Foto: Bildbyrån

Förre Hammarbyförsvararen Joseph Aidoo hade en huvudroll när Malmö FF premiärföll i Europa League i går – en stormatch av Aidoo, som 2015 gjorde sin allsvenska debut mot just MFF. En lycklig Aidoo pratar med FD i dag – han visar sin tacksamhet gentemot Hammarby:
– Hammarby är min första familj i Europa, och kommer alltid vara, säger Aidoo till FotbollDirekt.se. 

Malmö FF var chanslösa mot belgiska Genk i Europa League-premiären. 2-0 till belgarna, som hade full kontroll och bland annat vann avslutsstatistiken med hela 25-2.

Förre Hammarbyförsvararen Joseph Aidoo spelade hela matchen för Genk och fick goda vitsord efteråt – en stormatch av den ghananska mittbacken, som raderade ut Markus Rosenberg fullständigt.

Aidoo är lycklig efter matchen, som han rankar högt bland sina insatser så här långt i karriären.

– Jag är väldigt glad, jag gjorde en bra match. En av mina bästa matcher i Genk? Ja, jag tror det. Det gick väldigt bra, så jag är nöjd, säger Aidoo till FotbollDirekt.se.

– Det var en viktig seger. Viktig match för laget och viktig för mig personligen. Vi vill gå långt i Europa.

Det var en speciell match för Aidoo, inte bara för att han fick möta ett allsvenskt lag på nytt. Just Malmö FF var motståndare när han gjorde sin allra första allsvenska match för Hammarby. Det var hösten 2015, och Aidoo var på lån från Inter Allies i hemlandet.

Det blev förlust för Hammarby (0-1) men en fin insats av Aidoo, som några månader senare köptes loss från sin klubb i Ghana. Själv ser han på mötet hemma på Tele2 Arena 2015 som en nyckelmatch i karriären.

– Jag minns bara den första matchen mot Malmö, den som gav mig kontraktet med Hammarby. Jag minns den känslan, när man gick ut på planen i Hammarbytröja inför alla fans… det var speciellt.

Det var alltså den matchen som gav dig kontrakt med Hammarby?

– Jag vet inte, jag gjorde ju en del matcher i U21-laget också. Men allt kom ut av den matchen, allt fram till i dag… det började där.

Så det var en speciell känsla i går då får man anta, att möta MFF igen?

– Ja, verkligen. Traditionen fortsätter, kan man säga. Det är roligt att det blev, så att vi fick möta dem. Jag tänkte det direkt när jag hörde att vi fått dem i gruppen… traditionen fortsätter.

Aidoo kom till Genk i fjol sommar och han fick stort förtroende under sin debutsäsong i Belgien. 32 matcher i ligan och en i Europa League blev det, många av dem tillsammans med förre Djurgårdenspelaren Omar Colley i Genks mittförsvar.

Nu har Colley lämnat (italienska Sampdoria köpte honom för 80 miljoner kronor), och utländsk media har uppgett att Genk vägrade ta emot bud på Aidoo efter det att Colley lämnat.

– Omar är en jättebra person och en jättebra spelare Det är väldigt tråkigt att han lämnade, vi umgicks hela tiden. Men kul för honom.

Fanns det bud på dig också i sommar? 

– Jag vet ingenting om vad det fanns, om det kom några bud. Men de i klubben sade till mig att de inte kunde sälja mig nu i sommar, det var aldrig aktuellt.

Hur är känslan såhär efter ett år i klubben, hur trivs du?

– Det är bra, jag trivs bra i laget och umgås mycket med många av spelarna. Det är ett bra ställe, men jag saknar Stockholm.

Ja, du kommer på besök ganska ofta?

– Ja, när jag har möjlighet. Jag känner så starkt för alla i Hammarbyfamiljen. Hammarby är min första familj i Europa, och kommer alltid vara. Det var där min karriär började, och jag är evigt tacksam. Och supportrarna är bäst, de allra bästa som finns. Det finns inga som dem.

När Aidoo kom till Bajen så var det klubbens comebacksäsong i allsvenskan. En annan situation i klubben då – nu är man efter tre år med placeringar på nedre halvan av tabellen med och slåss om guldet.

– Det överraskar mig inte att det gått så bra. Jag har känt hela tiden att det är ett av de bästa lagen, att det skulle kunna bli ett topplag. De har haft bra spelare och nu har det lossnat.

Du känner till om söndagens derby mot AIK, att det är utsålt och nästan 50 000 åskådare?

– Ja, jag vet att det är rekordpublik, att det här bli en stor match. Det är ungefär som matchen mellan Aidoo och Isak, en stor match (Aidoo skrattar stort, refererar här till derbyt på Friends 2016 när han rök ihop med Alexander Isak. ”Jag ville visa honom att han inte är någon kung. Bara en liten pojke”, sade Aidoo efter matchen).

– Jag brukar prata med många av spelarna och ledarna, vi har bra kontakt. Det kommer bli en tuff match, men om de bara gör det de kan göra så har de matchens öde i sina händer.

Kommer du själv följa matchen?

– Ja, jag brukar kolla matcherna på min telefon. Ibland spelar vi samtidigt, men om de inte går samtidigt så kollar jag. Den här är innan vår match (Genk spelar borta mot Cercle Brugge senare på söndagskvällen), så jag kan nog kolla den på min telefon.

Aidoo skickar en hälsning till sina forna lagkamrater inför storderbyt på söndag:

– Jag önskar dem bara det bästa. De har gjort det bästa för mig, jag vill det bästa för dem. Och att de vinner på söndag.