Foto: Bildbyrån

Marcus Degerlund har haft det kämpigt i IFK Göteborg, dit han kom på lån från Hammarby i augusti. Trots detta ångrar han inte flytten till den allsvenska konkurrenten.
– Nej, det gör jag inte. Man kan inte på förhand veta hur det ska gå, säger mittbacken till FotbollDirekt.se.

Det var inför fjolårssäsongen som Marcus Degerlund skrev på ett a-lagskontrakt med Hammarby. På försäsongslägret på Kanarieöarna berättade mittbacken för FD att han skulle vara nöjd med ett ynka inhopp i allsvenskan 2017 – men det skulle visa sig bli betydligt mer än så.

Degerlund gjorde hela 18 allsvenska starter i Hammarby och tanken var så klart att surfa vidare på den vågen i år. Så blev det dock inte.

I stället valde tränaren Stefan Billborn att satsa på Björn Paulsen och David Fällman i mittförsvaret. När Fällman saknades i vårderbyt mot Djurgården fick Degerlund inte heller då chansen – utan Billborn flyttade in högerbacken Simon Sandberg centralt i försvaret.

För att få speltid lånades därför Degerlund i slutet av maj ut till Frej. Väl i superettanklubben var 20-åringen given i mittförsvaret, men det hann bara bli åtta matcher, för därefter lånades Degerlund ut till IFK Göteborg.

I Blåvitt har dock succén uteblivet. Två ynka inhopp är Degerlunds facit och i förra veckan riktade Hammarbys sportchef Jesper Jansson kritik mot hur den allsvenska rivalen hanterat situationen.

”Vi hade en tydlig plan för Marcus och flera andra starka alternativ men så kom IFK Göteborg in i bilden och låg på hårt för en lösning. Mycket där igenom valde vi Blåvitt. Det är oerhört viktigt för oss i Hammarby, som för Marcus själv, att han hamnar i en utvecklande miljö. Som det är nu så är det inte bra. Det är klart att vi förvånas över agerandet”, konstaterade Jansson för FotbollDirekt.se. 

Missnöje från Bajens sportchef, och Frejs manager Mattias Eriksson uttalade sig några dagar senare för FD att han hade velat att Degerlund skulle stanna i Frej resten av säsongen.

– Vi var väldigt nöjda med tiden som han var hos oss. Vi var i en väldigt bra trend då också och det var Degerlund högst delaktig i. Vi hade gärna sett honom kvar här, men det är så här fotbollen fungerar ibland. Marcus är i alla fall en bra spelare.

Degerlund omskriven senaste tiden alltså och komiskt nog fick han bytas in mot just Hammarby i måndags när André Calisir gick sönder. Roligare matcher än att förlora med 3-0 borta mot Bajen har så klart Degerlund varit med om.

– Det var speciellt och kul att få spela, men tråkigt att det slutade som det gjorde, säger han till FotbollDirekt.se.

Du applåderades av hemmapubliken när du byttes in?

– Ja, det var kul ändå.

Jesper Jansson och Frejs sportchef Mattias Eriksson har båda uttalat sig för oss om din situation i IFK Göteborg. Vad säger du själv om att du inte får spela?

– Man vet ju inte på förhand vad som är bäst, men jag tycker ändå att det här är en bra utmaning för mig. Jag får komma längre bort och klara mig själv på att annan sätt, och lära känna nya människor. Jag tränar på och Blåvitts träningsförutsättningar är bra. Jag är tålmodig och känner mig redo när chansen kommer.

Du ångrar inte flytten till Blåvitt?

– Nej, det gör jag inte. Som sagt, man kan inte på förhand veta hur det ska gå. Jag kämpar på och som jag sa, jag är redo när chansen kommer.

Enligt FD:s uppgifter har Blåvitt en köpoption på Degerlund, men då måste spelaren själv gå med på att flytta. Hur 20-åringen ser på det?

– Nej, det där får du ta med min agent.