Foto: Bildbyrån

När Hammarby presenterade Junes Barny i somras var det få som väntade sig mycket speltid från yttern som närmast kom från Gais i superettan, men 28-åringen har överraskat stort. Någon som inte förvånas över genombrottet i Bajen är Gais manager Bosko Orovic.
– Nej absolut inte. Allt handlar om kemi. Han är en jätteduktig spelare, säger Orovic till FotbollDirekt.se.

Efter spel i Ängelholm och Halmstad lämnade Junes Barny allsvenskan för spel i marockanska ligan sommaren 2016. Sejouren där blev ettårig innan kontraktet bröts. I vintras kritade 28-åringen på för Gais i superettan och fram till sommaren blev det sju ligamatcher.

Sedan briserade bomben. Hammarby presenterade Barny som sitt nyförvärv i mitten av juli, en stor skräll. Barny hade en inskriven klausul i kontraktet som innebar att han kunde bryta med Gais efter ett halvår – vilket också skedde.

Få hade dock väntat sig att Barny skulle få särskilt mycket speltid i Hammarby, men skåningen har överraskat och svarat för ett mål och en assist på sju allsvenska framträdanden.

En som dock inte alls förvånas över succén i Bajen är Gais manager Bosko Orovic.

– Det är jättekul att det går bra för honom. Men överraskad är jag absolut inte. Han är jätteskicklig, säger Orovic till FotbollDirekt.se.

Inte ett dugg överraskad?

– Nej, alltså han är en jätteduktig spelare och allt handlar om kemi. Det finns inget ont från min sida att säga om Barny, han är en jättefin spelare och har absolut kapacitet för att spela i ett lag som Hammarby.

I fjol klarade sig Gais kvar i superettan utan kvalspel med liten marginal. Nu ligger de, med nio omgångar kvar att spela, på en niondeplats. Ner till kvalstrecket är det sju poäng och upp till allsvensk kvalplats hela 15 poäng. Bosko Orovic är medveten om att detta blir en mellansäsong.

– Målet är att nästa år ta steget upp till allsvenskan. Vi är under uppbyggnad nu och vi blandar och ger. När vi är bra kan vi spela ut vilket lag som helst, men vi är för ojämna. Vi måste hitta jämnheten. Vi gjorde det jättebra i Svenska cupen (snuvade Hammarby och Elfsborg på avancemanget och tog sig till kvartsfinal), men som sagt, vi måste bli mer jämna i våra prestationer.

För några år sedan spelade fyra Göteborgslag i allsvenskan: Blåvitt, Häcken, Örgryte och Gais. Nu haltar IFK Göteborg betänkligt i den allsvenska tabellen och Häcken ser ut att missa Europaplats samtidigt som Öis och Gais ligger i superettans mitt. Att Göteborgsfotbollen inte står starkare för tillfället är inte så konstigt, hävdar Orovic.

– Jag tror det beror på att många lag är under uppbyggnad. Häcken är i och för sig inte det, men Blåvitts projekt med Poya Asbaghi är nytt, jag är relativt ny i Gais och så även Thomas Askebrand i Örgryte. Det handlar om kontinuitet, att få lugn och ro. Då kommer Göteborgsfotbollen lyfta.