Foto: Bildbyrån

I november avslutas 2018 års allsvenska. Därefter löper 121 spelarkontrakt ut. FD:s Casper Nordqvist rankar nedan de 10 bästa namnen som kan lämna gratis efter säsongen.

TOPP 10 BÄSTA ALLSVENSKA SPELARE MED UTGÅENDE KONTRAKT 

Källa till de 121 utgående kontrakten är sajten elitefootball.com.

1. Henok Goitom, AIK.

– Lagkapten för allsvenskans just nu bästa lag. Varit otroligt viktig för AIK sedan han skrev på sommaren 2012 och efter ett års utlandsäventyr i Spanien och USA 2016 har han fortsatt vara en bärande spelare för Gnaget. Viktigt att förlänga här!

2. Jiloan Hamad, Hammarby.

– Här blir det desto svårare att få till en förlängning. Hamad har varit tydlig med att han vill utomlands igen och efter att det inte blev någon flytt i somras talar det mesta för att mittfältsstjärnan lämnar gratis efter säsongen – vilket så klart vore ett enormt tapp för tabelltvåan Bajen!

3. Kerim Mrabti, Djurgården.

– Precis som i fallet Hamad är det mer eller mindre klart att Mrabti lämnar Djurgården gratis i vinter, ett minst sagt hårt slag för Stockholmsklubben eftersom Mrabti är deras viktigaste offensiva spelare.

4. Alexander Milosevic, AIK.

– Kritade på ett ettårskontrakt inför säsongen och har varit en av allsvenskans bästa försvarsspelare i år. Nobbade flera utländska klubbar i sommar, men här kan det säkert bli tal om en förlängning om mittbacken inte hittar rätt internationellt, detta med tanke på hans stora AIK-hjärta!

5. Rasmus Elm, Kalmar.

– Allsvenskans bästa mittfältare när han är frisk, för då håller han fortfarande landslagsklass! Haft otroligt mycket problem med skador och sjukdomar under sin karriär, men vill han fortsätta ska KFF givetvis erbjuda 30-åringen nytt kontrakt.

6. Emil Salomonsson, Göteborg.

– Varit i klubben sedan 2011 och har i många år varit en av allsvenskans bästa ytterbackar. Var nära en flytt till Spartak Moskva förra året, en affär som skulle ge Blåvitt runt tio miljoner kronor. Nu talar det mesta för att 29-åringen, som startade i träningslandskampen mot Tjeckien i mars 2016, lämnar gratis efter säsongen.

7. Nahir Besara, Örebro.

– En av de vassaste offensiva mittfältarna i serien och en poängspelare av rang! I fjol blev det hela tio mål och sju assist från Besara som med allra största sannolikhet försvinner i vinter. I dagarna kom uppgifter om att han är nära en klubb i Qatar.

8. Jonas Olsson, Djurgården.

– Om det är något Stockholmsklubben inte har problem med så är det mittbacksuppsättningen, vilket troligen blir det som gör att Olsson inte får förlängt kontrakt. Enligt FD:s uppgifter har Djurgården inte kommit med något erbjudande till kaptenen, men lik förbannat är det en karaktär och vinnarskalle med tunga meriter som Blåränderna kommer att sakna.

9. David Boo Wiklander, Göteborg. 

– På tal om vinnarskallar så är Wiklander just en sådan – och sedan Sebastian Eriksson lämnade i somras är mittbacken extremt viktig, både på och utanför planen! Wiklander som fyller 34 år i oktober berättade för mig så sent som i går att han vill skriva på nytt med IFK Göteborg, vilket så klart är en mycket positiv nyhet för den blåvita klubben.

10. Curtis Edwards, Östersund. 

– Efter alla spelartapp efter Europa League-succén utgör nu Edwards en del av den nya stommen i Jämtlandsklubben. En spännande och något annorlunda spelartyp i Östersunds trupp och här ska så klart ÖFK försöka få till en förlängning!

FOTNOT: Andreas Isaksson, Kennedy Bakircioglü, Tobias Hysén och Markus Rosenberg, som alla aviserat att de inte fortsätter efter säsongen, finns inte med på denna lista. Inte heller Norrköpings Andreas Johansson, som är klar för Halmstad.