Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Hammarby behöver vinna derbyt mot AIK för att inte hamna för långt efter i guldstriden. Jiloan Hamad är full av tillförsikt och hyllar publiken:
– Svensk supporterkultur är fantastisk. Att man kan bidra både från AIK:s sida och från Bajens sida. Rivalitet och allt det där åt sidan… jag känner bara respekt att man har samlat så mycket folk och fyller Friends Arena i en allsvensk fotbollsmatch, 
säger Hamad till FotbollDirekt.se.

Hammarby är fyra poäng efter AIK inför matchen – det kan tajta till sig i toppen om Bajen vinner, medan Gnaget har dukat upp för guld vid seger i derbyt. Då skiljer sju poäng med åtta matcher kvar.

Två raka matcher utan seger för Hammarby (1-3 i hemmaderbyt mot Djurgården och 1-1 borta mot Sirius), men Bajens lagkapten är positiv inför stormatchen mot AIK:

– Vi har en bra känsla. Jag tycker ändå att vi varit bättre än vi föreställt oss. Nu förlorade vi derbyt mot Djurgården, kryssade mot Sirius. Men vi ska inte vara alltför besvikna, om man tittar på spelet. Speciellt nu senast mot Sirius, man har en annan bild direkt efteråt. Men vi har gått igenom matchen och prestationen är bättre än vad det kändes som direkt efter matchen, säger Hamad till FotbollDirekt.se.

– Derbymatcher lever sina egna liv. Alla förutsättningar runtomkring kommer vara magiska. Den viktigaste drivkraften är att vi vill vinna, vi vill klättra i tabellen. Vi är redo.

Hamad har gjort en stark säsong med både mål och assists, men mindre frekvent leverans poängmässigt efter sommaren (två mål och en assist efter uppehållet). Senast mot Sirius blev han utbytt.

Du blev utbytt relativt tidigt (63:e minuten) senast mot Sirius… var det nyttigt, som en signal inför fortsättningen?

– Om inte annat så känner jag mig fräschare i kroppen idag, än om jag hade spelat 90 minuter. Men jag behöver egentligen inte sådant där. Jag vet själv när jag är bra och jag vet själv när jag är dålig. Så det där spelar absolut ingen roll. Jag är bara taggad, jag känner mig skitbra i kroppen, du såg träningen nu, det blev några baljor.

– Så jag är i jättebra form. det är dags att ha kul, prestera och leverera. Som jag har gjort egentligen hela säsongen… det är klart att det varit några matcher men säsongen är lång också. Jag försöker hålla en hög lägstanivå. Och det tycker jag har gjort också.

Du sade innan säsongen att du hade som ett personligt mål att göra 15 poäng… nu är du uppe i 13… 

– Det kommer jag fixa. Jag gör nog en tre-fyra mål till. Och några framspelningar. Så, vi kör.

Spelare och ledare försöker ofta tona ner inför derbyn, att det fortfarande bara är tre poäng det handlar om. Men med tabellsituationen den här gången, där AIK rycker till sju poängs ledning vid seger… det är svårt att ta bort att den här matchen är extremt viktig för er del?

– Ja självklart. Det är klart att den blir viktig. Alla matcher är viktiga givetvis, men det är klart att det här är en sexpoängsmatch, det är klart att den är viktigare. Det handlar om förstaplatsen och det är den platsen vi vill ha. Vi vill göra bra ifrån oss och varje match är viktig, sedan om det är AIK eller om det är derby… vi vill vinna varje match.

AIK kommer också till matchen med poängtapp, förlust borta mot Norrköping. Första förlusten i allsvenskan på över ett år. Ett oavgjort resultat är inte fy skam för AIK, Bajen är laget som behöver tre poäng mest.

– Jag vet inte hur de tänker. Jag vet bara att när vi förlorat någon match så tar vi oss i kragen och brukar oftast komma tillbaka och göra bra i från oss, vi är revanschsugna. Så det är så vi tänker, att vi städar undan den matchen, och har bra självförtroende även om resultatet i matchen innan inte varit så bra. Hur de tänker… jag har ingen aning, jag vill inte spekulera i det.

Såg du deras match mot Norrköping?

– Nej jag kollar inte så mycket på andra matcher.

Är det många i laget som gör det annars?

– Jag vet inte. Det är ju fullt normalt, att man kollar på andra allsvenska matcher. Nu var det inte så många matcher annars, och vi var lediga den dagen. Men jag kollade faktiskt på Värnamo-Degerfors, jag har många vänner som spelar i de lagen. Så jag kollade på den matchen istället.

Nästan 50 000 biljetter sålda till den här matchen. Du har kanske spelat inför så stor publik tidigare, men inte alla på planen på söndag som har gjort det… hur tänker ni inför det, magnituden av den här matchen?

– Jag tycker Tele2 är en bättre arena, jag gillar den mer. Den är mer kompakt, det är bättre ljud. Friends är nice självklart, en stor arena och det är en fin arena det också. Sedan spelar vi på gräs vilket jag tycker är jättekul. Det är klart att det kommer vara skillnad, det är en större arena som tar nästan dubbelt så mycket som vår.

– Men de här siffrorna, 50 000, svensk fotboll, vi ska vara tacksamma att man har så bra supportrar. Svensk supporterkultur är fantastisk. Att man kan bidra både från AIK:s sida och från Bajens sida. Rivalitet och allt det där åt sidan… jag känner bara respekt att man har samlat så mycket folk och fyller Friends Arena i en allsvensk fotbollsmatch. Det ska vi vara stolta över oavsett vilken klubb man tillhör.

– Sedan blir det alltid fest när Bajen spelar. Jag tror att många av de där biljetterna är Bajens också.