Mats Gren har fått sparken av IFK Göteborg. En ny permanent sportchef ska tillsättas efter säsongen, och ett namn som lär dyka upp i spekulationerna: Fredrik Risp. Den tidigare Blåvittspelaren och numera agenten vill inte kommentera sportchefsjobbet alls men förstår om hans namn dyker upp:
– Det är inte helt onaturligt att mitt namn kommer upp med den koppling jag har till klubben sedan tidigare, säger Risp till FotbollDirekt.se. 

Mats Gren får lämna IFK Göteborg. Det tillkännagav klubben på en presskonferens under onsdagsmorgonen. Nu tar Jonas Olsson över som tf sportchef säsongen ut.

Guldtränaren från 2007 lämnar nu tillfälligt jobbet som akademichef. Blåvitts klubbdirektör Max Markusson underströk dock på presskonferensen att det handlar om en temporär lösning. Och Jonas Olsson själv sade följande till Sportbladet efter att presskonferensen var färdig:

– Det här är en månads jobb. Vad som händer efter det vet jag inte. Men min plan har inte varit att vara sportchef i IFK Göteborg, om man säger så.

Det ska anställas en ny sportchef efter säsongen, och ett namn som lär dyka upp i spekulationerna är Fredrik Risps. Den tidigare Blåvittförsvararen jobbar numera som agent och har representerat flera spelare i Blåvitt de senaste åren, såsom John Alvbåge, Sören Rieks och Mix Diskerud.

Risp har tidigare öppnat för jobbet som sportchef i Blåvitt. Det i podcasten BBpodd 2016. Han förstår om hans namn dyker upp nu när det blir en lucka efter Gren:

– Det är helt naturligt att vissa namn förekommer i spekulationerna. Att man har ett starkt Blåvitthjärta och har spelat där, det är klart att folk kanske gör den kopplingen då. Det är inte helt onaturligt att mitt namn kommer upp med den koppling jag har till klubben sedan tidigare, säger han till FotbollDirekt.se.

Skulle det vara intressant för dig? 

– Det är inte ett ställningstagande jag har för avsikt att kommentera överhuvudtaget. Jag trivs alldeles utmärkt med mitt nuvarande uppdag som spelarförmedlare, till Blåvitt och till samtliga klubbar i världen. Jag har inget annat att förhålla mig till, och att då kommentera en sådan fråga vore idiotiskt. Jag försöker alltid leva i nuet, inte tänka för mycket på framtiden. Jag har ett ansvar för mina spelare och jobbar mot nästa transferfönster.

– Däremot står jag till förfogande i form av rådgivning när det gäller spelarrekryteringar. Det är något jag även gjort tidigare i Blåvitt, men också för andra klubbar. Sedan om det innebär att det är till Jonas Olsson som sportchef eller om det är till någon annan, det spelar ingen roll.

Dagens händelse, att tränaren Poya Asbaghi fick stanna och sportchefen Mats Gren lämna, det hör inte till vanligheterna. Allsvenska tränare sparkas på löpande band medan sportchefer ofta blir kvar trots att det går tungt sportsligt.

En av förklaringarna till det kan vara att det helt enkelt finns färre möjliga sportchefsnamn ute på marknaden. Inte minst behövs ett upparbetat kontaktnät redan från start i jobbet som sportchef. Det kan också vara en anledning till att vi sett flera exempel på agenter som blir sportchefer och vice versa.

– Så är det förstås. Visst, det är två likartade jobb utifrån att man har liknande arbetsbeskrivning. Det är ju i mångt och mycket samma saker man sysslar med, det handlar om spelarrekrytering, även om man har olika utgångspositioner. Så det är ganska naturligt att folk har gått mellan de båda jobben.

– Det är en väldigt utsatt position givetvis. Det handlar om att ha ett brett kontaktnät, kännedom om spelarmarknaden och att man är socialt kompetent. Och självklart att man har fotbollskunskaper.

Risp representerar inga spelare i Blåvitts nuvarande trupp, men säger att han vill klubbens bästa – likväl som han vill det bästa för sina egna klienter. Det finns inget motsatsförhållande där, anser han:

– Det vore konstigt om jag säger att jag inte bryr mig om hur det går för IFK Göteborg, det är klart att jag känner mycket för klubben. Sedan påverkar inte det mig i mitt arbete som spelarförmedlare, där är man professionell. Det handlar om att hitta bästa möjliga lösning för mina spelare.

– Man vill ta fram bra spelare till så många klubbar som möjligt. Det finns ett facit för hur det går för de spelare man förmedlar till klubbarna och man är mån om att det ska gå bra. Man vill göra ett så bra jobb som möjligt och då ingår givetvis att man har en bra relation med de klubbar man jobbar mot.