17-åriga Kossounou Odilon ska enligt Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg vara en ännu större talang än Joseph Aidoo, som Bajen sålde för dyra pengar förra sommaren. För FD berättar Hjelmberg att Aidoo, numera succéback i Genk, var väldigt kantig till en början i Stockholmsklubben.
– Det var spelare som inte ville vara i samma grupp som honom i passningsövningarna, för att passningen kunde komma i brösthöjd eller åka ner i skogen, säger Hjelmberg. 

Kossounou Odilon har tränat med Hammarby sedan juli, men i förrgår reste han hem till Elfenbenskusten. Mittbackstalangen har nu avslutat en fjärde vända hos Hammarby – den sista innan han officiellt blir Bajenspelare?

Det som stått i vägen för en övergång är reglerna för icke EU-spelare: En spelare från ett land utanför EU kan inte värvas förrän han fyllt 18. Bajen gjorde exempelvis klart med Ghanamittfältaren Abdul Halik-Hudu just efter att han fyllt 18 i vintras.
Odilon fyller 18 år den 4 januari, lagom till att Bajen startar upp försäsongsträningen inför 2019-säsongen. Och planen är att han ska vara med direkt då.

– Det är inga hemligheter att vi kommer flyga upp honom igen i januari. Vi har preliminärt planerat försäsongsstart till 3 januari och tanken är han ska vara med direkt, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

– Vi maximerade hela perioden som han kunde vara här på turistvisum, så han kunde vara här tre månader. Nu har han åkt hem och kommer vara med sin klubb (ASEC från huvudstaden Abidjan) året ut, träna och spela matcher med dem.

Det är alltså fjärde gången som Odilon besöker Hammarby. Första gången var sommaren 2016 efter att Bajen fått upp ögonen för honom i Gothia Cup. Då var han bara 16 år. Den här vändan (juli-september) har mittbackstalangen i stort sett bara tränat med Bajen. Reglerna har gjort att han inte kunnat spela matcher.

– Så är det, han fick en träningsmatch med U19 i somras, men det är det enda. Det är klart att det är en nackdel att han inte kan spela matcher regelbundet. Samtidigt så har vi från vår sida inte haft något mer behov av att utvärdera honom i match, vi vet var vi har honom redan. Visst hade det varit bra för honom att få fler matcher, men samtidigt så har han tränat regelbundet med vårt a-lag som är på en klart högre nivå än det han är van vid hemifrån.

– Den totala bedömningen är att fördelarna med att ha honom här är viktigare än att spela matcher i Elfenbenskusten. Även om nivån där är ganska hög för att vara Afrika, vad gäller träningar, matcher och underlag. ASEC ligger i framkant där. Men det är ändå inte samma sak som här, matcherna är inte strukturerade på samma sätt. Och det är det vi känt med att ha honom här nu, det är sådana saker han fortfarande behöver utveckla: lära sig värderingar och principer i försvarsspel.

Och inte minst ur ett socialt perspektiv, där Odilon haft en nackdel i att han kommer från ett franskspråkigt land där engelska inte lärs ut i grundskolan.
– Han har utvecklats på ett bra sätt både vad det gäller språket, socialt och i gruppen. Det är också oerhört viktigt. Det innebär att han när han kommer tillbaka i januari igen så har vi kortat ner startsträckan ytterligare. Han har haft engelskundervisning två-tre gånger i veckan därnere i Abidjan. Nu kan han kommunicera bra ute på planen, och han har även kommit in i gruppen socialt på ett väldigt bra sätt.

För en spelare som bara visat upp sig en handfull gånger i match (det blev sammanlagt fem matcher med a-laget på försäsongen, varav flertalet var inhopp) så är Odilon en talang som Bajen själva lyft rejält på förhand, innan han ens blivit officiellt klar för klubben. I FD 60 Minuter så uttryckte Hjelmberg exempelvis att han såg Odilon som en större talang än vad numera Genk-spelaren Joseph Aidoo var när han kom till Hammarby.
– Det är helt sant, och det har vi inga problem med att göra, för det här är en exceptionell talang. Vi tycker det, och han förtjänar det epitetet. Och Aidoo… hans första träningar när han kom till oss… det var spelare som inte ville vara i samma grupp som honom i passningsövningarna, för att passningen kunde komma i brösthöjd eller åka ner i skogen. Det var väldigt kantigt i början.

Det här kan jag citera dig på? 
– Absolut, det kan du skriva, det är snarare en hyllning till honom och hans utveckling. Aidoo hade delvis andra egenskaper också, och var ett väldigt intressant råämne, men en stor eloge till honom och alla inblandade att han fick den utvecklingen. Sedan har Odilon liksom Aidoo också saker han behöver jobba med, och det är just därför vi kände att den här perioden var bra för honom, att vara här.

Nu väntar träningar och matcher med ASEC hösten ut innan Hammarby alltså förväntas avsluta affären och göra Odilon till grönvit spelare i januari.
– Så är det. Han åker tillbaka till Abidjan, och är i ASEC:s verksamhet nu i höst. Ingenting är bokat, vi behöver söka visum för honom igen och ordna med allt praktiskt. Men det finns tid att göra det, vi kommer ordna med allt i god tid. Vi vill ha honom med direkt i januari.