IFK Göteborg har startat ett riskkapitalbolag. Det nya bolaget har finansierat nyförvärv i klubben den här säsongen. Nils Wiberg, vd för Blåvitts stjärnsponsor Prioritet Finans, tycker att det är helt fel väg att gå.
– Det är ett fattigdomsbevis, en klubb som IFK Göteborg ska inte hålla på med sådant, säger Wiberg till FotbollDirekt.se.

Vid IFK Göteborgs medlemsmöte i går framkom att klubben startat ett riskkapitalbolag. Blåvitts kassör Jakob Andreasson sade till GP i går att några av nyförvärven i år har finansierats med pengar från det nya bolaget.
– Det finns ett bolag knutet till det. Jag vill kalla det för ett externt kapitalbolag, säger Andreasson till tidningen.

– Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats.

Bolaget har namnet IFK GBG Transferintressenter AB. Enligt rapporten från medlemsmötet så ska de som gått in i bolaget gått med på ett upplägg med relativt låg avkastning om en spelare de finansierat flyttar vidare.

En som gått in med pengar i Blåvitt tidigare är Nils Wiberg och hans företag Prioritet Finans. Men då som sponsor. Prioritet Finans har ett avtal med Blåvitt som går ut vid årskiftet.

Nils Wiberg befinner sig utomlands men säger att han kommer diskutera en förlängning av sponsoravtalet med Blåvitt när han kommer hem. Men när det gäller det nya riskkapitalbolaget så är han tydlig – där vill han inte vara med.
– Jag vet om att de har startat det, men vi är inte med på det. Jag tycker att klubben själva ska kunna generera pengar i form av publikintäkter, sponsorintäkter, man får pengar förbundet, man kan göra spelarförsäljningar… en klubb som IFK Göteborg ska inte hålla på med riskkapital. Jag tycker det är ett fattigdomsbevis, säger han till FD.

Blev ni tillfrågade om att gå in i bolaget?

– Ja, det blev vi. Jag sade nej. Jag tycker det är helt fel sätt att finansiera en klubb. Man köper in sig för att tjäna pengar på spelare. Vi vill inte vara med, den tiden är förbi. Det var på 80- och 90-talet man höll på med sådant. Man ska inte göra sig en förmögenhet på spelare, jag vet hur det var då. Folk tjänade stora pengar på det.

– Nu jag har förstått att avkastningen inte blir så stor för dem som går in, att det var ett bra upplägg för Blåvitt. Men jag vill ändå inte vara med. Nu har de startat det här bolaget och man får hoppas att det går bra. Men jag hoppas det är sista gången man gör så.