Foto: Bildbyrån

Hammarby hittade succébacken Neto Borges efter att ha scoutat i Brasilien. Nu återvänder Bajen till Borges hemland. En scoutingresa till Brasilien inleds idag.
– Det stämmer, jag åker under tisdagen och Jesper (Jansson) åker på torsdag, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

Brasilianska vänsterbacken Neto Borges har blivit en hit-värvning för Hammarby. Efter en scoutingresa i Brasilien förra hösten så bestämde man sig för att satsa på Borges.

En 22-åring från CA Tubarao, en klubb hemmahörande regionalligan i delstaten Santa Catarina, och tidigare helt okänd i Sverige och Europa. Men som gjort avtryck i Bajen där han varit ordinarie på vänsterbacken hela säsongen.

Nu återvänder Hammarby till Brasilien för att scouta spelare. Chefsscouten Mikael Hjelmberg och sportchefen Jesper Jansson kommer bägge resa ner den här veckan.

– Det stämmer, jag åker under tisdagen och Jesper åker på torsdag. Jesper stannar i fem dagar, jag är kvar i 2,5 vecka, säger Hjelmberg.

– Vi kommer att utgå från södra Brasilien. Det blir ligamatcher, regionala mästerskap och U23 Brasileiro (rikstäckande U23-mästerskap).

CA Tubarao som Borges hämtades i från hör hemma i södra Brasilien. Jesper Jansson har tidigare öppnat för en form av samarbete mellan Hammarby och den klubben, och det kan mycket väl vara så att man nu kommer besöka dem igen:

– Det kan man nog misstänka.

Hur pass skarpt läge är det, finns det namn som ni redan har bra koll på som ska följas upp?

– Det är alltid ett stort förarbete på sådana här scoutingresor.

Vilka spelartyper/positioner tittar ni främst på den här gången?

– Vi tittar ganska brett.

Att du är där 2,5 vecka… det låter som ovanligt lång tid för en scoutingresa?

– När vi åker på längre resor till Afrika eller Sydamerika så är man borta i 10-15 dagar. Jag tror det är ganska normalt.