Foto: Bildbyrån

Hammarby anmäldes till disciplinnämnden när supportrar kastade bengaler från bortaklacken mot sittplatsläktaren i matchen mot IFK Göteborg. Nu står det klart att Bajen frias helt:
– Det var IFK Göteborg som var arrangerande förening och då faller det tillbaks på IFK Göteborg att de här supportrarna kunnat ta in bengalerna på arenan, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.

Under matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den 10 april så kastades två bengaler från bortasektionen där Hammarby stod, mot sittplatsläktaren på Gamla Ullevi.

En händelse som förde till att det hela anmäldes av förbundets riksombud, som ska fungera som en form av åklagare och avgöra om ett ärende ska anmälas till disciplinnämnden.

I slutet av april framkom att Riksombudet anmält Hammarby till disciplinnämnden. Bajen stod då som ensam förening.

Ärendet drog ut på tiden och sedan blev det tyst – inget beslut har kommit ut på förbundets hemsida, men när FD når disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson så meddelar han att Hammarby frias helt och hållet.

– Även om det var Hammarbysupportrar som bad sig illa åt och kastade bengaler så hände det i Göteborg, det var IFK Göteborg som var arrangerande förening och då faller det tillbaks på IFK Göteborg att de här supportrarna kunnat ta in bengalerna på arenan, säger Nilsson till FotbollDirekt.se.

– Det är upp till IFK Göteborg som arrangör att i visiteringen se till så att bengalerna inte kommer in på arenan.

Det är helt och hållet arrangerade förening som har ansvar?

– Det fungerar som så att man gör matchöverenskommelser inför varje match i allsvenskan och superettan, och har man i matchöverenskommelsen stipulerat att det är hemmalagets ansvar att visitera bortalagets klack så faller allt tillbaka på arrangören. Och i det här fallet var det endast Hammarby som var anmält.

Och så var det i det här fallet, att det var stipulerat i matchöverenskommelsen?

– Ja.

Det är standard att det funkar så, eller kan lagen komma överens om någonting annat? 

– De här matchöverenskommelserna, de upprättas inför varje match och det kan vara ganska långa dokument där man bestämmer alla ordningar och gör upp allt. Hur många bortasupportrar som kommer är ju väldigt viktigt att veta för arrangören till exempel. Man kan väl säga att en match mellan Trelleborg och Elfsborg inte innehåller lika mycket detaljer som en match mellan AIK och Hammarby.

– Men absolut är det så, och det har att göra med att man ändrade regelverket för några år sedan, där man gick från strikt ansvar till oaktsamhetsansvar. Sef-klubbarna gick i bräschen för att man skulle arbeta för att förbättra säkerheten kring arrangemangen snarare än att bestraffa föreningar för enskilda händelser från enstaka individer. Vilket gör att det inte går att straffa någon här.

Något som då leder till följdfrågan varför det här fallet ens togs vidare till disciplinnämnden. När FD pratade med riksombudet Per Eliasson angående händelsen i IFK Göteborg-Hammarby den 10 april så sade han att allvarliga händelser av det slaget som i Blåvitt-Bajen skulle anmälas till disciplinnämnden.

Hade Riksombudet fått tillgång till matchöverenskommelsen?

– Det är alltid upp till Riksombudet att anmäla, gör de det så är vi i disciplinnämnden skyldiga att pröva det. Men matchöverenskommelsen ingår i det material som Riksombudet får, det finns med i det material som kommer från matchdelegaten.

– Jag antar att Riksombudet här ville pröva om det gick att få en fällande dom ändå. Han har vad jag vet inte överklagat det här beslutet så jag antar att det är helt nedlagt nu.