Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA – MAGNUS ÖSTERBERG

Ny seger för AIK och Hammarby är piskat att ta tre poäng i kväll. En situation som de grönvita får finna sig i nu, och som de inte ska ha några större problem med.

Det finns både för- och nackdelar med att spela sist i en omgång. Fördel om lagen som spelat innan dig har förlorat, nackdel om lagen innan dig vunnit. Hammarby har haft en hel del måndagsmatcher nu där de ”stänger” omgången och med toppkonkurrenter som redan hämtat in tre friska pinnar.

Jag tror inte det ska påverka Bajen. De kan fortfarande bara styra över de egna resultaten, och de har vanan inne nu.

***

Den största snackisen inför kvällens match mot Örebro rör vem Bajen ska spela bredvid Junior på defensivt mittfält. I går kom det ut att Jeppe Andersen inte kan medverka.

Min känsla är att de kommer spela Junes Barny där. De har värvat honom på ett kort kontrakt och de vill utvärdera honom. Billborn svarade också nyligen på en presskonferens, på frågan varför Barny fick starta, att han gjort det bra och förtjänade det. Så det finns all anledning att tro att han få en ny chans.

Och det är inget dumt val alls. Även om Barny är mer känd som en offensiv spelare så har han känt på rollen tidigare, främst i HBK. Och i kvällens match där jag förväntar mig att Hammarby kommer vara starkt spelförande så kommer vem som än spelar bredvid Junior få ha mycket boll. Jag tror Barny kommer klara det utmärkt.

***

Kennedy då? Han är frisk nu och är givetvis med och konkurrerar. Jag vet att Kennedy har en extrem vilja att vara med den här hösten som blir hans sista i Bajen. Hans hunger och driv är säkert en anledning till att han får en del känningar, han bläddrar i almanackan och ser att det inte är så långt kvar. Han vill spela och supportrarna vill se honom så klart.

Och han och Barny är ganska lika på många sätt, de är bägge smarta och bollskickliga. Kennedys högerfot är det förstås bara han som har.

***

Vilket för oss till nästa snackis: Ska Kennedy, om han inte startar, kastas in som inhoppare? Jag vet att det här diskuteras bland supportrar, att använda Kennedy som ett slags ”kicker” a la amerikansk fotboll tack vare sin frisparksfot. Och inte minst då frisparkarna nära motståndarboxen inte varit högsta kvalitet de senaste matcherna.

Jag förstår den här tanken. Men fotboll så mycket annat. Så här: Har man byten kvar i en match, byten som inte är framtvingade, då kan man som tränare tänka tanken. Det är lätt att göra det. Men samtidigt har du en massa andra parametrar att ta hänsyn till, vilka står på gula kort och riskerar avstängning, skadesituationen, vilka som matchats hårdast och behöver vila. Det är inget enkelt beslut att ta.

***

Ett tredje alternativ är att ändra om spelsystemet. Tror jag inte alls på. Jag hade inte börjat förändra nu, det finns ingen anledning. I den här modellen har Billborn möjlighet att justera. Han kan plocka bort Mujo-rollen och stoppa in en till forward. Jag skulle inte börja mixtra med det bara för att göra plats för någon.

***

Vi lär få se en startdebut för Vladimir Rodic ikväll och det ska bli väldigt spännande. Han fick kritik för sitt inhopp mot Norrköping senast. Har ingen förståelse för det alls. Det är rent av korkat att såga en spelare för ett inhopp, och speciellt i en match där övriga nio utespelare inte var speciellt bra heller.

Man ska ta det lite lugnt med nya spelare. Det finns många exempel, både Hammarby och andra klubbar, där spelare fått startsträckor på ett halvår. Då tycker jag man kan ge honom mer tid än ett halvtimmesinhopp också. Nu ska han ha 25 000 i ryggen och jag förväntar mig en helt annan Rodic i kväll.

***

Hade jag hetat Stefan Billborn så hade jag ställt upp med den här startelvan: Johan Wiland – Simon Sandberg, Björn Paulsen, David Fällman, Neto Borges – Junior, Junes Barny – Vladimir Rodic, Muamer Tankovic, Jiloan Hamad – Nikola Djurdjic.