Foto: Bildbyrån

William Eskelinen, 22, har stått för en övertygande säsong mellan stolparna för succélaget GIF Sundsvall. Sportchefen Urban Hagblom bekräftar för FD att han märker av ett ökat intresse för den unga målvakten. Samtidigt kommer klubben nu att titta på en ny målvaktstalang från Stockholmsregionen.
– Det finns inget konkret på bordet men även vi hör ju att intresset för William stärkts utifrån den fina säsong han presterat, säger Hagblom till FotbollDirekt.se. 

Trots att lagkaptenen Tommy Naurin inte kunnat spela något den här säsongen på grund av skada (som nyligen fick honom att lägga skorna på hyllan) har GIF Sundsvall inte drabbats av någon målvaktskris.

Det beror på att 22-årige William Eskelinen steppat upp och varit en av lagets nyckelspelare. Den förre Hammarbytalangen kom till Giffarna inför säsongen 2017 och har den här säsongen tagit ytterligare kliv. Med ett år kvar på sitt kontrakt så bekräftar sportchefen Urban Hagblom att han märker av ett ökat intresse för den lovande målvakten.

– Inget konkret har hänt, och det kan väl ha att göra med hur transferfönstret ligger (i januari) och att klubbar har respekt för avslutningen av allsvenskan, men även vi hör ju att det finns ett ökat intresse för William, säger Hagblom till FotbollDirekt.se.

Du blir inte förvånad om det dyker upp konkreta bud på honom i vinter?

– Nej, det blir jag inte.

Med Eskelinen på många scouters anteckningsblock, och andramålvakten Lloyd Saxton på utgående avtal, ser nu Giffarna om sitt hus. FD kan avslöja att Giffarna bjudit in division 2-klubben IFK Lidingös målvakt Jacob Widell Zetterström för en veckas provspel.

20-åringen har stått för en stark säsong för Lidingö som slåss om kvalspel till division 1. Hagblom bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer. Han kommer i dag och ska se matchen mot Kalmar. Jacob är en spännande målvakt som vi vill titta närmare på. Han får komma hit och stifta bekantskap med oss och så får vi se vad det leder till, säger Hagblom.

Jacob Widell Zetterström, IFK Lidingö. Foto: IFK Lidingö

Giffarna har på senare år varit lyckosamma med sin scouting på lägre nivå, och främst i Stockholmsfotbollen. Pa Dibba (värvades ju från den dåvarande division 3-klubben Haninge innan han senare såldes till Hammarby för 1,5 miljoner) och Hammarbyutlånade Eskelinen hade främst spelat division 1-2 fotboll i Aspudden och Enskede innan Giffarna värvade honom.

– Så är det, det har ju fallit väldigt väl ut både för Giffarna och för William. Vi har en bra historik när det gäller att förädla just Stockholmstalanger. Kalle Ståhl och Dennis Östlundh, Cain Dotson var väl ett mer känt nämn redan då men blev ännu större i Giffarna. När det gäller Dibba och Eskelinen var det två spelare som hade svårt att slå sig fram i Stockholm där konkurrensen är tuff. För många spelare kan det vara bra att komma till en lite lugnare miljö som det kanske är här upp i Norrland och i Giffarna.

– Vi har en organisation där vi följer spelare på ett annat sätt än vad de större allsvenska klubbarna gör. Det finns många spännande spelare i andra divisioner än i allsvenskan och superettan.

Med tanke på er pressade ekonomi, känner du dig tvingad att göra någon försäljning i kommande fönster?

– Nej, inte utifrån att det är kris på något sätt. Däremot är alla allsvenska klubbar i behov av en viss omsättning i truppen. Det är viktigt för businessen. Ska vi sälja något spelare så ska vi göra det på marknadsmässiga grunder och inte för att vi är tvingade.

Ni lyckade förlänga kontraktet med mittfältssuccén Juanjo Ciercoles nu i dagarna, hur känns det?

– Det känns grymt bra. En viktig pusselbit för vårt fortsatta utvecklingsarbete, Juanjo är en av de spelare vi vill bygga vidare på med hans kvaliteter och fina personlighet. En viktig förlängning för GIF Sundsvall. Nu ska vi fortsätta med de andra.

Har ni tagit steg mot att förlänga med David Batanero och Linus Hallenius?

– Det arbetet pågår för fullt. Vi har kommit långt och har en bra dialog med båda spelarna. Sen får vi se hur det går.