Nils-Eric Johansson, 38, vet både hur man besegrar Hammarby och vad som krävs för att vinna SM-guld. Han tror inte förlusten senast mot Norrköping spelar någon roll. 
– Hammarby är svårstoppade när de får fart under fötterna. Det gäller att få Bajen ur balans, säger den förre AIK-kaptenen till FotbollDirekt.se. 

Med 371 tävlingsmatcher (näst flest efter Daniel Tjernströms 395 matcher) för AIK på sitt cv tvingades Nils-Eric Johansson att avsluta sin karriär i förtid inför den här säsongen. Detta efter att läkare konstaterat att ett tidigare hjärtproblem förvärrats och riskerade hans hälsa vid fortsatt spel på elitnivå.

Från läktaren har han i stället fått följa sitt AIK slå sig fram till en position som storfavorit till SM-guldet. Men förlusten mot IFK Norrköping senast visade prov på en viss sårbarhet och inför det fullsatta superderbyt mot Hammarby är frågan om AIK-förlusten var ett olycksfall i arbetet, eller början på en formsvacka.

Johansson tror inte att det rör sig om någon guldfrossa.

LÄS: KAN GE AIK 8 000 000 – AVSLÖJAR SUCCÈSIFFROR

– Nej, den förlusten tror jag inte påverkar den här matchen. Även om det är surt att torska så är det ibland bra att påminnas om att ingen är odödlig. Visst hade det varit jäkligt imponerande att gå obesegrad hela säsongen. Men ibland studsar bollen inte in som mot Norrköping. Att vara obesegrade i 32 matcher (10 augusti 2017) och i över ett års tid är en stor bedrift, säger han till FotbollDirekt.se.

Det räcker med kryss för att AIK ska hålla avståndet på fyra poäng till närmsta lag. Hur tror du det påverkar inställningen till matchen? 

– Jag tycker inte att man ska dra för stora växlar av det. Både Norrköping och Malmö jagar bakifrån och det är många matcher kvar. Jag tror inte AIK går in för att spela kryss. Det är många nya spelare nu som har sin styrka i offensiven, som vill framåt och driva på. Det är lätt att säga att AIK kommer backa hem med tanke på tabelläget men jag tror att laget kommer gå ut för att vinna och inte spela kryss.

AIK stängde annars ner Hammarby skickligt i vårens derbyseger (1-0) på Tele2:s konstgräs. Är det en stor fördel att spela hemma på gräs?

– Till att börja med är vårmatchen nog ganska bortglömd nu. Sen har Hammarby tagit många poäng på gräs också. Nu tappade de mot Sirius och det kanske inte är lika lätt att driva upp tempot på gräs. Men det handlar främst att vinna närkamper och vara alert i varje situation.

Vilka spelare måste AIK passa sig för tycker du?

– Hamad och Djurdjic är väl spelarna som sticker ut mest. Rodic har kommit in med bra fart under fötterna också. De har många hot offensivt, men man glömmer lätt bort Junior på mitten och Fällman och Paulsen i mittförsvaret. Hammarby har ett homogent lag får man säga.

– Sen har Bajen lyckats mycket under året men haft det tuffare på slutet. De har många kreativa spelare men när de kör fast och inte lyckas pratar de gärna om det. Det gäller att få Bajen ur balans, för om de får fart under fötterna blir det svårt att sätta stopp.

49 000 människor på plats, hur blir det att se matchen från läktaren? 

– Det blir såklart nervöst. Att kolla på är inte alltid lätt. Jag hoppas att det blir härligt tryck på läktarna och att blir en bra match. Men det viktigaste är vad som händer på planen. Det är nummer ett och det är det hjärtat pumpar för.