En tidigare AIK-spelare har åtalats efter matchfixningsförsöket i IFK Göteborg-AIK i fjol. Efter spelarkarriären har han startat upp som agent – i förundersökningen mot den tidigare AIK-stjärnan framkommer att han tjänat stora pengar på Alexander Isak-övergången. Men också att han haft spelare på gång till AIK.

Nu i dagarna blev det känt att en tidigare AIK-spelare åtalats för givande av grov muta. Det var i maj i fjol, inför bortamatchen mot IFK Göteborg, som AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos slog larm.

Stamatopoulos meddelade AIK-ledningen att han erbjudits pengar för att göra en dålig match mot Blåvitt. En match som han skulle få stå eftersom förstemålvakten Oscar Linnér var avstängd.

Det var alltså en tidigare lagkamrat som ska ha erbjudit honom pengar, enligt Stamatopoulos. I förundersökningen framkommer att den åtalade har sedan han avslutade fotbollskarriären försökt slå sig fram som agent.

Han var inblandad i Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund. Spelaren ska ha fått nästan en miljon kronor i konsultarvode för övergången. Pengarna kom från agenten Vlado Lemic, som spelaren säger att han haft täta band med. Den åtalade säger i förhör att han var med Isak såväl i Madrid (Isak var nära Real Madrid vintern 2017) och  i Dortmund.

Men den åtalade hade också planer på att ta spelare till AIK. I förundersökningen.I förhören så hävdar han bland annat att han tillsammans med AIK:s sportchef Björn Wesström åkte till Italien för att göra klart med en spelare.

I förhör med Wesström så bekräftas också att den tidigare AIK-spelaren ville ta en colombiansk spelare till AIK. En spelare som skulle komma och provspela med AIK en vecka i mitten av juni i fjol. Det var nära i tid innan mutförsöket ska ha ägt rum, och det blev ingenting av det hela.

Den åtalade säger själv i förhör att han var populär bland medspelarna och i AIK-truppen, men att han efter anklagelserna är ute i kylan: ”Ingen som har med Sverige att göra inom fotbollen vill prata med mig nu”.

Andra saker som framkommer i förundersökningen är ersättningsanspråken för den inställda matchen. AIK vill ha 68 649 kronor, ”kostnader som åsamkats AIK på grund av den inställda matchen IFK Göteborg – AIK”.

Medan IFK Göteborg har anspråk på 314 137 kronor för förlorade intäkter, personal, annonsering etc.