Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvalls supportrar ville ta in konfetti på Jämtkraft Arena. Men Östersunds FK sade nej – Giffarnas supporterförening Patronerna nekades ta in konfetti i ”Norrlandsderbyt”:
– Jag har aldrig tidigare varit med om att nekas att ta in konfetti på en arena, säger Patronernas tifo-ansvarige Andreas Lindman till FotbollDirekt.se.

Gif Sundsvall vann ”Norrlandsderbyt” mot Östersunds FK med 2-1. Giffarna kom med tre busslaster tillresta supportrar till Östersund, men när de anlände till arenan så blev det diskussioner med ÖFK:s personal – Sundsvalls supporterklubb Patronerna hade tagit med sig konfetti till Jämtkraft Arena, men nekades att ta in den.

ÖFK:s säkerhetsansvarige Joakim Jansson motiverade i Sundsvalls Tidning:

– Ja, de får inte ta in konfettin för det är ren nedskräpning med den konfettityp de har, sade Jansson och fortsätter:

– Nu när de (Patronerna) lämnade arenan så blåste de den rätt över staketet ändå och det är ju trist. Det är ju rent jävulskap.

ÖFK:s supportrar fick dock ta in konfetti, enligt Joakim Jansson hade de en annan konfettityp.

– Östersund hade sin konfetti som är betydligt enklare att städa upp, sade han till ST.

När FD pratar med Patronernas tifo-ansvarige Andreas Lindman så säger han att ÖFK:s nej om konfetti kom överraskande.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att nekas att ta in konfetti på en arena. Man hade önskat att det här hade kommit fram i dialogen inför matchen. Det är ju tifon som planerats i veckor inför sådana här matcher. Så blir det såhär. Tråkigt, dels har det tagit tid och kostat pengar för oss, och det slår ju mot inramningen framför allt, säger han till FotbollDirekt.se.

– SLO:erna brukar har en bra dialog inför matcherna. Så det är är olyckligt att det blir så här. I den här dialogen så sade man att rören från konfettin skulle kunna användas som vapen, att de skulle vara farliga. Men det är papprör, helt ofarliga.

Lindman berättar att man först inte fick någon förklaring när man kom fram till arenan.

– Vi fick ingen förklaring först. Sedan blev det en längre diskussion, och då kom det fram att det var därför, att de skulle vara farliga. Sedan att de var svåra att städa bort.

Ja deras förklaring är att er konfetti är svår att städa bort medan ÖFK:s konfetti var av en annan typ som inte är svår att städa bort?

– Jag vet faktiskt inte vad de hade, vad de använde sig av. Någonstans kan jag köpa om de har ett förbud mot konfetti. Om de tycker så och det är tydligt från början, så får man köpa det. Men här var det mer att det kom som en överraskning när vi kom fram.

– Som sagt så brukar dialogen inför matcherna vara bra. Det finns tydliga regler kring vad man får ta in och inte ta in. Året innan när vi mötte dem borta så var det megaflaggorna vi inte fick ta in på grund av spöna på flaggorna. Då blev det en diskussion och då fick vi till sist ta in dem. Med tanke på det så var det här överraskande.

– Men i dag är det sista man tänker på, utebliven konfetti. Poängen är i Sundsvall, och vi har visat att vi är bäst i Norrland.