska man komma i håg att han ändå gjort bra spelaraffärer också som Giorgi Kharaishvili, Haitam Aleesami (såldes ju till Serie A) och Robin Söder.

Hur ser du på Poya Asbaghis framtid nu?

– Trots allt så är det rätt att han får stanna. I alla fall säsongen ut. Det är samma med Poya som för Mats. De har saknat för mycket av förutsättningar och stabilitet. Nej, jag tror inte han sparkas ens om det blir förlust mot BP. Man kommer helt enkelt inte ta bort honom så här nära slutet.