På onsdagen meddelade Hammarby en tung skadesmäll i kampen om Europaplatserna. Målvaktsjätten Johan Wiland missar resten av säsongen på grund av en axelskada. Nu är det upp till oprövade Davor Blazevic, 25, att fylla veteranens skor. 
– Det handlar om att avdramatisera situationen. I snitt är det fyra skott per match han ska rädda. Gör han det så blir det bra, säger Bajens målvaktstränare Mikael ”Mille” Olsson till FotbollDirekt.se. 

Johan Wiland, 37, har stått för en stark säsong mellan stolparna för Hammarby.

Han har stått i målet i varenda en av Bajens 25 matcher i årets allsvenska, men på onsdagen kom beskedet att han gjort sin sista match för säsongen. På tisdagskvällen åkte han in på sjukhus med akuta axelsmärtor i vad som konstaterades vara en infektion.

– Johan har haft problem med sina axlar i flera år. I början av året gjordes en planerad operation i höger axel för att minska problemen och vi fick ett bra resultat. Dock har besvär i vänster axel uppstått som krävt åtgärder i samband med matcherna. Nu tvingas Johan genomgå en akut operation i vänster axel, och efter ingreppet är det viktigaste att Johan får lugn och ro så att axeln kan läka, så får vi ta sikte på nästa säsong, sa Hammarbys medicinskt ansvarige Mikael Klotz i en kommentera på klubbens hemsida.

Med Wiland borta är det oprövade Davor Blazevic, som värvades in som backup inför säsongen, och veteranen Benny Lekström som finns där bakom. 25-årige Blazevic, som sajnades på försäsongen, kommer närmast från spel i division 1-klubben Assyriska. Han har dock allsvensk erfarenhet från sin tid i Brommapojkarna där han stod drygt 20 matcher säsongen 2014.

Hammarbys målvaktstränare Mikael ”Mille” Olsson tycker att det är en fördel att det tråkiga Wilandbeskedet kommer under landslagsuppehållet.

– Ja, nu hinner vi med några extra taktiska pass där vi kan nöta försvarsspel i den sista tredjedelen. Det blir jättebra, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur skulle du beskriva Blazevic som målvakt?

– Davor är en jättebra bollmotare. Duktig på att rädda skott, hyfsat bra i luften också. Han är lite sämre med fötterna. Han har lirat över 15 allsvenska matcher vilket är ett plus.

Har du redan nu haft något snack med honom för att förbereda inför kommande uppgift?

– Nej, det här får lägga sig några dagar nu. Sen får vi njuta av Malmömatchen som kommer. Det ska bli häftigt och det är något jag får försöka förmedla.

Att debutera med Europaplatser på spel, vad blir viktigt för honom?

– Det handlar om att avdramatisera situationen. I snitt släpper vi till fyra skott per match och kan han bara fokusera på att ta dem så blir det bra. Vi måste tillbaka till det vi gjorde i våras, att ta match för match, och se hur långt det tar oss. Gör vi det så tror jag att allt kommer sluta bra i höst.