Foto: Bildbyrån

Marcus Degerlund får inte spela i IFK Göteborg. Hammarbylånet var tidigare i år utlånad till Frej, där han var given i försvaret. Superettanklubbens manager Mattias Eriksson gör ingen hemlighet i att han velat behålla 20-åringen.
– Vi hade gärna sett honom kvar här, säger han till FotbollDirekt.se. 

”Vi hade en tydlig plan för Marcus och flera andra starka alternativ men så kom IFK Göteborg in i bilden och låg på hårt för en lösning. Mycket där igenom valde vi Blåvitt. Det är oerhört viktigt för oss i Hammarby, som för Marcus själv, att han hamnar i en utvecklande miljö. Som det är nu så är det inte bra. Det är klart att vi förvånas över agerandet”.

Orden var Hammarbys sportchef Jesper Janssons till FotbollDirekt i tisdags, detta då hans utlånade mittback Marcus Degerlund bara fått sex minuters speltid i allsvenskan sedan han anlände till IFK Göteborg i början av augusti.

Blåvitts tränare Poya Asbaghi slog sedan dagen därpå ifrån sig kritiken från Jesper Jansson.

– Jag måste ju ta startelvan utifrån de spelarna som jag tycker presterar bäst här. I ”Mackans” fall så är det inga konstigheter, jag tycker fortfarande att han har alla förutsättningar till att spela, konstaterade Asbaghi för GP i onsdags.

En minst sagt speciellt situation som Degerlund hamnat i, samme Degerlund som överraskande gjorde hela 18 allsvenska starter för Bajen under sin debutsäsong i fjol men som i våras inte alls fick samma förtroende av Stefan Billborn.

För att spela kontinuerligt lånades mittbacken därför ut till Frej i slutet av maj och i superettanklubben blev Degerlund given i försvaret. Åtta matcher hann Degerlund göra innan han skickades vidare till Blåvitt. En som gärna sett 20-åringen kvar i Täbyklubben resten av säsongen är Frejs manager Mattias Eriksson.

– Vi var väldigt nöjda med tiden som han var hos oss. Vi var i en väldigt bra trend då också och det var Degerlund högst delaktig i. Vi hade gärna sett honom kvar här, men det är så här fotbollen fungerar ibland. Marcus är i alla fall en bra spelare, konstaterar Eriksson för FotbollDirekt.se.

Känner du att det var ett felval av Degerlund och Bajen att låta honom lånas ut till Blåvitt i stället?

– Alltså det är väl det som fördelen med Frej, att vi fungerar som en språngbräda. Kolla på Dusan Jajic som varit hos oss en längre tid. Om inte Hammarby vill ha honom kommer han i alla fall hitta en annan bra klubb att gå till eftersom han visat upp sig för scouter under tiden som han spelat hos oss, och det är ju positivt.

Men irriteras du inte över att ni tappade en ordinarie spelare till ett annat lag som ändå inte väljer att spela honom?

– Det är ju olika typer av lån. Vi har ju ett formellt samarbete med Hammarby där då vissa spelare kan gå mellan klubbarna (medan Blåvitt har köpoption på Degerlund). Det var den överenskommelse som vi hade och det fanns inget löfte från Hammarby att han skulle vara hos oss hela säsongen. Därför finns det inget skäl för oss att vara bittra, det är så spelreglerna är.