Foto: Bildbyrån

Jimmy Durmaz är given i det svenska landslaget. Lillebror Elias Durmaz, 18, kom till Hammarby förra året, men har ännu inte fått chansen i allsvenskan.
– Klart att det är frustrerande. Det är ju på den nivån som jag vill vara på, säger han till FotbollDirekt.se.

Det var inför fjolårssäsongen som Hammarby värvade in Elias Durmaz från BK Forward, plantskolan i Örebro som fostrat spelare som Ahmed Yasin, Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz. Den sistnämnde är inte bara utlandsproffs sedan många år tillbaka och given i det svenska landslaget, han är också storebror till Elias Durmaz.

18-årige yttern har haft det tufft i Hammarbys a-lag och ännu har han inte fått chansen i allsvenskan. I sommar löper kontraktet ut och framtiden är oviss.

– Vi får se vad som händer. Jag fortsätter bara att jobba hårt, så får vi se, säger Durmaz till FotbollDirekt.se.

Flera talanger i Bajen har ju lånats ut till andra klubbar. Kan du tänka dig utlån?

– Vi får se, jag kan inte säga något just nu.

Konkurrensen är stenhård i Hammarby bland yttrarna och därmed svårt för Durmaz att slå sig in i laget, eller vad som sägs som Jiloan Hamad, Vladimir Rodic, Sander Svendsen, Imad Khalili och Junes Barny?

– Det är väldigt hög kvalitet, det märker man när man är ute och tränar. Så ja, det är stor konkurrens och laget har gjort det jättebra i allsvenskan i år.

Precis, när du kom till Bajen inför fjolårssäsongen hade laget slutat elva två år i rad, och i fjol blev det en niondeplats. Nu ligger ni tvåa i tabellen. Märks det att det är högre kvalitet i Hammarby nu?

– Det har skett mycket ändringar i klubben, positiva ändringar. Vi har en bra tränare och bra spelare som gjort det jättebra. En av orsakerna till detta är kanske en bättre och förändrad inställning.

Trots att du ännu inte spelar seniorfotboll med Bajen, tycker du att du har blivit bättre sedan du kom förra vintern?

– Ja, jag tycker att jag har utvecklats enormt, kanske speciellt förra året när jag var ny, men även nu i år har jag blivit bättre. Jag har växt som spelare och blivit mycket mognare i mitt spel.

Stefan Billborn har drillat många unga talanger tidigare såsom John Guidetti, Ludwig Augustinsson och Simon Tibbling. Du är ju också talangfull, hur tycker du att Billborn är med er talanger?

– Som du säger har han tränat många unga spelare som sedan blivit stora fotbollsspelare. Han är väldigt duktig med oss unga spelare och han kan sin grej!

Är det ändå frustrerande att du ännu inte fått spela seniorfotboll med Bajen?

– Klart det är frustrerande, det är ju på den nivån som jag vill vara på, men det kommer att komma. Det är bara att fortsätta kämpa!

Är det någon spelare i Hammarby som du inspireras extra mycket av?

– Jag tycker att Junior varit riktigt bra i år, han är ett bra exempel. Han är ganska jämn i sina prestationer, inte så mycket upp och ner.

Till sist: Din storebror Jimmy Durmaz har ju tidigare tränat med Hammarby. Tror du att det kan bli Bajen för honom i vinter eller vill han stanna utomlands?

– Jag tror han vill fortsätta några år utomlands, men det hade ju varit kul att spela ihop, haha!