Foto: Bildbyrån

MFF chanslöst i Europa League-premiären. Knappast en målchans ens. Men trots att det är lätt att hålla sig för skratt för Daniel Andersson så är han på gott humör sedan han landat i Sverige igen (MFF flög hem direkt).
– Vi mötte ett lag av en kvalité, på en nivå vi inte mött i år. Så är det bara. Vi har att lära och det kommer vi. Nu är det långt dit men jag kan säga att jag redan nu ser fram emot hemmamatchen mot Genk, säger sportchefen till FotbollDirekt.se.

Malmö FF- Genk 0-2. 
Bollinnehav 40-60 procent.
2-24 i skott och 0-6 i träffar på mål.
Förstås, plågsamma siffror men ska vi sätta Genks nivå i sammanhanget så räcker det egentligen med att konstatera att man gångna helgen slog Anderlecht med 1- 0 och hur man avancerade till gruppspelet i Europa League genom att tillintetgöra Bröndby med totalt 9- 4!

FotbollDirekt har under eftermiddagen fått en längre intervju med sportchef Daniel Andersson.
Bråda dagar för mästarna. Belgien i torsdags kväll, nattflyg hem direkt och Kalmar FF i helgen – innan något än värre än Genk väntar kommande torsdag, turkiska storklubben Besiktas.

LÄS: OM FOLK INTE FÖRSTÅR SÅ…ÄRLIGA MFF-BILDEN

Det är lätt att utifrån pusta över något som ser så hermetiskt tätt ut.
– Det är klart att vi inte räcker till i går. De satte grepp på oss tidigt och har spelare för spelare, spelare på en högre nivå än oss, konstaterar Daniel Andersson frankt för FD men polerar jämte bilden av den mörka gårdagskvällen:
– Men vi kom närmare. Visst kan man kanske säga att de släppte på gasen i andra men jag vill ändå säga att vi växte. Det är en förstamatch det handlar om och vi behöver det. Ja, vi behöver det för att lära oss tempot det handlar om därför att det som sagt handlar om ett motstånd på en nivå vi inte mött på länge. Definitivt inte i år.

Hur beskriver du svårighetsgraden i en sådan här match jämfört med en stormatch i allsvenskan?
– Men det är svårt. Det här är på en nivå allsvenskan aldrig ligger på. Men ändå kan vi vinna matcher mot ett sådant här motstånd. Nu är det långt dit, vi har mycket på vägen dit, men jag kan ju säga att jag ser fram emot att få möta Genk hemma, säger han och det låter som att han ler:

– Ja, ja men vi kan vinna. Vi har ett antal spelare som kan matcha detta. Man ska komma i håg att precis som vi kan förlora mot lag i botten av allsvenskan eller i superettan så är det klart att Genk kan förlora mot oss när vi spelar på topp.
– Ett starkt lag kan alltid komma åt skickligare individer.

Genk kommer samtidigt från ett sammanhang svenska klubbar, som jagar nästa nivå, brukar vilja jämföra sig med. Det brukar ju heta att svenska klubbar ska kunna jämföra sig med länder som exempelvis Schweiz, Österrike och just Belgien – trots att det var närmast klasskillnad i går kväll.
– Det är det vi siktar på. Det ska vara möjligt men vi behöver tid på oss och det är fler allsvenska klubbar som behöver lyckas. Det är klart att vi måste titta på ett land som Belgien som uppenbart gjort och gör fantastiska saker men det är samtidigt en liga allsvenskan ska kunna jämföra sig med, konstaterar Daniel Andersson.

Hur nedslående är det att förlora så tungt som denna gång men samtidigt känna att ni egentligen ska kunna konkurrera med en klubb som Genk – som Sveriges resursstarkaste klubb?
– Men det svider. Det svider. Det gör det. Man samtidigt så är det så här vi lär oss. Vi måste spela sådana här matcher. Få tempot. Så ofta som möjligt och så måste det vara fantastiskt roligt för spelarna att få sådana här matcher. Ah, jag måste säga att jag tycker att vi växte.

Besiktas nu i nästa omgång. Ska vi ta för givet att det blir än svårare?
– Ja, men mer namnkunnigt är Genk i alla fall. Sedan vad det betyder får vi se – men samtidigt så spelar vi hemma och jag är som sagt övertygad om hur vi har lärt oss av Genkmatchen och så vet jag vilken stark stab vi har – och inte minst vilken stark känsla som råder i vår spelargrupp, avslutar sportchefen för FotbollDirekt.se.