• Publicerat 10 september
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

FotbollDirekt kunde under söndagen avslöja att Elfsborgs poängkung Simon Lundevall på nytt är aktuell för Djurgården. FD:s krönikör Magnus Österberg anar att intresset är ömsesidigt.
– Djurgården har kapital och jag kan tänka mig att han vill dit, säger Österberg.

Redan sommaren 2016 kunde FotbollDirekt berätta om Djurgårdens intresse för Simon Lundevall, som då var bänkad i Elfsborg. Stockholmsklubben ville plocka yttern på lån som ersättare till Haris Radetinac, som för andra året i rad hade slitit av korsbandet.

Någon övergång till Djurgården blev det inte den gången och Lundevall svarade i stället för en stark höst. Totalt blev det fyra mål och tio assist 2016, vilket följdes upp av sex mål och tio assist i fjol.

I år har Lundevall fortsatt poängsuccén, detta trots att Elfsborg haft ett mardrömsår och krigar i botten av tabellen. Med tio omgångar kvar att spela har 29-åringen gjort sex mål och sex assist, vilket innebär att han varit högst delaktig i tolv av boråsarnas totalt 18 fullträffar i årets allsvenska.

Detta har gjort att Djurgården på nytt fått upp intresset för Lundevall. Under söndagen skrev FotbollDirekt att flera allsvenska klubbar vill knyta åt sig yttern efter säsongen – bland annat Djurgården. Med tanke på att allt talar för att Stockholmsklubbens anfallsstjärna Kerim Mrabti lämnar i viner anser FD:s krönikör Magnus Österberg att en poängspelare av Lundevalls kaliber är nödvändig.

– Det har ju funnits intresse från Djurgården sedan tidigare och jag gillar Lundevalls spelartyp. Han är en jättebra offensiv kantspelare och det finns inte ett överflöde av det i Djurgården. Ska laget dessutom nu fortsätta med 4-3-3 finns det ju all anledning att förstärka där, konstaterar Österberg och fortsätter:

– Djurgårdens yttrar är inte dåliga. Jonathan Ring för mig är dock inte en renodlad ytter utan han har också annat i sin repertoar. Dzenis Kozica är bäst centralt, vilket han visade även i J-Södra. Än så länge har han inte varit någon succé i Djurgården. Nicklas Bärkroth har ännu inte hunnit visat upp sig ordentligt och Haris Radetinac har inte haft någon bra säsong. Nu lär som sagt Kerim Mrbati försvinna efter säsongen också, så det är klart att Djurgården behöver fräscha upp kanterna.

Lundevall kom till Elfsborg från Gefle inför 2015 års allsvenska. Kontraktet med boråsarna sträcker sig över nästa säsong. Senare i september fyller han 30 år och Österberg tror att yttern är sugen på ett miljöombyte.

– Djurgården har kapital och jag kan tänka mig att han vill dit. Nu har han varit i Elfsborg i fyra säsonger och vill säkert testa något nytt. Blir det inte utomlands är spel i en storklubb i Stockholm ett snäpp upp med intresse och så vidare, så ja, jag antar att han är intresserad av Djurgården. Det är ju ganska vanligt att spelare vill ha nya utmaningar och många vill så klart utomlands, men han fyller ju snart 30 år och det kan göra att internationella klubbar inte tar honom.

I fjol hade Djurgården poängspelare på varsin kant i form av skyttekungen Magnus Eriksson och Othman El Kabir, två spelare som bägge lämnade i vintras. Samma poängskörd har inte Djurgårdens yttrar i år gjort och därför förvånas inte Österberg av att tabellsjuan vill locka till sig Lundevall.

– Djurgården saknar poängspelare så det är ingen slump med Lundevall, nej. Han har levererat många år i allsvenskan nu. Dels gör han mycket mål, men han skapar också målchanser för andra. En väldigt intressant spelare!

Lundevall fyller 30 år nu och har ett år kvar på kontraktet. Vad tycker du att Elfsborg ska kräva för övergångssumma?

– Tja, han är ändå helt ordinarie i Elfsborg och har en väldigt fin statistik där. Han har betytt väldigt mycket för Elfsborg, så de släpper ju honom knappast gratis om man säger så. Det är jävligt svårt att prissätta, men 2-3 miljoner ska de ju ha i alla fall. Djurgården är säkert villiga att betala för att få över Lundevall om de nu verkligen vill ha honom, för som sagt, kapital finns! Djurgården vet ju så klart om dock att de inte kommer att kunna sälja Lundevall vidare, utan detta blir ju snarare en kostnad än en investering.