Foto: Bildbyrån

Djurgården förlorar sin vd. Samtidigt visar Bosse Andersson osäkerhet kring sin framtid – och vidare är Özcan Melkemichels kontrakt utgående. Samtidigt finns osäkerhet kring flera spelare. FD:s krönikör här om vilka som kan försvinna.
– Först och främst; Djurgården har i grunden ett spelarmaterial som är på lite drygt allsvensk medelnivå men jag tror nog att Dif står inför lite större förändringar i vinter. Det är min känsla, kommenterar Magnus Österberg.

Beskedet om Henrik Berggrens avsked beskrivs som en stor förlust och sportchef Bosse Andersson har redan varnat för effekterna av att den framgångsrike vd:n nu snart gjort sitt i Djurgården. Om det där till betyder att sportchefen Bosse Andersson väljer att gå samma väg – så är det ett Djurgården som står inför ett större skifte – inte minst med tanke på situationen i spelartruppen där jämte sannolikt flera namn är på väg bort.

Med det krävs sannolikt flera nya affärer av Djurgården i kommande januarifönster.
FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg listar här namnen som han anser ska utgöra grunden, stommen för 2019:
– Dif:s viktigaste namn för nästa år i mina ögon är Erik Johansson, Fredrik Ulvestad, Kevin Walker, Niklas Bärkroth, Aliou Badji, Marcus Danielsson och Jonathan Augustinsson, säger Österberg och fortsätter:

– Namn som försvinner eller kan göra det tror jag är Kerim Mrabti, Johan Andersson, Omar Eddahri, Jonas Olsson och kanske också Jacob Une Larsson.

– Det är så jag totalt sett ser på Djurgården. Men ännu viktigare för Dif är nu att så snart som möjligt visa vad man vill efter Henrik Berggren och samtidigt markera sitt stöd för Bosse Andersson. Det ser oroligt ut och är extremt olyckligt att det ser ut som att risken finns att klubbens tre största ansikten utåt, Henrik, Bosse och Özcan Melkemichel – alla i värsta fall kan vara på väg bort. Den osäkerheten får inte fortgå länge till, helst inte alls. Jag tycker styrelsen ska ta krafttag och utåt sett visa vad man vill. Att förlora ett namn som Henrik är nog så illa. Det är dessa tre som byggt ett nytt och till stora delar framgångsrikt Djurgården. Ser mycket illa ut om alla i vinter skulle försvinna.

Hur ser du på stommen?
– Erik är en otrolig affär. Förstås. Det är en drömaffär för vilken allsvensk klubb som helst och Augustinsson är näst in till i toppskiktet av allsvenska ytterbackar, säger FotbollDirekts krönikör och fortsätter:
– Ulvestad är ett namn som man hoppas, sett till dagsbild, ska spela i Djurgården resten av karriären. Verkar genuint gilla Djurgården, liksom Kevin Walker som med sin person och höga lägstanivå ska vara en del av stommen, säger han och kommer in på ett större nyförvärv som smygit i gång:
– Bärkroth kommer att bli viktig. En typ av ytter Dif behöver och dessutom har han ju nyskrivet, liksom man måste inkludera den ende striker man har i Badji och som dessutom har mycket utveckling kvar i sig. Lägg där till ett namn som Danielsson som alltid gjort intryck när han får chansen. Tänk när han får spela permanent.

Kring spelare som ser förlorade ut eller kan bli det för 2019 så resonerar han kring följande spelare:
– Mrabti är ju förlorad, liksom Jonas Olsson. Kan inte tro annat. Eddhari klart tveksam i mina ögon och frågan är hur man ser på Johan Andersson? Klart är att han inte alls kommit till. Jacob Une Larsson vill utomlands och är samtidigt allt annat än nöjd som ytterback. De två sistnämnda har dock långa kontrakt.

Avslutningsvis så har vi sparat det kanske svåraste till sist; målvaktssidan. Andreas Isakssons efterträdare är förmodligen en av de enskilt svåraste allsvenska affärerna som väntar under vintern. Du har varit inne på William Eskelinen:

– William är perfekt i mina ögon. Har som sagt hört att Djurgården är intresserade. Blir det inte William så säger jag Jakob Rinne från Danmark även om ett sådant namn säkert kostar 10 miljoner. Ett som är säkert är att Isaksson måste ersättas på ett sätt som gör starkt intryck.