Foto: Bildbyrån

William Eskelinen till Djurgården? Den unge Gif Sundsvall-målvakten borde vara aktuell efter Andreas Isaksson som nu snart drar sig tillbaka. Det anser på lördagem en av FD:s krönikörer:
– Jag har personligen hört att Djurgården har hört sig för. Sedan hur konkret det är vet jag inte. Men i mina ögon borde han vara högaktuell, hävdar i dag Magnus Österberg.

Pontus Dahlberg, Oscar Linnér och William Eskelinen.

Bakom Robin Olsen, Andreas Isaksson och Johan Wiland så poppar nu allt mer brett en ny generation målvakter fram.

Eskelinen är det senaste namnet att kapa åt sig en större uppmärksamhet.

Vilket spännande år han har haft sedan Tommy Naurin skadade sig och hur han haft en huvudroll i ett Giffarna som skrällt i år. Ett utropstecken för medelpadingarna men jämte allt mer snurr av riksmedia kring den unge målvakten.

LÄS: SVÅR SITUATION FÖR DJURGÅRDEN EFTER SKANDALEN

Det är stora intryck kring en nykomling. Kom i håg att Gif Sundsvall tog in Alireza Haghighi i det att rutinerade Tommy Naurin blev skadad. Men iraniern försvann snabbt och Eskelinen sköts fram på ett sätt som ingen riktigt hade kunnat föreställa sig. Och som han har visat upp sig.
I dag rankas han bland annat av FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg som en av fotbolls-Sveriges absolut största målvaktstalanger, tätt bakom Pontus Dahlberg och Oskar Linnér.

Och hans personlighet blygs knappast.
Det här är ett citat från i våras inför mötet med AIK:
”Jag tror nästan alla vill spela som vi spelar, men sen är det inte säkert att alla vill spela i Gif Sundsvall. Man måste våga misslyckas för att lyckas, och här får man misslyckas. Jag tror många är avundsjuka på vårt sätt att spela fotboll, många vill spela vårt spel”.

FotbollDirekts krönikör tror nu att han kan bli aktuell för Djurgården som är den av storklubbarna som odiskutabelt mest behöver ett nytt målvaktsnamn på ett helt annat sätt än exempelvis MFF, AIK och Hammarby.
– Djurgården borde vara intresserade. Jag vet inte hur Dif tänker. Att man har kandidater man pratar med har ju Bosse Andersson redan för oss bekräftat, säger Österberg och fortsätter:

– Men sedan vilka det handlar om får vi se. Men jag har faktiskt hört i från flera olika håll att Djurgården i någon form har haft kontakter med William och jag tror på det jag hört. Det kommer i från personer jag känner väl. Sedan hur konkret det är och om det går att lösa, det vet vi ingenting om.
– Men ser man på hans säsong och hur Andreas Isaksson så tror jag Dif har svårt att hitta ett mer spännande namn som är möjligt. Visst Jacob Rinne i Danmark men han skulle kosta väldigt mycket mer pengar och jag tror inte att så mycket skulle skilja mellan Rinne och Eskelinen i kvalité, med allt respekt för Rinne.
– Hur stor talang han är, jag ser honom som närmast bakom Dahlberg och Linnér av nya namn även om man inte ska glömma Isak Pettersson i Norrköping.

Men det är ett svårt steg att ta. Att efterträda ett större namn och att gå från en mindre till en storklubb?!
– Det är det. Men av vad jag sett och vad jag hör, så är det här en trygg kille. Det känns som att han har det mentalt. Samtidigt så tycker jag att han ska ta nästa steg nästa säsong – och nästa steg är en av storklubbarna i Sverige och då ser Djurgården mest aktuellt ut om man ser till rådande situationer i de andra toppklubbarna.

Hur vågar är det att ta en 21-åring som inte har så mycket bakom sig?

– Men jag tycker inte det. Ta AIK som gick för Linnérs namn och det tålamod AIK har haft och hur det nu ger resultat. Sedan är det klart att rutin som Dahlin i Malmö eller Wiland i Hammarby, det går inte av för hackor. Men jag tror som sagt att Eskelinen skulle klara av Dif, så väl sportsligt som mentalt. Och kom i håg att han kommer ju att fortsätta att möta samma lag som han mött i Giffarna, även om han går till Djurgården.