Foto: Bildbyrån

Mats Gren är på semester på Hawaii. Då går självaste Lennart Johansson ut och meddelar att han är ansvarig för att Gren är sportchef i IFK Göteborg.
– Mats Gren var ingen framgång, det har de sagt själva allihopa att det var ett misstag och det känner jag som mitt för jag rekommenderade honom, säger Johansson till Sportbladet.

Lennart Johansson behöver väl ingen närmare presentation. Den tidigare Uefa-presidenten som även namngett allsvenskans pokal är numera 88 år och pensionär. I dag är han intervjuad i Sportbladet, och där framkommer överraskande uppgifter. Johansson, som är AIK:are, har en koppling till IFK Göteborgs kritiserade sportchef Mats Gren.

De bägge träffades när Johansson bodde i Schweiz. Vid den tidpunkten bodde också Gren där, och spelade i Grasshopper i schweiziska ligan. De lärde känna varandra, och Johansson fattade tycke för Gren. Något som senare ledde till att han rekommenderade Gren som sportchef för IFK Göteborg.

– Mats Gren och jag hade mycket kontakt när jag levde i Schweiz. Han var faktiskt en av de bästa spelarna i Grasshopper. Vi höll kontakten och jag tyckte att Göteborg gjorde ett klipp när de tog in Mats Gren, men det visade sig att lika utomordentligt bra som han var som spelare och kamrat, lika omöjlig var han som coach i Göteborg, säger Johansson till tidningen.

Han rättas då Gren är sportchef och inte tränare.

– Sportchef ja. Man ska använda riktiga beteckningar. Nä, Mats Gren var ingen framgång, det har de sagt själva allihopa att det var ett misstag och det känner jag som mitt för jag rekommenderade honom.

Johansson talar alltså i dåtid om Gren som sportchef i IFK Göteborg, och han är mycket självkritisk – enligt den förre Uefa-ordföranden så är ansvaret helt och hållet hans.

– Ja, mitt misstag, inte någon annans.

– Han visade sådana egenskaper i klubben och schweizisk fotboll varför jag tilltrodde honom ett annat slags ledarskap än vad det uppenbarligen har varit. Jag har inga detaljer, jag vet inte var det spruckit, men han har inte levt upp till mina förväntningar och det måste jag ta ansvar för.

Martin Kurzwelly var klubbdirektör i Blåvitt vid den tidpunkten som Gren anställdes. Kurzwelly tycker inte att Lennart Johansson ska känna någon skuld.

– Det ska absolut inte ligga någon börda på Lennart. Ansvarig för rekryteringen var jag. Jag står för den och jag fick den godkänd i styrelsen, säger Martin Kurzwelly.