Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Jiloan Hamads kontrakt med Hammarby går ut efter säsongen. Men Hammarby vill behålla sin lagkapten, och Hamad bekräftar att man redan nu för diskussioner om ett nytt kontrakt.
– Jesper Jansson har påbörjat dialogen med både mig och min agent. Vi vet var vi har varandra. Bajen gör ett försök, de gör det de kan. Sedan får vi sitta ner och fundera, säger han till FotbollDirekt.se.

Jiloan Hamad skrev ett 2+1-årskontrakt med Hammarby när han återvände till svensk fotboll förra vintern. Efter flera år utomlands (Hoffenheim) och två SM-guld med Malmö FF så återvände Hamad till allsvenskan, men då till ett Hammarby som tippades som ett mittenlag – som bäst.

Fjolåret gav en niondeplats i allsvenskan men årets säsong har blivit långt mycket bättre än så. Bajen slåss om SM-guldet och på söndag väntar en ren seriefinal mot ettan AIK på Friends Arena. Över 49 000 biljetter är sålda till matchen.

Jiloan Hamad har med 13 poäng (åtta mål och fem assists) varit starkt bidragande i Bajens succésäsong. Efter en imponerande vårsäsong såg han ut att kunna lämna de grönvita i sommarfönstret.

Men Hamad blev kvar och är nu inne på det sista halvåret på kontraktet. Det kan nu bli en flytt i vinter istället, men Hammarbys vd Henrik Kindlund uttryckte nyligen förhoppningar om att behålla Hamad. Det i podcasten Studio Allsvenskan. Kindlund hoppades att man kunde skriva ett långtidskontrakt med Hamad – att han kunde bli en ny klubbikon, en ”Mr Hammarby”, när nu Kennedy Bakircioglu snart slutar.

– Det hade varit magiskt självklart. Men jag är fortfarande ganska ung, jag har mina bästa fotbollsår framför mig och jag har stora förhoppningar också, det har jag gjort klart sedan jag kom hit. Sedan så erbjuder Hammarby något jättefint och vi har en dialog, så jag stänger absolut inga dörrar, säger Jiloan Hamad till FotbollDirekt.se.

– Men jag hoppas att jag ändå kan vara den ikonen om eller när jag kommer tillbaka eller oavsett vad som händer. Att man aldrig glömmer, att man är välkommen hem. Som sagt, det är inget som är beslutat än. Men vi för en dialog faktiskt, det måste jag vara ärlig och säga.

Han (Kindlund) sade i podcasten att ni inte hade börjat diskutera än i och med att du ändå har ett optionsår efter det här?

– Nej, alltså Jesper Jansson har påbörjat dialogen med både mig och min agent. Vi vet var vi har varandra. Bajen gör ett försök, de gör det de kan. Sedan får vi sitta ner och fundera.

Kindlund hyllade dig väldigt mycket, sade att du är den som drivit det här projektet sportsligt de två senaste åren. I och med att du kom innan Jesper Jansson, innan Stefan Billborn blev huvudtränare. Hur känner man inför att han säger så?

– Man blir stolt när det kommer från Kindlund. Det är sant, när jag kom till Hammarby så var folk chockade, till och med vänner, det var ”varför valde du Bajen” liksom. Men jag kände att det var någonting på gång. Jag tog en jävligt stor risk, det var en period i min karriär där det var bära eller brista. Men jag såg en potential i klubben, jag vill vara en del av det.

– Det hade varit en större utmaning för mig att komma till Hammarby och göra det jag gjort nu på de här 1,5 åren, än att jag skulle skriva på för en klubb som var etablerad toppklubb. Det har drivit mig som människa. jag har utvecklats på och utanför planen. Med ledaregenskaper, jag har lärt mig så mycket mer. Det här har gett mig de bästa 1,5 åren i min karriär. Det har varit så mycket mer än bara fotboll. Det har varit att få ihop en grupp, att hjälpa tränarna, hjälpa sportchefen. Så mycket runtomkring.

– Så det är de egenskaperna som jag tror att han refererar till. Så jag är jättestolt över vad Hammarby har åstadkommit. Sedan är jag inte ensam. Självklart, jag tog en risk och det blev bra. Men det är så många andra pusselbitar som fallit på plats. Men jag är stolt över det, det är faktiskt mitt finaste ögonblick i karriären.

Att du skulle få en informell ledarroll, var det något som var stipulerat när du gjorde klart med Bajen eller har det växt fram? 

– Det har växt fram. Men det är klart att när jag skrev på så var det mer att ”du ska driva på, vinnarmentaliteten, du har vunnit två SM-guld, du har spelat ute i Europa”. Det är den här erfarenheten jag ska dela med mig av. Sedan har det bara växt mer och mer. Jag är intresserad av sådant, jag har tagit kurser i personligt ledarskap, jag har ganska bra koll på hur man ska agera och hur man ska vara. Det började egentligen redan 2012 i Malmö, där jag fick vara lagkapten som 22-åring.

Är det något du tittar på att göra efter karriären, att arbeta med ledarskap? 

– 100 procent. Jag har jättemycket grejer på gång redan, jag har grejer jag vill göra i framtiden. Det får inte bli för mycket så att det krockar med fotbollen. Men jag har mycket framöver som jag har att ge. Även med fotbollen, när jag lagt av så kan jag bidra på andra sätt.