Nyheter

Sverige chockat – tappade tvåmålsledning till förlust

ANNONS

Nations League-premiären för Sverige slutade med förlust på hemmaplan, detta efter att de tappat sin 2-0-ledning till 2-3. Turkiet avgjorde på stopptid.

Första tävlingsmatchen efter VM-succén var ett faktum för Sverige, som nu tog emot Turkiet i Nations League-premiären. Något jätteintresse var det dock inte, detta då ett halvtomt Friends Arena var skådeplatsen denna septemberafton.

I startelvan gick det att konstatera att de två utropstecknen var Pontus Jansson och Isaac Kiese Thelin. Den sistnämnde tog den lediga anfallsplatsen bredvid Marcus Berg medan Jansson ersatte Granqvist som varit sjuk. Emil Forsberg som bekant skadad.

Förutom Turkiet spelar även Ryssland i Sveriges Nations League-grupp. Lagen möter varandra en gång hemma och en gång borta, så totalt fyra Nations League-matcher kommer Janne Anderssons landslag att spela under hösten. EM-kvalet, som ännu inte är lottat, kickar igång i vår!

Seg och tempofattig inledning, men i den 20:e minuten var det nära 1-0 till turkarna när Viktor Claesson drällde med bollen utanför eget straffområde. Gästerna kom till skott, men över.

Minuten därpå var turkarna i stället nära att göra självmål efter ett svenskt inlägg från höger, men Bolat i Turkiets mål räddade.

Inga bra första 25 minuter av Sverige. Gästande Turkiet med klart mycket mer boll.

Efter 29 minuters spel borde Sverige ha gjort 1-0. Robin Olsens utspark skarvades fram av Isaac Kiese Thelin till Marcus Berg som petade bollen förbi sista försvararen och kom helt fri. Berg fick dock bollen för långt ifrån sig och Bolat hann ut och räddade avslutet. Svagt av Berg som så klart borde ha gjort mål där! Returen utanför straffområdet på halvvolley en bit utanför stolpen från Claesson.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅL! I den 35:e minuten tog Sverige ledningen. Efter ett högerinlägg nickade Ludwig Augustinsson in bollen i mitten där Isaac Kiese Thelin stod obevakad. Thelin nickade i stolpen, men slog sedan in sin egen retur. Anfallarens tredje landslagsmål.

Två jättechanser för Sverige att sedan utöka till 2-0 före pausvilan. Först när Berg kom fri efter fint svenskt anfall, men skottet över. Därefter svarade Jimmy Durmaz för en snygg dragning utanför straffområdet, men avslutet utanför. Sverige borde dock fått straff i samma anfall då en turkisk försvarare tog bollen med handen inne i straffområdet.

1-0 till Sverige efter första halvlek.

MÅÅÅÅÅÅL! 2-0 Sverige i den 49:e minuten – och det var en riktig fullträff. Isaac Kiese Thelin lirkade fram bollen till Viktor Claesson som satte fart. Mittfältaren kom rättvänd med bollen och sköt stenhårt från distans. Bollen i mål och 2-0 Sverige.

Aj aj aj, det var inte länge Sverige fick leda med två bollar… Bara två minuter senare reducerade turkarna genom Milans Hakan Calhanoglu, som hittade bortre stolpen med ett hårt skott i utkanten av straffområdet.

I den 57:e minuten gjorde Janne Andersson sitt första byte. Ut med Albin Ekdal, in med Oscar Hiljemark.

Jätteräddning av Olsen på Evertonstjärnan Tosuns nick från nära håll i den 70:e minuten.

Två minuter senare byte i Sverige. Ut med Jimmy Durmaz, in med Marcus Rohdén.

Därefter nära 3-1 när Mikael Lustig kom högst på en hörna, men nicken rakt på Bolat.

Mycket nära 3-1 på nytt i 75:e minuten när Marcus Berg fick fritt skottläge utanför straffområdet, men avslutet precis utanför. Tredje jätteläget för Berg i kväll, men likt i VM vill det sig inte för anfallaren…

Sista svenska bytet i 79:e minuten. Ut med Mikael Lustig, in med Emil Krafth.

2-2 i 88:e minuten. Sverige orkade inte stå emot utan i stället tryckte turkarna in kvitteringen genom inhopparen Emre Akbaba, stenhårt i nät inne i straffområdet förbi en chanslös Robin Olsen.

Nej nej nej, Turkiet med segermålet på stopptid. Återigen inhopparen Emre Akbaba målskytt, denna gång genom nickskarv.

Mardrömsstart för Sverige i Nations League. Förlust hemma mot Turkiet med 3-2 efter att ha tappat sin tvåmålsledning. Ryssland borta väntar i nästa match, ett Ryssland som vann sin premiär mot just Turkiet.

Sverige: Olsen – Lustig, Jansson, Nilsson Lindelöf, Augustinsson – Durmaz, Larsson, Ekdal, Claesson – Kiese Thelin, Berg

Turkiet: Bolat – Celik, Ayhan, Soyuncu, Bayram – Topal, Yokuslu – Ünder, Özyakup, Calanoglu -Tosun