Foto: Bildbyrån

I kväll sparkar Malmö FF igång Europa League-äventyret med bortamöte i Belgien där Genk väntar. Experten Anders Andersson lyfter upp Markus Rosenberg som en speciell nyckel.
– Det går inte att komma ifrån. Han är något alldeles extra för MFF, säger Andersson till FotbollDirekt.se. 

Malmö FF går som tåget i allsvenskan under tränaren Uwe Röslers ledning. Endast ett poängtapp (1-1 hemma mot Östersund i juli) är skåningarnas facit efter VM-uppehållet, annars har det varit idel segrar.

Senast borta mot just Östersund vände MFF 0-2 till 3-2, detta efter att Sören Rieks svarat för två mål och en assist. Även Markus Rosenberg låg bakom det mesta i vändningen och när experten Anders Andersson ska lista MFF:s viktigaste nycklar till kvällens Europa League-premiär borta mot Genk är Rieks och Rosenberg två av namnen som kommer på tal.

– Malmö har blivit så otroligt tajta i försvaret och det finns också så mycket kvalitet i laget på så många positioner. Flera viktiga spelare har växt under Rösler, som Sören Rieks och Fouad Bachirou. Det går dock inte att komma ifrån Mackan Rosenbergs betydelse. Han har en smartness i sitt spel som gör honom till något alldeles extra, säger Andersson till FotbollDirekt och hyllar sedan sommarförvärvet, tillika Rosenbergs anfallspartner, Marcus Antonsson.

– Jag sa det redan när han presenterades att detta var en jättebra värvning för MFF. Jag gjorde det väldigt bra i min tidigare klubb Blackburn och det som är så häftigt är att han efter målet mot Trelleborg sa att det nu skulle lossna för honom. Han fick rätt, för sedan dess har han gjort mål hela tiden (nätat sex matcher i rad).

Förutom Genk finns även turkiska jätten Besiktas och norska Sarpsborg i MFF:s Europa League-grupp. Även om Andersson inte tycker att Sarpsborg ska underskattas anser han att mötena med Genk är blytunga.

– Man kan inte säga att man bara ska slå Sarpsborg. Men visst, vill man vara Skandinaviens största klubb ska man ju göra det… Matcherna mot Genk är i alla fall otroligt viktiga och det är ett intressant läge som de möts i under torsdagen, för det är två lag som båda är i bra form.

Östersund tog sig vidare från gruppen i fjol. Kan MFF göra samma sak i år?

– Klart de kan. De är inte favoriter till att göra det, men de ska absolut vara med och slåss om andraplatsen.

Det är dock inte bara i Europa som det är skarpt läge för MFF. Efter den miserabla våren är skåningarna nu bara två poäng från Europaplats – och åtta pinnar bakom serieledande AIK. Då har MFF dessutom Gnaget kvar att möta. Anders Andersson tror ändå att guldet blir svårt för Malmö i år.

– Jag skulle bli oerhört förvånad om AIK inte tar det med tanke på den truppen som de har. Malmö har ju dubbelspel under hösten och det är inte helt lätt med tanke på den tunna anfallsuppsättningen (Carlos Strandberg och Guillermo Molins skadade). Så ja, jag skulle bli väldigt förvånad om MFF vann guld, men en Europaplats kan de ju definitivt ta.

Lyckas MFF få med sig någon poäng borta mot Genk?

– Omöjligt att sia om. De är inte favoriter, men de har absolut chansen. En pinne vore starkt!