För drygt ett år sedan meddelade Sirius lagkapten Niklas Busch Thor, 32, att han lägger skorna på hyllan. I går kom beskedet att han gör comeback. I en intervju med FD berättar han om beslutet – som inte hade särskilt mycket att göra med att valrörelsen är över för hustrun Ebba Busch Thor (KD).
– Jag förstår någonstans att det är så det ser ut med tanke på tajmingen, men jag hade ärligt talat ingen tanke på comeback innan sommaren. Det har varit ett par tuffa år, säger han till FotbollDirekt.se. 

Från att ha avslutat sin fotbollskarriär efter säsongen 2017 till att ha skrivit på ett nytt kontrakt som gäller över säsongen 2020.

Populäre ex-lagkaptenen Niklas Busch Thor, 32, är på väg mot en sensationell comeback i Sirius och på tisdagen gjorde han sin första träning med sina nygamla lagkamrater.

– Det var kul att vara tillbaka på allvar igen. Jag känner att jag fortfarande är tillräckligt bra för att bidra och det är klart att jag vill vara med och bidra redan i år. Vi har sagt att vi inte ska stressa, det kan lätt bli något bakslag, så det tar nog i alla fall tre-fyra matcher innan jag är med och konkurrerar på allvar, säger han till FotbollDirekt.se.

När du lade av i fjol så lät du trött på fotbollen. Var du det eller var det mer att din hustru Ebba (Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna) skulle ge sig in i en stressig valrörelse, ni har flera barn, och snarare av familjära skäl du slutade? 

– Det är klart att situationen har lättat för oss nu när Ebbas valrörelse är över. Jag förstår någonstans att det är så det ser ut med tanke på tajmingen. Men jag hade ärligt talat ingen tanke på comeback innan sommaren. Jag var faktiskt inte sugen då om jag ska vara ärlig. Men sen har jag haft kontakt med Sirius hela tiden i alla möjliga frågor och när de (Kim Bergstrand, Thomas Lagerlöf) ändå trodde på att jag skulle kunna komma tillbaka och bidra så började jag fundera lite mer.

Busch Thor började stegra sin träning, spelade lite fotboll i det lokala division 4-laget Rasbo IK och suget kom tillbaka.

– Ja, både att suget kom tillbaka och att kroppen svarade så bra på träningen gjorde att tankarna om en comeback växte inom mig.

Flera år av slitage både fysiskt och psykiskt gjorde att Busch Thors beslut att lägga av kom helt naturligt. 2015 var en motig säsong för mittfältaren som då drabbades av hjärtflimmer och epilepsi.

– Förra årets beslut grundade sig i att jag var slutkörd både i kropp och huvud. Jag hade några tuffa år bakom mig. Sjukdomar och en familjesituation med barn som gjorde det tufft att få ihop allt. Inom två veckor fick jag epilepsi och hjärtproblem som ledde till operation. Samtidigt blev Ebba partiledare. Jag var sliten redan då.

– Sen fick vi ett barn till under våren i Allsvenskan i fjol. Ett barn som inte kunde sova på nätterna. Jag kan säga att jag sov inte mycket alls förra sommaren där innan det började gå dåligt för laget. Skillnaden mot nu är enorm när barnen sover bra och man slipper sitta uppe och vagga natten innan man ska möta AIK på Friends arena. Det var ett mentalt och kroppsligt slitage som påverkade att jag inte höll samma nivå hela året ut. På två år hände väldigt mycket i våra liv. Det här uppehållet var oundvikligt. Nu är det lugnare och jag är piggare och mer motiverad än på länge.

Niklas Busch Thor har under året jobbat både deltid och heltid i ett företag som säljer accessoarer till mobiltelefoner. Ett arbete han nu måste lägga åt sidan. Kontraktet gäller i två och ett halvt år – över säsongen 2020.

– Det är många faktorer som påverkat beslutet att göra comeback, men i grund i botten handlar det om att jag inte känt mig klar. Det har jag känt hela tiden – att jag har mer att ge, att jag slutade innan jag nått toppen. Det är det som kliat i mig på sistone, att jag vill se hur bra jag kan bli. Jag är helt säker att jag kan ta mig tillbaka till nivån jag var på och lite till, annars hade jag inte kritat på.

Enligt ”säkra källor” så var du med och tränade med Sirius för ett par veckor sen och imponerade både på tränare och lagkamrater. Du ska ha varit en av de bästa på planen den dagen?

– Haha, det stämmer att jag var nere. Det var för tio dagar sedan och visst gick det bra. Ärligt talat kan jag säga att det var ganska avgörande att det kändes så pass bra det passet. Tränarna gillade det de såg och alla fick se att det inte är någon goodwill att jag kommer tillbaka, bara för att jag är en skön kille utanför planen eller så. Även om Kim och ”Tolle” redan varit tydliga med att de ville ha mig tillbaka, så tror jag att de tyckte att det såg bättre ut än förväntat. Jag fick höra att ”vi har sett allt vi behöver – det är upp till dig”. Efter det har allt gått väldigt fort.

Du avtackades i samband med den sista hemmamatchen i fjol. Känns det inte lite märkligt att ”återuppstå” på Studenternas nu? 

– Jo, nästan lite dumt. Men jag har bara fått positiva reaktioner och inget strul. Jag får väl lämna tillbaka blombuketten jag fick, haha.

Ni ligger fortfarande i farozonen om att åka ur serien. Kvalplats med nio omgångar kvar – hur ser du på avslutningen av Allsvenskan?

– Det kommer bli tajt. Men jag hade inte skrivit på om jag trodde att vi skulle åka ur. Jag tycker att det ser bra ut, vi är på rätt väg och har lämnat den tuffaste perioden bakom oss. Nu har vi knappt några skador och bara en sån sak gör så klart skillnad. Östersund har väl inte gått så starkt på slutet så där tror jag vi har en bra möjlighet att vinna. En poäng mot Hammarby betydde mycket, att vi kunde stoppa läckan, en jätteviktig match som vi nu ska bygga vidare.

Sista frågan. Vilka röstade du på i valet… ?

– Haha, det har jag ju redan avslöjat på Instagram! Jag röstade på KD.