IFK Göteborg rasar mot kval. I kväll var man bara millimeter från en katastrofal förlust mot Trelleborg. FD:s krönikör Magnus Österberg uppmanar nu Poya Asbaghi att släppa det konstnärliga och backa tillbaka till ”brottarfotbollen”.
– Det här kan gå helt åt helvete. Ser det ut så här så finns i värsta fall ingen botten. Nu måste man anpassa sig och då är det okej att börja brottas – inte en jävlel bryr sig hur det ser ut. Nu måste poängen in.

IFK Göteborgs fall tillbaka fortsätter.
Utspelade mot AIK och Hammarby de senaste omgångarna – och att man nu gick från toppen till botten i sänkt svårighetsgrad hade ingen betydelse.
1- 2 in i matchens absoluta slutskede på Gamla Ullevi innan Giorgi Kharaishvili kvitterade på övertidsminuter. Matchen slutade 2- 2.
Oj, så nära det var vad som skulle ha varit en av de värsta förlusterna för Blåvitt på många, många år.

LÄS: BLÅVITTS SPELARE VILL INTE SPARKA POYA

Nu blev det oavgjort men det är en lättnad av knappast ens temporärt slag. Nu tror inte FotbollDirekts krönikör på att man rör Poya Asbaghi, inte ens om det skulle sluta illa mot BP efter uppehållet.
– Men förlorar man mot BP då blir det riktigt svårt för Mats Gren att stanna. Jag tror det är han som hamnar ytterst i skottgluggen. Nu är det här förstås inte ensamt Mats ansvar – man ska också komma i håg att Poya vill och försöker spela en fotboll han inte har material för, anser Magnus Österberg på lördagkvällen.

Hur allvarligt är egentligen läget?
– Det här är allvarligt. Precis så farligt som det ser ut. Kan knappast bli mycket mer utsatt nu. Att näst in till förlora till och med en sådan här match visar ju att BP också kan slå det Blåvitt som så tappat allt. Det har sett illa ut en längre tid men efter i kväll är det extra, extra salt i såren, fortsätter Österberg.

– Jag hoppas verkligen varenda Blåvittpelare förstår allvaret nu, om man inte gjort det innan i kväll.

Vidare tittar FD:s krönikör på det som väntar efter omstarten och Poyas framtid:
– Fem matcher återstår nu. Omstarten efter landslagsuppehållet är skräck. Ja, det ordet får man nog använda med BP borta. Jag är oroad, det måste man vara om det ser ut som det gjort i dag med 2-2 mot ett lag som Trelleborg.

– Men om någon ska sparkas? Nej, jag tror trots allt inte det. Tror man har för lite att vinna på det i detta läge med så få omgångar kvar. IFK har ändå uttalat ett ganska tydligt starkt stöd för Poya. Helt ärligt, vi måste vara det, så tror jag inte det går att göra så mycket mer med det här materialet. Jag tror inte det.

– Nu måste IFK spela enklare.  Det får inte finnas någon prestige längre. Ändra spelmodellen.

Brottarfotboll som Jonas Thern anklagade IFK Göteborg för att spela för fem år sedan? 
– Ja, skulle behövas nu. När man spelade så – så tog man poäng. Men med Poya så har man gjort ett vägval och då är det inte sådan fotboll som gäller. M e n nu – nu måste man anpassa sig och då är det okej att börja brottas – inte en själ bryr sig hur det ser ut i det här läget man satt sig i. Inte en jävel bryr sig. Nu måste poängen bara in för Blåvitt.

Vad saknas mest i dina ögon i dagens Blåvitt?
– Nej, men det här handlar inte om någon enskild önskespelare, utan istället om ett material som helt enkelt inte är tillräckligt för att spela den fotboll Poya vill. I anslutning till att jag säger det så vill jag ändå betona att man inte ska sparka Poya,

Men vad tror du då händer om det skulle sluta med en förlust mot BP i nästa omgång?

– Tror ändå inte att man rör Poya. Tror inte det. Svårt att se det. Trots allt. Det är nog snarast Mats Gren som kommer att hamna i skottgluggen. Jag tror det han som är i fara då.

Det är en sorglig utveckling i en av Sveriges mest klassiska klubbar, alla kategorier. Hur mycket behövs IFK i toppen av allsvenskan för allsvenskans anseende?

– Det är klart att det är olustigt att se det här. Oavsett om man är göteborgare, eller inte. Jag bor inte i Göteborg men känner ändå stark sympati. Ett Blåvitt i toppen behövs, verkligen. SÅ här ska det inte se ut, även om Göteborg har en annan bra klubb med i toppen i Häcken.

FOTNOT: Bilden till denna artikel är från en sida i Sportbladet 2013 och hur legendariske Jonas Thern då riktade stark kritik mot IFK Göteborgs sätt att spela fotboll.