La Liga-klubben Espanyol satsar globalt. Nu startar den spanska klubben en akademi i Stockholm för unga spelare.
– Vi kommer använda oss av den manual som redan finns i klubben och bedriva träning utefter den, en träning som är annorlunda än den de flesta klubbar i Sverige bedriver, säger akademichefen Sergi Angulo till FotbollDirekt.se.

RCD Espanyol gör sin 83:e säsong i spanska högstadivisionen – Barcelonaklubben var med redan från starten av La Liga 1928 och har bara varit ur högstaligan fyra gånger.

Nu etablerar sig klubben i Sverige. En akademi startas upp med namnet RCD Espanyol Sverige. Det började redan i fjol med en training camp, där även tränare för Espanyols a-lag var på plats, fystränaren Jaume Bartrés och U19-lagets tränare Rubén Casado.

Men nu kommer alltså klubben etablera sig i Sverige, med lag på ungdomssidan. Tanken är att Espanyol ska spela Sankt Erikscupen nästa år. Det berättar Sergi Angulo som är utsedd till chef för den svenska akademin.

– Vi kommer öppna en akademi i Nacka. Vi tycker det är en bra möjlighet. Tanken är att starta upp ordinarie träning i november, nu har vi öppna träningar där alla kan komma och testa, säger han till FotbollDirekt.se.

– Vi kommer vara som en vanlig klubb på ungdomssidan med namnet Espanyol. Vi kommer använda oss av den manual som redan finns i klubben och bedriva träning utefter den, en träning som är annorlunda än den de flesta klubbar i Sverige bedriver.

Det hela är alltså sanktionerat av La Liga-klubben RCD Espanyol och det här är inte första akademin som man startar utanför Spanien. Man har fått in en ny ägare från Kina, Chen Yansheng. En miljardär som gjort sig en förmögenhet i Rastar Group, ett företag som tillverkar leksaksbilar. I januari 2016 fick han kontroll över klubben och han äger nu 54 procent av Espanyol.

– Espanyol har en kinesisk ägare sedan två år tillbaka. Han vill expandera. Nu satsar vi på skandinaviska länder, och vi planerar även att expandera till Kina. Han vill att vi ska ha akademier i alla världsdelar. Vi har flera akademier i världen nu. Vi har redan öppnat i Los Angeles, New Jersey och Miami i USA, två stycken i Algeriet, en i Japan, en i Irak och en i Förenade Arabemiraten.

– Nu öppnar vi i Stockholm och i Helsingfors också, så vi kommer ha akademier i Skandinavien. Det är spelare födda 2004-2011 som vi vänder oss till, det är planen. Men vi vet inte än riktigt hur många lag det blir. Vi får se hur många barn som skriver upp sig för den öppna träningen. Så vi får se hur många lag vi blir. Vi vill ha in så många spelare som möjligt, vi vill att alla ska få chansen. Att de ska få träna med en spansk coach. Om det finns för många spelare, då kommer vi dela upp spelare i flera lag.

Sergi Angulo säger att man i händelse av många spelare nog för flera lag i samma åldersgrupp kommer dela upp lagen utifrån hur duktiga spelarna är.

– De bra spelarna behöver vara med bra spelare, där tempot blir högre. De som är lite sämre behöver spela med de som är på ungefär samma nivå. Alla tjänar på det, det blir mest utvecklande. I Sverige kör man ofta på att alla ska spela med varandra, blandat mellan bättre och sämre spelare. Vi kommer dela upp lagen så att alla får ut mest möjligt av att spela.

– Men vi satsar inte på något elitlag, det är en ren akademi. Däremot, om de är duktiga när de är 16, då finns det möjlighet att komma till Espanyol. Sedan är det förstås väldigt svårt att slå sig in en klubb i Primera Division, det säger sig självt. Men möjligheten kommer att finnas där. Om inte så finns det ju fortfarande bra elitklubbar här i Stockholm, som Djurgården, AIK och Hammarby.

Men om en spelare går till er akademi, då är det er spelare? Då är det Espanyol som har rättigheten till spelaren?

– Om vi får fram en riktigt bra talang, då har vi en exklusiv rättighet för honom i seniorsammanhang, det stämmer. Sedan är det som sagt ett nålsöga att ta sig in i a-laget i en klubb som Espanyol. Men möjligheten finns i alla fall.

I Barcelona så är Espanyol som bekant ”andralaget” bakom FC Barcelona. Även om den nya ägaren från Kina satsar och vill att man ska ta upp kampen med de största i Spanien så har man än så länge svårt att slåss med jättarna Real Madrid och Barcelona. Däremot hävdar man sig bättre på ungdomssidan.

– Espanyol har slagit Real Madrid och Barcelona flera gånger i U19 till exempel. Sedan är det förstås så att Real och Barca spelar i en egen division ekonomiskt när det gäller seniorfotbollen. Men på ungdomsnivå så kan vi mäta oss med dem.

Sergi Angulo har varit akademitränare i Espanyol men bor sedan några år tillbaka i Sverige, och med sin tidigare koppling till klubben så har han nu fått ansvaret att starta upp akademin i Sverige.

– Jag har jobbat i Espanyols akademi tidigare. Sedan flyttade jag till Sverige och fick ett erbjudande om att träna Djurgården. Så nu tränar jag U11 och U14 i Djurgården. Jag hade andra erbjudanden också, men jag tyckte Djurgården satsade mer på en träning som liknar filosofin vi har i Espanyol.

– Jag kommer nog fortsätta jobba med bägge, jag kommer ha hand om de här lagen i Djurgården som tränare och samtidigt vara akademichef för Espanyol här i Sverige.

På Espanyol Sveriges hemsida så finns än så länge ingen information om vad det kostar att vara med.

– Det är för att vi är uppstartsfasen. Men jag kan säga det redan nu. De yngsta betalar mindre, runt 4 000 kronor per säsong. Det inkluderar träningar och videoanalys, allt utom kläder egentligen. De äldre från tio år och uppåt betalar 6 000 kronor per säsong. Då har de professionella tränare, och även videoanalys.

Sergi Angulo säger att träningen kommer vara upplagd på ett annat vis än det han sett i Sverige:

– Ett av problemen i Sverige är att det finns så få professionella ungdomstränare. I många klubbar är det ju föräldrar som är tränare, i alla fall upp till en viss ålder. Vi har redan två professionella tränare på plats här från Espanyol som kommer ha hand om lagen på heltid. Jag kommer inte träna något lag utan jobba som chef för akademin. Vi kommer lära barnen spela på spanskt sätt. Här kommer vi träna i riktiga kollektiva situationer, hela träningen. I Sverige jobbar man mycket med individuell träning, men vi kör helt och hållet kollektiv träning, allt är matchlikt.

– Det handlar om att tidigt träna barnens spelförståelse, det är det allt handlar om. Var ska jag vara, vilken position ska jag ta på planen. 95 procent av matchen så har spelaren inte bollen. Det är alldeles för mycket fokus på vad spelaren gör när han har bollen. Vi kör kvadraten, ”Rondo”, hela tiden. Det finns med i all vår träning på olika sätt. Det är en bra övning för att öva upp spelförståelsen.