• Publicerat 14 september
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

PATRICK EKWALL MOT PREMIÄR PÅ FOTBOLLDIREKT
Patrick Ekwall är en av Sveriges mest erfarna fotbollsjournalister. Nu gör han oss sällskap här på FotbollDirekt som ny krönikör. Ekwall kommer att figurera på FD flera gånger i veckan och den första krönikan kommer redan på söndag.

FD:s välkände krönikör kliver rakt in i hetluften.

Den allsvenska slutspurten går in i ett avgörande skede.
Blir det AIK, Hammarby eller kanske någon outsider som tar guldet? Och kan ett brandskattat Dalkurd och ett krisdrabbat Brommapojkarna undvika nedflyttning? Under hösten kommer Patrick Ekwall att krönikera flera gånger i veckan – ett uppdrag han med stor glädje ger sig in i.

– Det kommer bli mycket allsvensk fotboll. Nästan bara svensk fotboll och lite landslag. Det ska bli skitkul att skriva om allsvenskan på mer aktuell basis. Det var extremt längesen jag gjorde det. I och med att jag har podden Tilläggstid (nytt avsnitt varje dag) så följer jag allsvenskan på daglig basis.

LÄS: HÄR PRESENTERAS STJÄRNKRÖNIKÖREN – NU ÄR HAN TILLBAKA 

Hur skulle du säga att du utvecklats som krönikör under årens gång?

– Svår fråga. Men jag har väl alltid försökt att behålla någon sorts egen stil. Jag har hellre åsikter än ingen alls, sen har jag alltid varit intresserad av språk och att skriva. Det är ofta roligare än att stå i tv. Sen har jag samlat på mig väldigt mycket erfarenhet som jag kan luta mig tillbaka på. Det kan så klart tynga en ibland, men mestadels kan jag dra nytta av den. Jag har ändå följt Allsvenskan och landslaget sedan 70-talet.

Vad håller svensk fotbollsjournalistik för klass i dag?

– Bra klass. Man ska inte glömma att kvällstidningarna på 70-talet hade mycket mer skandaltänk. Det vi kallar klickrubrik i dag var mycket värre då. Nu spelas alla samtal in och citaten blir mer korrekta. Förr i tiden så skrev man ned citaten och finslipade lite som man ville. Det var mer fejk på den tiden, i dag har alla koll på ett helt annat sätt.

– Så fotbollsjournalistiken håller bra klass i dag. Såväl tidningar, sajter och till viss del radio och tv. Det finns en jäkla bredd.

Produkten Allsvenskan, hur ser du på den 2018?

– Det är ju fantastiskt att kunna sälja en sådan produkt trots att den uppenbart inte håller samma kvalitet som toppligorna i Europa. Jag reser mycket och ser ligafotboll i många olika länder och bortsett från de allra största så blir paketeringen av Allsvenskan bara bättre och bättre. Av ligorna i Norden är Allsvenskan den i särklass bästa sett till produkten.

– Mycket har hänt på 20-25 år. I slutet på 80-talet var den nära var det nästan tal om att lägga ned den. Sen kom uppryckningen på 90-talet och sedan dess har ligan sköts bra. Kvaliteten på själva fotbollen är väl till och från men det där går ju i vågor. Produkten och underhållningsvärdet är det inget fel på i dag.

Allsvenskans nio största sommartransfers gick för drygt 300 miljoner totalt. Många av dessa spelare till europeiska toppligor. Hur ser du på den utvecklingen? 

– Imponerande givetvis. Framförallt har sportcheferna i Allsvenskan i någon mån blivit skickligare och mer utbildade i hur man driver klubbar framåt. I det jobbet ingår det att få en balans mellan ett hyggligt bra lag och en ekonomi som går ihop. Då måste man sälja spelare och sälja spelare till bra pengar. Där är det ganska många klubbar som lyckats. Östersund, Jesper Jansson, Bosse Andersson, Björn Wesström och Daniel Andersson inte minst.

– Malmö sticker ut där som kan fostra en spelare som Mattias Svanberg och sälja honom för 50 miljoner. Sen får man inte glömma att MFF också köper in redan duktiga spelare och sedan säljer vidare för ännu mer pengar också.

Ken Sema gick till Premier League, Svanberg till Serie A, Alexander Isak till Dortmund, Saman Ghoddos till Ligue 1. Är inte det ett kvitto för att Allsvenskan blivit bättre, att spelarna i större utsträckning säljs till stora klubbar i Europas största ligor? 

– Ken Sema till Watford, det är bra jobbat av Östersund, som inte lät honom gå för vilka summor som helst. Då hade han kanske hamnat i Holland eller Belgien. Samtidigt är det i många fall kanske inte det bästa steget för spelaren. Sema tror jag klarar det, men i till exempel Alexander Isak-fallet så genererade det en massa pengar, i vems fickor är ju frågan där i och för sig, men det kanske inte gynnar spelarens utveckling egentligen.

– Det är jättebra att Allsvenskan kan behålla spelarna tills de blir attraktiva för de riktigt stora ligorna. Men ibland kan det vara bättre att låta dem hamna i Heerenveen och skriva in en bra vidareförsäljning i stället. Att låta spelaren förädlas där och ta del av ännu större pengar senare när spelaren fått en större utveckling. Samtidigt måste cashen in så jag förstår att inte är lätt för klubbarna att tacka nej till större bud.

Hur viktigt är det för Allsvenskan att storklubbarna i Stockholm går bra i serien?

– Det blir ju lätt en medial fråga. Ett stort och starkt intresse kommer det alltid att finnas för de tre stora klubbarna i Stockholm – oavsett om de är topplag eller inte. Sen vet vi i medievärlden att de stora lagen genererar mer intresse. Det blir ju ett större drag än om det är Häcken, Örebro eller Sirius som ligger i toppen. Men jag har alltid tyckt att de lagen som är bäst är bäst – och det är det viktigaste, inte vilka de bästa lagen är.

IFK Göteborg är på dekis. Vad är din bild av krisen? 

– Vi har sett det förut, storklubbar på dekis. På något vis är det här förfallet en naturlig utveckling av en misskött ekonomi. Jag som varit med ett tag är inte direkt superöverraskad. Det är tråkigt att IFK Göteborg inte lyckas förädla sitt arv från 90-talet och nu försöker fäkta vilt med armarna för att försöka flyga.

– Det stora problemet är ingen direkt ljus framtid syns i horisonten eftersom det chansas både med spelar- och ledarrekryteringar. Jämför med Malmö som gick blytungt i våras och kunde plocka in en spelare som Anders Christiansen och byta tränare för att rädda hösten. IFK har inte samma möjligheter och det kan bli en lång väg att vandra med tanke på situationen i klubben.

Du är inne på Malmö FF – kommer skåningarnas dominans att fortsätta de kommande åren?

– Någonstans är det inte så konstigt att klubbar med mest pengar vinner mest. Men det är inte alltid så. Det har vi sett i exempelvis Danmark där FC Köpenhamn med stor marginal är rikast i landet. Trots det var klubben inte ens nära att vinna förra säsongen. Det visar att även om du har pengar så måste du som rik klubb få ihop ekvationen med att till slut måsta sälja sina stjärnor och för dessa pengar köpa in ersättare. Där gäller det att hitta rätt och det är inte alltid man lyckas.