Okategoriserat

DERBYKRÖNIKA – ”Inte speciellt bra för AIK, inte alls – får ändå rubrikerna”

ANNONS

KRÖNIKA MED FOTBOLLDIREKTS MAGNUS ÖSTERBERG
Det har varit en väntan och längtan efter det här derbyt och då kan det ibland bli lite ”punktering” när matchen väl sätter igång. Men så blev inte fallet igår när 49 034 åskådare fanns på plats för att följa en av allsvenskans allra största matcher i modern tid, AIK – Hammarby, på Friends Arena.

Det har legat i luften ett tag och många är nog de spelare i både AIK och Hammarby som har haft den här matchen i bakhuvudet, det var en match ingen ville missa. Efter väldigt effektfulla och coola tifo-arrangemang (varför går inte spelarna ut till detta?) blåste Stefan Johannesson igång tillställningen.

Det blev en bra första halvlek i alla fall med tanke på de förväntningar som funnits en tid. AIK är ramstarka, det är gamla nyheter, och Hammarby vill föra spelet, något man lyckades skapligt med i alla fall i delar av den första halvleken.

Jag ska inte analysera sönder matchen utan konstaterar att Oscar Linnér hade en väldigt bra dag på jobbet.
Räddningen på Simon Sandbergs läge var utan tvivel i den allra högsta skolan. Om bollen var inne eller inte vet jag inte, men den finns i statistiken som räddning. Herregud.

Enoch Kofi Adu var felfri, gör inga stora nummer men sätter inte en fot fel. Han var också den spelare som efter ledningsmålet tydligaste visade med sitt kroppsspråk: ta det lugnt nu, var smarta.

Henok Goitom var inte speciellt bra i matchen, inte alls.
En direkt usel straff, lite tafflig teknik och i långa stunder inget hot alls för Hammarbys backlinje. Hans anfallskompanjon Tarik Elyounoussi mer aktiv och ett ständigt hot. Ändå är det Goitom som får rubrikerna efteråt efter ett riktigt kanonmål. Pang sa det bakom Johan Wiland och AIK:s maskineri rullar vidare. Det är en enorm styrka från Goitoms sida och han visade att han är rätt lagkapten för sitt lag.

***

Hammarby då? Bättre än på ett par veckor, utan tvivel. Det är absolut ingen toppinsats men någonstans ändå ett steg i rätt riktning. Hur kan jag tycka så efter en förlust tänker nog många?

Det saknas fortfarande kvalitet och beslutsamhet i det offensiva spelet. Det går lite för långsamt och det hänger ihop med ”kladdandet” på bollen. För många tillslag på för många spelare. Det går inte mot AIK som har ett försvarsspel inget annat lag i allsvenskan har.

Men ändå: rent spelmässigt är Hammarby faktiskt bättre än AIK i den första halvleken i mina ögon, inte bländande men bättre. Trots en massa onödiga bolltapp fanns där saker som nog fick tränare Stefan Billborn att känna viss tillförsikt. Andra halvleken blir inte lika bra men ändå embryon som känns vettiga för Hammarby att ta med sig vidare.

***

Marginaler är ett h-vete om man har det emot sig, underbara när man får de på sin sida. Jag är sjukt less på alla klyschor, men i den här typen av matcher och på den här nivån är det små marginaler. Så är det bara.

Sedan ska man komma ihåg att det alltid är målen som räknas och att man inte kan peka på andra, skylla ifrån sig och hävda ”otur” i tid och otid. Det är som det är och bara att borsta av sig och gå vidare.

***

Kristoffer Olsson var mycket, mycket bra ännu en gång. Här lär AIK få en hel del bud att hantera under vinterfönstret.

***

Många hävdar ju att AIK nu verkligen sitter i ett rejält guld-läge och tittar man på tabellen ser det så ut. Sex poäng ner till tvåan IFK Norrköping och sedan följer Hammarby och Malmö FF tätt efter. Det går ju inte att hävda annat än att AIK är stora favoriter att vinna guld. Men….

Det är inte över. Det är faktiskt inte det, det räcker att titta på spelschemat i den kommande omgången för att fatta att det inte är över. AIK är jagade och har inget emot det. Norrköping, Hammarby och Malmö jagar. Jag tror att de trivs rätt bra med det också.

***

Neto Borges kom från brasilianska division 5(?) och har anpassat sig väl. Visst finns det saker i hans defensiv som kan bli bättre men offensiven är väldigt bra.

***

Hammarby har all rätt att vara tjuriga men bara tills dess att man dyker upp till nästa träning. På onsdag väntar IF Elfsborg och då är det bara att visa den där mentaliteten man har pratat om att man ska bygga in i klubben: vinnarmentaliteten. Alla lag förlorar ibland, det är hur man hanterar motgång som definierar vem man är.

***

AIK:s stabilitet är imponerande och den statistik man kan visa upp de senaste tolv månaderna understryker detta. Derbyt visade att laget kan uppträda kontrollerat men ändå aggressivt och då är man svåra att bryta igenom. Tretton insläppta mål på tjugotvå matcher är ett lysande defensivt facit. Dessutom gör man ju en hel del mål framåt också.

***

Domaren Stefan Johannesson hamnade i fokus så klart. Straffen som Goitom ”ordnade”, och sedan bommade, var väl en 50/50 där Goitom drar först, Borges sen och det bestraffades han för. Hårt dömd men inte felaktig. Missen på Per Karlssons hands är däremot usel. Johannesson ser den och att bollen ändrar riktning. Att inte blåsa där är ett stort misstag. Sen får vi aldrig veta om straffen gått i mål eller inte, men det är en annan sak.

***

IFK Norrköping – Malmö FF

Hammarby – IF Elfsborg

IFK Göteborg – AIK

Varsågoda, det är vad som står på menyn redan på onsdag och torsdag. Herregud.

Matchen i Norrköping är ju så frestande att man knappt kan vänta, snacka om den matchen lär bli högintressant. Hammarby måste studsa tillbaka, poängutdelningen har varit skral den sista tiden och det är hög tid för segeroch tre poäng igen. Elfsborg med en hemsk säsong så här långt tog ju dock en välbehövlig seger senast och lär se fram emot utmaningen.

IFK Göteborg – AIK, ungefär samma som matchen på Tele 2: ett Blåvitt vars säsong är en besvikelse mot ett AIK som trummar på i toppen. Av tradition kan man ana att IFK gärna sätter käppar i AIK:s guldhjul.

***

Jag skrev innan derbyt att guldstriden inte avgörs oavsett resultat och det står jag fast vid. AIK har kopplat greppet men det är många matcher kvar innan det är klart. Mycket kommer att hända.

Hammarby kan som jag skrev inte sörja allt för länge. Oavsett vad måste man fortsätta att tro på det man gör och tro på att man kan hitta tillbaka till vårens vägvinnande spel igen. Det kommer att bli ett vansinnigt race om de tre översta platserna som ger chans till spel i de europeiska cuperna.

***

Peking är bra och har funnits med i bakgrunden mer eller mindre hela tiden och nu har man riktig toppkänning. Självklart lever hoppet att man ska nå ändå fram. En seger mot MFF på onsdag skulle tända hoppet ändå mer.

Malmö å sin sida har verkligen imponerat och även om vägen upp till förstaplatsen ännu är krokig och brant har man spänt musklerna rejält. MFF:s akilleshäl är att man släppt iväg ett sådant avstånd att man knappt har råd att tappa en endaste poäng. Klarar man dessutom slitaget från europa-spelet? Kanske.

***

Det kommer dröja innan vi får chansen att uppleva det vi gjorde i derbyt när det gäller publiksiffran- Det återstår dock ohyggligt många högintressanta matcher vars temperaturer kommer att ligga i närheten. Tack och lov går striden vidare redan om ett par dagar.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15