Chinedu Obasi har växt allt eftersom i Elfsborg och ett huvudnamn bakom hur man kunnat rädda sig från allsvensk bottenstrid. Däremot är nigerianens framtid i Borås osäker – för en vecka sedan medgav han för GT ständig kontakt med AIK.

Det var i AIK som Chinedu Obasi blev en attraktion i Sverige.
Sedan försvann han sedan hans lönekrav uppgavs ha blivit för stora. Tidigare i höst bestämde han sig trots allt för en allsvensk comeback – men det blev inte i AIK.
Istället valde den Bundesligameriterade 32-åringen Elfsborg.
Inte första gången Elfsborg tagit ett tidigare meriterande AIK-namn, minns Mohammed Bangura för några år sedan.

Och det är pengar som har visat sig välinvesterade. Obasi har som sagt legat bakom en hel del av hur Elfsborg har kunnat återupprtätta ett så länge och väl problematiskt år – där Jimmy Thelins jobb sett ut att vara i fara.
Så ser det inte ut längre.
Inte minst genom Obasi gånger två; först ett mål mot IFK Göteborg och sedan ännu ett när han gjorde det enda mot ÖSK för en vecka sedan.

Efter den matchen började emellertid den niergianske stjärnan att prata om kontakter med AIK igen i en intervju med GT.
Obasi med ett korttidskontrakt.
”Det har jag hela tiden. Vi pratade, men de hade redan gott om anfallare då och laget gjorde bra ifrån sig, så det fanns ingen anledning att ändra på något. Elfsborg var ett bra val för mig, men jag är i ständig kontakt med AIK, en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Jag hade en bra relation med fansen också”.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson avdramatiserar nu uttalandet men kan inte heller redogöra för några pågående förhandlingar, trots att det inte återtstår lång tid av stjärnans kontrakt.
– Det är för tidigt att säga. Vi är glada att ha kunnat ta ett sådant namn som hans och han har bidragit mycket sedan han kom, säger Andreasson till FotbollDirekt.se.
– Nej, inga förhandlingar just nu. Sådana diskussioner får vi ta senare. Nu gör vi allt vi kan så att han trivs och det känns det som att han gör.

Men det är inte lång tid kvar innan kontraktet går ut…
– Det handlar ju om två parter men exakt hur vi ska agera inför 2019 är ännu för tidigt att säga, konstaterar klubbchefen och syftar till helheten.

Obasis värde är däremot oomtvistat. Även om han på poängvis ännu inte lyckats lika spektakulärt som under sina två sejourer på Friends i Solna – så har han på nytt visat hög klass. Stefan Andreasson imponeras också:
– Oerhört professionell. Mån om omgivningen. Hur han ställer krav på träningar och allt runt omkring sig. Nej, han sköter om sig själv extremt bra och gör intryck på sin omgivning, inte minst på det viset. Men sedan bidrar han också till en bra stämning.

Hur ser du på hans klass. Uppenbart att hans spelat på så mycket högre nivå när man ser honom, speciellt på nära håll på träning?
– Nu har vi ju många bra spelare hos oss men det är klart att han har en självklarhet och självförtroende i sitt spel som är speciellt.

Vad säger du om hans uttalanden om AIK?

– Nej, men inget konstigt egentligen. Han har ju en relation med AIK. Det är ju så det är. Nej, alltså det kan jag inte tycka är konstigt, sedan har jag faktiskt inte sett det uttalandet du berättar om.