Foto: Bildbyrån

FD:s reporter Casper Nordqvist bevakade Malmö FF:s Champions League-kval på plats i Ungern. Det blev inget avancemang och Nordqvist är kritisk till skåningarna.
– Det är tyvärr bara att erkänna att årets upplaga av MFF inte har något att göra i Champions Leagues gruppspel, konstaterar han. 

BLOGG MED FOTBOLLDIREKTS CASPER NORDQVIST

Tillbaka på svensk mark igen efter nästan tre dygn i Ungern. Mycket tråkigt att det inte gick vägen för MFF, men i ärlighetens namn var Vidi det bättre laget på något svårspelade Pancho Arena.

MFF kändes stressat och kom inte alls igång under den första halvleken. Vidi hade kontroll och var dessutom närmast ett ledningsmål.

I andra halvlek steppade MFF upp och fick ett visst tryck på ungrarna, men så här dygnet efteråt kan jag bara komma på två riktigt heta chanser som de skapade: Eric Larssons skott inne i straffområdet och Markus Rosenbergs nick på stopptid, men bägge gångerna stod Adam Kovacsik i vägen.

Närmast mål i andra var ändå Vidi på nytt som bommade straff – eller ja, Johan Dahlin räddade. Jag tycker att MFF sjabblade bort detta i Malmö, när de bara fick 1-1 i hemmamötet – för nu i returen förtjänade de inte att gå vidare. Oj vad irriterande Vidis kvittering på Stadion var (och är), detta alltså kort efter Anders Christiansens ledningsmål!

LÄS: VREDEN I UNGERN – SAFTIGA KRITIKEN 

Nu väntar playoff mot AEK Aten för Vidi och ungrarna är så klart stor underdog, men omöjligt är det definitivt inte. Markus Rosenberg var efter uttåget imponerad av Vidis defensiv.

– De (Vidi) är otroligt bra organiserat och de har ett väldigt bra försvarsspel. Det är inte många som kommer kunna göra mål på dem och de har också bra kontringar. Får man dock bra kontroll över deras kontringar, ja då skapar de inte så mycket, konstaterade MFF-kaptenen i den mixade zonen. 

För Malmö blir det i stället Europa League-playoff nästa vecka och i ärlighetens namn är nog Europa League mer passande för skåningarna (ja, jag vet att de hade garanterats minst gruppspel i Europa League om de slagit ut Vidi). Men det är tyvärr bara att erkänna att årets upplaga av MFF inte har något att göra i Champions Leagues gruppspel, de är helt enkelt inte tillräckligt bra för att spela där i år.

Jämför man med Malmö 2014-2015, då de tog sig till CL-gruppspelet två år i rad, så håller årets himmelsblåa manskap inte samma kvalitet. Sedan var det små marginaler som tog MFF till gruppspelen då och som Rosenberg uttryckte det i Ungern: ”Kollar man i backspegeln hade vi stolpe in tidigare år i Europa, nu har vi stolpe ut”. Lite så är det, men något annat saknas också – för det är tydligt att MFF inte haft den där sista, avgörande växeln mot ett lag som Vidi, såväl hemma som borta…

Med allra största sannolikhet blir det danska mästarna Midtjylland som blir Malmös motståndare i Europa League-playoffet, detta eftersom de slog walesiska The New Saints med 2-0 på bortaplan förra veckan. Retur under torsdagskvällen.

Detta blir ju ett skandinaviskt tungviktsmöte av stora mått och det känns verkligen 50-50 på förhand. Kanske att MFF kan få lite insidertips från sin tidigare spelare Simon Kroon, som tillbringade ett och ett halvt år i Midtjylland innan han nu i sommar skrev på för Östersund…

Dubbelmötet mot Midtjylland väldigt avgörande för MFF:s säsong. Lyckas de nå Europa Leagues gruppspel har de ändå åstadkommit något bra. Bommar de däremot topp 3 i allsvenskan och slås ut av Midtjylland, ja då är säsongen 2018 en katastrof sett till Malmös kapacitet!