Foto: Bildbyrån

Christoffer Källqvist har varit i BK Häcken sedan barnsben – a-lagsdebut år 2000,  19 år och en hel elitkarriär i en och samma klubb. Men nu lägger målvakten av:
– Jag har haft lång tid att fundera på det. I huvudet hade jag gärna velat fortsätta, men när kroppen säger ifrån är det inte mycket att bråka om, säger Källqvist till fotbollskanalen.se.

Christoffer Källqvist har 247 allsvenska matcher med BK Häcken under bältet, och ytterligare 94 matcher i superettan. Så sent som 2014 stod han samtliga 30 matcher i allsvenskan.

Men han har sedan tappat sin plats som förstemålvakt till Peter Abrahamsson, och skadeproblem gör nu att 35-årige Källqvist lägger av efter den här säsongen. Istället kan han nu fortsätta i en ledarroll i Häcken.

– Det blir inte någon fortsatt karriär på elitnivå. Jag kommer inte att skriva på något rent avtal som spelare, i stället blir det nog som någon form av ledare och ”back up”, men det är inget som vi har klubbat igenom än, säger målvakten till fotbollskanalen.se.

Källqvist opererade höften 2015, men det har inte läkt bra och han har sedan dess bara  spelat fem matcher i allsvenskan. Som det är i dag så klarar kroppen bara två fotbollspass i veckan, och situationen har gjort att han nu tagit beslutet. .

– Mitt kontrakt går ut efter det här året och jag kan ju inte fortsätta på elitnivå med två träningar i veckan. Så är det. Det är svårt att komma runt.

– Det är klart att det är tråkigt, men man har ju haft en längre period där man kunnat landa i det. Hur många matcher har jag gjort senaste tre åren? De är lätträknade. Jag har haft en längre period där det inte har blivit bättre. Jag har även varit med länge och det hjälper väl till på något sätt. Sedan är det alltid tråkigt när kroppen säger ifrån, men som sagt, man mår ju inte bättre av att älta det. Nu har jag ju även hjälpt till som målvaktstränare i akademin.

Och målet är att bli målvaktstränare. Källqvist har tagit två av utbildningsstegen i förbundets utbildning till målvaktstränare och går även tränarkurs ”CBA Elit”, en tränarutbildning för tidigare elitspelare.

– Jag har pratat lite med klubben om att bli målvaktstränare och det är väl mitt största fokus. Vi får ta en diskussion med klubben också och se när och om det är aktuellt. Det är väl tanken.