Mikael Stahre fick foten från San José Earthquakes. Men en svensk tränare som fortfarande är kvar i MLS är Brommapojkarnas förre akademichef Andreas Engelmark. Snart har det gått ett år sedan han flyttade till Columbus Crew för ett jobb i klubbens akademi. I en intervju med FD berättar han om tränarlivet i USA och ger sin syn på BP-skandalen. 
– Alla klubbar har problem men det är klart att det här har gjort mig ledsen. BP är en klubb för alla, säger han till FotbollDirekt.se. 

Andreas Engelmark har en lång bakgrund i Brommapojkarna där han varit ledare på olika nivåer i sju års tid. Han har dessutom varit individuell tränare både åt Simon Tibbling och Ludwig Augustinsson.

Den sista tiden var han akademichef i den framgångsrika plantskolan – men när han fick chansen att flytta till USA kunde han inte säga nej.

I november gick flyttlasset till MLS-klubben Columbus Crew, där A-laget tränas av den förre Hammarbytränaren Gregg Berhalter, och en roll i akademin väntade. Nu är han huvudansvarig för klubbens U17-lag som gått starkt.

– För första gången någonsin lyckades både vårt U17- och U19-lag ta sig till kvartsfinal i slutspelet. Vi jobbar väldigt tajt både med U19 och A-laget som gått starkt trots att vår ekonomi och spelarunderlag inte går att jämföra med en klubb som exempelvis FC Dallas, säger Engelmark till FotbollDirekt.se.

– Gregg Berhalter? Han är kvar och inne på sin femte säsong. Vi följer A-laget i träning säkert två-tre dagar i veckan och jobbar väldigt nära. Det är en spännande utvecklingsmiljö eftersom vi har kunskap från så många olika länder. Vi har bl.a. flera spanjorer och Gregg som varit i Hammarby och spelat i Europa i många år men är amerikan. Många intressanta erfarenheter utbyts i klubben. Det är väldigt lärorikt att jobba i en annan miljö och att lära ut på ett annat språk.

Hur skiljer det sig att träna amerikanska spelare kontra svenska spelare?

– Vi lägger mycket tid på den taktiska förståelsen. Till exempel vad gäller positionsspel och hur varje individ ska arbeta i vårt sätt att spela. Individuellt är spelarna inte lika utbildade tekniskt men spelarna här är generellt sätt väldigt lätta att arbeta med. I Sverige kan jag ibland tycka att agenter och föräldrar har för stort inflytande och att det kan leda till att spelarna inte är ödmjuka nog. Här finns det en otrolig tillit till att vi som arbetar i klubben gör det bästa möjliga för varje spelare.

Trots att han trivs, och trots de resultatmässiga framgångarna är det osäkert hur länge Engelmark blir kvar i klubben. Anledningen är att det finns en risk att hela klubben flyttas till Austin, Texas.

– Vi vet fortfarande inte om det blir så. Det kommer att så klart att påverka mitt val i framtiden, men vi vet att akademin är kvar här åtminstone fram till sommaren.

Är du sugen på att komma tillbaka till BP?

– BP ligger nära hjärtat. Jag har haft äran både att vara tränare och akademichef. Två ganska olika uppdrag där jag kunde uppskatta att jobba med processer samtidigt som att jag alltid gillat att vara nära spelarna. Det var därför jag började som tränare från första början. Det finns alltid en saknad av hemma men just nu trivs jag och min fru bra här. Dyker det upp något får man ta ställning till det då, men jag är väldigt glad över att få jobba heltid som tränare utomlands. Det är inte lätt att få sånna jobb och just nu vill jag bara ta vara på möjligheten.

Hur har det känts i BP-hjärtat att läsa mörka rubriker om klubben och Luis Pimentas ledarskap?

– Alla klubbar har problem men det är klart att det här har gjort mig ledsen. BP är en klubb för alla och uppenbarligen tyckte klubben att det som hänt var allvarligt nog för att sparka tränaren. Jag hoppas och tror att BP kan återupprätta sitt goda rykte för det är inte bra när allmänheten tappar förtroendet. Samtidigt är det är lätt att glömma att klubben har flera tusen aktiva ungdomar och gör mycket gott för samhället.

Roberth Björknesjö är ny manager, hur ser du på den rekryteringen?

– Det var faktiskt Robban (tidigare sportchef i BP innan han tog över IK Frej som tränare) som tog in mig som akademichef 2016. Vi jobbade jäkligt tätt fram tills att han lämnade för Frej. Det är en kanonbra människa som vill klubbens bästa. Det kommer att bli bra.

BP har fått kritik för att inte släppa fram så många egna produkter på sistone, tror du att det blir skillnad med Björknesjö?

– Som före detta akademichef så vill man självklart att så många som möjligt ska få chansen. Jag känner till många spelare som kunde och kanske borde fått chansen att tillhöra en A-trupp de senaste åren. Att producera unga spelare för högre nivåer är klubbens grundidentitet och själ. Jag är övertygad om att Robban kommer göra att BP hittar tillbaka dit.

– Sen kan det alltid variera från år till år. Vi sålde väl en fem-sex spelare utomlands i årskullarna 1998-2000 och då är det tuffare att flytta upp egna. Joel Asoro spelar till exempel från start i Swansea i Championship. Sånt kommer alltid att hända och är ett kvitto på att man som klubb gör ett bra arbete. Men att det finns duktiga ungdomsspelare i BP som bör få chansen framöver är det ingen tvekan om.