Elfsborg går blytungt i Allsvenskan och 0-1 mot IFK Norrköping var lagets femte raka förlust. Samtidigt gjorde ex-stjärnan Issam Jebali, 26, succé för sin nya klubb Rosenborg. I en intervju med FD tar han, även om han helst hade spelat på en annan position i Elfsborg, Jimmy Thelins parti och anser att kräftgången inte är tränarens fel. 

En av sommarens största affärer var när Elfsborg accepterade ett bud från Rosenborg på sin stjärnanfallare Issam Jebali. En affär som enligt FD:s källor gav Elfsborg drygt 13 miljoner kronor.

I går debuterade Jebali för de norska mästarna och stod för succé direkt. Den 26-årige tunisiern startade i sin favoritposition på vänsterkanten och satte 1-0-målet i 2-0-segern borta mot Kristiansund.

För FD berättar han om den första tiden i Rosenborg, ger sin syn på Elfsborgs problem och tar Jimmy Thelin till försvar – trots att han inte hymlar med att han hellre hade spelat på en annan position än som ensam anfallare.

– Jag ville inte spela anfallare men det är lätt för experter och fans att bilda sig en egen uppfattning. Det var inget lätt beslut för Jimmy (Thelin) men han kände att han behövde mig där när Per Frick blev skadad. Simon Lundevall är som bäst på kanten och Stefan Ishizaki spelade till höger. VIktor Prodell var också skadad någon period, säger Jebali och fortsätter:

– Jimmy visste att jag ville spela till vänster eller som tia men samtidigt hade han två-tre spelare på dessa positioner och varken Lundevall eller Ishizaki passar som forward. Jag accepterade min roll för att han tyckte det var det bästa för laget, även om jag tror att jag hade gjort bättre ifrån mig i en annan position. Säg att (Chinedu) Obasi spelat i klubben samtidigt som mig, då hade jag kanske fått spela i en annan roll, säger han till FotbollDirekt.se.

Elfsborgs förlust mot IFK Norrköping betydde femte raka nollpoängaren och den sjätte raka matchen utan att göra mål. Kevin Stuhr Ellegaard gjorde ett ödesdigert misstag som bjöd Simon Skrabb på matchens enda mål. Issam Jebali hann se första halvlek av matchen innan sin egen match för Rosenborg. Och han tycker inte att fansen och media ska fokusera på att det är Jimmy Thelin som är problemet.

– Sista sex månaderna med Jimmy så har vi varit glada. Han jobbar hårt, det var bra träningar och en tydlig spelidé när jag var där – men vi fick inte resultaten med oss. Alla tränare behöver tid och jag vill inte att vi skyller på Jimmy, det är inte hans fel. Truppen är bra och vi har spelare, inklusive mig själv, som borde ha gjort det bättre i vissa matcher.

Trots det utsatta tabelläget vill Jebali inte höra rop om Thelins avgång.

– Till fansen vill jag säga att de måste tro på spelarna och tränarna. Allsvenskan är ingen lätt serie, numera finns det inga skräplag, och du måste vara på tårna i varje match. Jag är säker på att spelarna och Jimmy kommer fixa det så länge man håller alla spelare friska och slutar göra individuella misstag som ”dödar oss”. I går var det kanske Kevin, sen har vi några som gjort självmål och även jag gjorde bort mig mot Hammarby när jag missade straff i slutet av matchen. Vi kan inte skylla det på tränaren. Alla spelare måste gå till sig själva och få bukt på sitt dåliga självförtroende, det kan inte bara vara tränarens ansvar.

– Jag hoppas att Obasi kan lyfta laget och göra målen som behövs för att få tillbaka självförtroendet. Det är en bra spelare som kommer boosta laget, jag önskar honom all lycka till och är säker på att han kommer att ha kul och trivas i omklädningsrummet.

Du kunde inte fått en bättre start i Rosenborg?

– Det var en bra start, absolut. Jag fick höra att det här (Kristiansund) inte är en lätt bortamatch, en av de tuffare för året. Så jag är nöjd över att jag gjorde mål och skapade en del andra lägen. När jag lär känna spelarna och kommer in i hur vi spelar lär det gå ännu bättre.

Känner du redan nu en stor skillnad på att gå från en mindre klubb som Elfsborg till Rosenborg som förväntas vinna varje år och ta sig ut i Europa?

– Jag vill inte jämföra klubbarna egentligen, men det är skillnad. Elfsborg är en stor klubb i Sverige men Rosenborg är vana att vinna varje år och har pressen på sig. Jag är glad att vara i en klubb som vill vinna titlar och spela i Europa varje år, det var därför jag kände att det här var ett bra steg för mig. Men jag hade en grym tid i Elfsborg, det var ett nöje att spela för klubben och jag är tacksam att de gav mig chansen att flytta hit.

Förresten, hur är det att spela med Nicklas Bendtner?

– Haha, det är en bra kille. Han var inte med i går men han är med på träningarna. Det är en stark anfallare med stor erfarenhet som kommer att hjälpa oss. Han är rolig och skämtar mycket i omklädningsrummet. En bra kille helt enkelt.