Foto: Bildbyrån

Noll minuters speltid i allsvenskan i år för Djurgårdens Matteo Catenacci, men frustrerande tycker han inte att det är. Vänsterbacken född 2000 anser nämligen att konkurrenten Jonathan Augustinsson håller högsta klass.
– Han är lätt en av allsvenskans bästa ytterbackar, utbrister Catenacci för FotbollDirekt.se. 

Det var i vintras som Djurgården värvade in Matteo Catenacci från Brommapojkarna. Vänsterbacken, född 2000, kritade på ett tvåårskontrakt, men har ännu inte fått någon speltid i allsvenskan. Någon stress över situationen känner han dock inte.

– Nej, absolut inte. Jag tror verkligen på Özcan (Melkemichel) och Ivan (Ristic) som tränare. Ivan jobbar hårt med mig i defensiven och han har hjälpt mig väldigt mycket. Just försvarsspelet är den stora skillnaden mellan seniorfotboll och juniorfotboll. Trots att jag inte är någon startspelare i Djurgården har Ivan ändå ägnat väldigt mycket tid åt mig, och det är jag otroligt tacksam för. Jag har full tillit till tränarna och de vet när jag är redo, säger Catenacci till FotbollDirekt.se.

När är du redo?

– Jag tycker att jag kommer in i det mer och mer. Nu mot Hammarby i U21-matchen förra veckan hade de väldigt många a-lagsspelare med och jag ställdes mot Imad Khalili, som jag tränade med i BP förra året när han var på lån där. Jag tycker att jag gjorde det bra mot honom senast. Sedan konkurrerar jag ju i a-laget med Jonis (Jonathan Augustinsson) som jag lätt tycker är en av allsvenskans bästa ytterbackar. Han är verkligen en stor talang, så det är klart att det är svårt för mig att slå mig in i elvan. Jag känner absolut ingen frustration över den uteblivna speltiden, men nästa år är jag kanske redo för spel. Det hade varit jättekul, men jag tar det i min egen takt.

Det var ju väldigt mycket skriverier om Felix Beijmo som en av de bästa ytterbackarna i allsvenskan innan han lämnade Djurgården för Werder Bremen i juni, men du anser att även Jonathan Augustinsson är bland de vassaste alltså?

– Ja, jag tycker att Jonis är en riktigt bra spelare. Han har ju verkligen kommit fram i år och fått spela hela tiden. Han har gjort det bra varje match och han håller tätt defensivt, men kör också full fart framåt. Sedan är det annorlunda för oss som även ser honom i träning. Han är verkligen duktig, en stor talang!

POSITIV. Trots att han bara suttit på bänken i allsvenskan en gång i år håller Djurgårdens 18-årige talang Matteo Catenacci humöret uppe. Foto: Bildbyrån.

Just Jonathan Augustinsson är precis som Catenacci fostrad i Brommapojkarna. Efter två år i skuggan av Elliot Käck fick Augustinsson i år chansen efter att Käck i vintras lämnat för norska Start – och 22-åringen har onekligen tagit vara på möjligheten. Catenacci ser Augustinsson som inspirationskälla. ”Kan han så kan väl jag”, tänker den fyra år yngre försvarsspelaren.

– Exakt. Jag ser ju hur mycket han utvecklats och man blir peppad av det. Man ser hur mycket Jonis gått framåt. För egen del är det nyttigt med så här hård konkurrens som det är i Djurgården, konstaterar Catenacci.

Augustinsson missade några matcher i våras på grund av en hjärnskakning, men i stället för att spela Catenacci som vänsterback valde Özcan Melkemichel att lira med mittbacken Jacob Une Larsson som ersättare. Att inte fått chansen när Augustinsson var borta är inget som Catenacci hänger läpp över.

– Man måste tänka på att Djurgården som lag ska vinna alla matcher. Det kanske inte var lägligt att sätta in mig där. Jag har inte spelat i allsvenskan tidigare och vi har en så pass bra backlinje att det just nu är svårt för mig att ta en plats.