Foto: Bildbyrån

Om en vecka spelar Malmö FF premiär i Europa Leagues gruppspel borta mot belgiska Genk – och redan under lördagen väntar Östersund på bortaplan i allsvenskan. FD:s Casper Nordqvist bloggar nedan om sina tankar kring de regerande svenska mästarna.

Det har gått några veckor sedan Malmö FF på imponerande manér slog ut Midtjylland i Europa League-playoffet med 2-0 på bortaplan.

Det slutade med andra ord lyckligt för MFF och dess Europaäventyr. Det såg ju så mörkt ut efter det bittra uttåget i Champions League-kvalets tredje runda mot det mycket defensivt inriktade Vidi från Ungern – och inte blev det heller bättre när skåningarna tappade 2-0 till 2-2 hemma mot Midtjylland i första Europa League-playoffmötet.

Men nu blir det alltså ett gruppspel i Europa under hösten – och på förhand kan MFF absolut lösa avancemang likt Östersund gjorde i fjol.

Norska Sarpsborg ska bara vara slagpåsen i gruppen och belgiska Genk kan Uwe Röslers mannar absolut rubba om de har en  – eller till och med två – bra dagar. Vi såg ju hur MFF besegrade såväl Olympiakos som Sjachtar Donetsk i CL-gruppspelet 2014 respektive 2015, så Genk är definitivt inget omöjligt motstånd.

Besiktas däremot, tja, det kommer bli otroligt svettigt för Malmö att plocka poäng mot den turkiska jätten med spelare som Pepe och Ricardo Quaresma i laget – men vad häftigt det kommer bli med dubbla möten mot turkarna!

På förhand är så klart Besiktas stora favoriter med Genk som tvåa, MFF trea och Sarpsborg fyra, men som sagt, jag har en stor tro på att Markus Rosenberg och gänget kan lösa en andraplats och därmed dansa vidare till sextondelsfinalen.

Rosenberg ja, för Malmös del är det ju extra viktigt att de tar sig förbi gruppen – för då får de njuta av kaptenen i den himmelsblåa tröjan även under kalenderåret 2019.

35-åringen gör ju sin sista säsong i MFF, men så länge laget är kvar i Europa kommer Rosenberg naturligtvis fortsätta. Frågan är om Malmö någonsin får uppleva en så här pass bra och viktig Mr MFF som Rosenberg är? Det tror jag inte är säkert… För satan vilket avtryck han satt sedan återkomsten inför 2014 års allsvenska – och detta alltså som en riktig Malmöpåg!

Han bar laget till två raka gruppspel i Champions League, var högst bidragande till tre SM-guld och när det nu gällde som mest borta mot Midtjylland var det just Rosenberg som visade vägen. Kanske allsvenskans bästa hemvändare på hela 2000-talet!

Innan MFF kan fokusera på Europamatchen mot Genk väntar först allsvenskt bortamöte med Östersund på lördag. ÖFK är det faktiskt det enda lag i serien som tagit poäng av MFF efter VM-uppehållet då de fick med sig 1-1 från Stadion, men det var lite av rån – något gästerna själva erkände efteråt. Matchen nere i Malmö skulle bara Röslers mannar ha vunnit!

Frågan är nu hur pass många spelare den tyska tränaren vågar att vila inför Genkmatchen, för samtidigt som Europaspelet är extremt viktigt för MFF jagar de också tredjeplatsen som innehas av Norrköping – en plats som genererar Europakval även nästa säsong. Just nu har skåningarna bara två pinnar upp till ”Peking”, så seger mot Östersund vore ju minst sagt värdefullt inför fortsättningen på höstsäsongen.

Men oavsett vad, vilken otrolig uppryckning MFF gjort under Röslers ledning. Det som under våren såg ut att sluta som en nattsvart säsong kan nu i stället resultera i ett lyckat Europa League-gruppspel och en tredjeplats i allsvenskan. Det är inte ju så pjåkigt för att vara ett mellanår, ändå.